SLO | ENG

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva

Naslov:Vpliv agrohomeopatskega pripravka in uporabe različnih gnojil na pridelek in morfološke lastnosti solate
Avtorji:Kajzersperger, Jure (Avtor)
Bavec, Martina (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
Robačer, Martina (Komentor)
Datoteke:.pdf VS_Kajzersperger_Jure_2017.pdf (1,29 MB)
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga (mb11)
Organizacija:FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Opis:Zadnja leta se pri nas vedno bolj omenjajo homeopatski pripravki in njihove prednosti za uporabo le-teh v kmetijstvu. Kljub velikim prednostim v primerjavi s kemičnimi sredstvi za varstvo rastlin, predvsem neškodljivost za človeka in okolje, je njihova uporaba v kmetijstvu še vedno zelo majhna. Uporaba teh pripravkov se pojavlja tudi kot možnost alternative v ekološki pridelavi, kjer je uporaba sredstev za varstvo rastlin, v primerjavi s konvencionalno pridelavo, močno omejena. V letu 2016 smo opravili poskus, kjer smo preverjali vpliv uporabe homeopatskega sredstva (H) in različnih gnojil na pridelek (skupni, tržni), morfološke lastnosti (obseg, višina, premer glave), ter notranjo kakovost solate (nitrati, nitriti, C-vitamin, sladkorji). Poskus je bil zasnovan kot split-plot sistem s štirimi ponovitvami. Uporaba različnih gnojil ni imela na pridelek ali morfološke lastnosti solate statistično značilnega vpliva, medtem ko je uporaba H imela na obseg solate statistično značilen vpliv (za 3,6 cm večji kot v kontroli). Pri notranji kakovosti solate ni bilo pri vsebnosti nitratov, nitritov ali C-vitaminu nobenih statistično značilnih razlik. Te so se pojavile pri vsebnosti sladkorjev, kjer so bile vsebnosti v solati tretirani s H (1,88 %) v primerjavi s kontrolo (2,14 %) nižje. Potrebne so nadaljnje raziskave o vplivu agrohomeopatskih pripravkov na solato in druge rastline v različnih razmerah.
Ključne besede:solata, agrohomeopatija, pridelek, morfološke lastnosti, notranja kakovost
Leto izida:2017
Izvor:Maribor
Licenca:CC BY-NC-ND 4.0
To delo je dosegljivo pod licenco Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna
Število ogledov:43
Število prenosov:3
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Področja:FKBV
:
  
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:Bookmark and Share

Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Effects of an Agrohomeopathic Agent and the Use of Different Fertilizers on Yield and Morphological Characteristics of Lettuce
Opis:In recent years, there has been an increase in the mentioning of homeopathic agents and their application in agriculture. Despite having some big advantages when compared to chemical agents used in agriculture today, like being safe for human health and environment, the use of homeopathy in agriculture is still very low. It can also be used as an alternative in organic farming, where the range of plant protection products allowed is very small compared to conventional farming. In 2016 we studied the impacts of the homeopathic agent (H) and different fertilizers on yield (total, marketable), morphological properties (height, diameter, perimeter of rosettes) and internal quality (nitrates, nitrites, vitamin C, sugars) of lettuce. A field experiment was conducted as a split-plot system in four repetitions. The use of different fertilizers had no statistically significant effects on yield or morphological properties. The use of H had a statistically significant effect on the perimeter of the lettuce (3,6 cm bigger than control treatment). There were no statistically significant differences found between nitrates, nitrites or vitamin C in the internal quality of lettuce. Some significant differences occurred in the contents of sugar (H = 1,88 %, control = 2,14 %). Additional studies of agrohomeopathic agents and their influence on lettuce and other plants are required.
Ključne besede:lettuce, agrohomeopathy, yield, morphological properties, internal quality


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici