| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva

Naslov:Imobilizacija lakaze v magnetne zamrežene encimske skupke (mCLEAs)
Avtorji:Šenekar, Nina (Avtor)
Leitgeb, Maja (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
Vasić, Katja (Komentor)
Datoteke:.pdf UN_Senekar_Nina_2017.pdf (1,45 MB)
MD5: CEC5625E3D76C878C3964F51222FE75A
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga (mb11)
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
Opis:Pripravili smo zamrežene magnetne encimske skupke (mCLEAs) iz lakaze. Metoda sestoji iz dveh delov: obarjanje encima z ustreznim obarjalnim reagentom in imobilizacija dobljenega agregata v zamrežene encimske skupke z zamreževalcem glutaraldehidom. S centrifugiranjem smo produkt ločili na pelet in supernatant. Supernatant smo uporabili za test koncentracije proteinov, na peletu pa smo izmerili preostalo aktivnost lakaze. Namen diplomske naloge je bil pripraviti mCLEAs z najvišjo preostalo aktivnostjo lakaze in učinkovitostjo imobilizacije. Preizkušali smo vpliv naslednjih parametrov: koncentracija magnetnih nanodelcev, koncentracijo glutaraldehida, količina NaBH3CN, temperatura, čas ter koncentracija encima. Raztopini encima smo dodajali ogrodne proteine: albumin iz govejega seruma (BSA) ter albumin iz kokošjih jajc (EA). mCLEAs z visoko preostalo aktivnostjo smo pripravili z uporabo 10 mg magnetnih nanodelcev v 100 µL raztopine lakaze koncentracije 20 mg/ml. Obarjali smo z 900 µL obarjalnega reagenta 2-propanol. Zamreževali smo z 15% (v/v) GA (150 µL) in dodali 50 µL NaBH3CN. Zamreževanje se je vršilo tri ure s hlajenjem.
Ključne besede:lakaza, glutaraldehid, imobilizacija, magnetni nanodelci, magnetni zamreženi encimski skupki
Leto izida:2017
Založnik:[N. Šenekar]
Izvor:Maribor
UDK:620.3:577.15(043.2)
COBISS_ID:21051414 Novo okno
NUK URN:URN:SI:UM:DK:WQE6N12W
Število ogledov:616
Število prenosov:95
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Področja:KTFMB - FKKT
:
  
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:AddThis
AddThis uporablja piškotke, za katere potrebujemo vaše privoljenje.
Uredi privoljenje...

Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Licence

Licenca:CC BY-ND 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva-Brez predelav 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by-nd/4.0/deed.sl
Opis:Licenca Creative Commons Brez predelav dovoljuje uporabnikom ponovno distribucijo dela, vendar ne v spremenjeni obliki. Zahtevana je navedba avtorstva.
Začetek licenciranja:28.08.2017

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Immobilization of lacasse in the magnetic cross-linked enzyme aggregates (mCLEAs)
Opis:Magnetic cross-linked enzyme aggregates (mCLEAs) of lacasse were prepared. The method consists of two parts: precipitation of enzyme with an appropriate precipitant agent and immobilization of the resulting aggregate into a cross-linked enzyme aggregates with the glutaraldehyde as cross-linker. After centrifugation, product was separated on pellet and supernatant. Supernatant was used to test protein concentration and pellet was used to measuse the residual activity of cross-linked lacasse. The purpose of diploma work was to prepare mCLEAs with the highest residual activity and immobilization efficiency. We tested the influence of the following parameters: concentration of magnetic nanoparticles, amount ob NaBH3CN, concentration of glutaraldehyde, time, temperature and concentration of lacasse. Proteins bovine serum albumin (BSA) and chicken egg albumin (EA) were added to enzyme solution. mCLEAs with highest residual activity were prepared using 10 mg of magnetic nanoparticles in 100 µL enzyme solution concentration of 20 mg/ml. 900 µL of 2-propanol was used as the most suitable precipitation reagent. Cross-linking was performed with 15% (v/v) GA. We also added 50 µL NaBH3CN. Cross-linking lasted for three hours with cooling.
Ključne besede:lacasse, glutaraldehyde, magnetic nanoparticles, immobilization, magnetic cross-linked enzyme aggregates


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici