SLO | ENG

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva

Naslov:Ekonomika proizvodnje soka iz korenčka in jabolk
Avtorji:Novak, Tina (Avtor)
Pažek, Karmen (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
Unuk, Tatjana (Komentor)
Datoteke:.pdf VS_Novak_Tina_2017.pdf (2,80 MB)
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga (mb11)
Organizacija:FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Opis:Cilj raziskave je bil razvoj kalkulacijskega sistema za oceno ekonomike proizvodnje soka iz korenčka in jabolk. V sistem kalkulacij so zajeti glavni tehnološko-ekonomski parametri pridelave in predelave korenčka in jabolk v zelenjavno-sadni sok, skupni stroški, vrednost kmetijske proizvodnje, lastna cena, koeficient ekonomičnosti in finančni rezultat. Osrednja metodologija raziskave je bila metoda kalkulacij skupnih stroškov. V nadaljevanju raziskave je bila izvedena tudi anketa o potrošnji korenčkovega soka in definiran profil potrošnika. Proizvodnja soka iz korenčka in jabolk se je izkazala za ekonomsko upravičeno, saj je koeficient ekonomičnosti znašal 2,0. Na podlagi rezultatov anket smo ugotovili, da potrošniki ocenjujejo korenčkov sok z različnimi dodatki kot »dober«. Pijejo ga nekaj dni na mesec, sok pa najraje kupijo v trgovini. Za dostavo na dom so potencialni potrošniki pripravljeni plačati do 5 % redne prodajne cene.
Ključne besede:ekonomika / modelne kalkulacije / proizvodnja soka / anketa
Leto izida:2017
Izvor:Maribor
Licenca:CC BY-NC-ND 4.0
To delo je dosegljivo pod licenco Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna
Število ogledov:92
Število prenosov:14
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Področja:FKBV
:
  
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:Bookmark and Share

Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Economics of production of juice from carrots and apples
Opis:The goal of the research was the development of a calculation system for assessing the economics of carrot and apple juice production. The main technological and economic parameters of the production and processing of carrots and apples into a vegetable and fruit juice, the total costs, the value of agricultural production, the cost price, the cost-effectiveness coefficient and the financial results are included in the calculation system. The main research methodology was the method of total cost calculating. A poll about the consumption of carrot juice was conducted and the consumer profile was defined. The production of carrot and apple juice turned out to be economically justifiable, as the cost-effectiveness coefficient totalled 2.0. The results of the poll show that consumers assessed the carrot juice with different additives as “good”. They drink it a few days a month and prefer to buy it in shops. For home delivery, potential consumers are willing to pay up to 5 % of the regular sales price.
Ključne besede:economics / model calculations / juice production / poll


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici