SLO | ENG

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva

Naslov:Spremljanje fenoloških faz in senzorična ocena namiznega grozdja pri nekaterih sortah vitis vinifera l.
Avtorji:Polanec, Urška (Avtor)
Vršič, Stanislav (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
Pulko, Borut (Komentor)
Datoteke:.pdf VS_Polanec_Urska_2017.pdf (1,32 MB)
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga (mb11)
Organizacija:FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Opis:V letu 2014 smo na Univerzitetnem centru za vinogradništvo in vinarstvo Meranovo spremljali razvojne faze za nekatere sorte Vitis vinifera subsp. vinifera L. po sistemu BBCH. Ko so sorte dosegle vsebnost sladkorja od 65 do 75 °Oe in so jih ocenjevalci ocenili kot zrele, smo določili tehnološko zrelost sorte in jih na osnovi tega razvrstili v zoritvene skupine (zgodnje, srednje pozne, pozne sorte). Pri senzoričnih ocenah smo ugotavljali tudi, če so moteče jagodne kožice in pečke. Med zgodnje sorte (do 145 dni) smo uvrstili sorte 'Perlaut', 'Beogradska rana', 'Alioshenkin', 'Demir Kapija', 'Kardinal', 'Muškat plevenski' in 'Kosovska rana', med srednje pozne (od 146 do165 dni) 'Hecker', 'Xenia', 'Rdeča žlahtnina', 'Prima' in 'Kraljica vinogradov' in med pozne (več kot 165 dni) 'Artemis', 'Danlas', 'Afus Ali', 'Matilde' in 'Delhro'. Najbolj moteče pečke so bile pri sorti 'Beogradska rana', nobenega ocenjevalca pa niso motile pri sortah 'Artemis' in 'Matilde'. Jagodna kožica je bila najbolj moteča pri sorti 'Danlas', najmanj pa pri sorti 'Alioshenkin'. 'Danlas' je bila sorta, ki bi jo kupilo najmanj ocenjevalcev, največ ocenjevalcev bi kupilo sorto 'Alioshenkin'.
Ključne besede:vinska trta, fenološke faze, tehnološka zrelost, senzorična ocena zrelosti
Leto izida:2017
Izvor:Maribor
Licenca:CC BY-NC-ND 4.0
To delo je dosegljivo pod licenco Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna
Število ogledov:14
Število prenosov:6
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Področja:FKBV
:
  
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:Bookmark and Share

Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Monitoring of phenological stages and sensory evaluation of table grapes of certain vitis vinifera l. varieties
Opis:In 2014, the cycles of vegetation of certain Vitis vinifera subsp. vinifera L. table grape varieties at the University Centre of Viticulture and Oenology Meranovo were monitored. The length of vegetation was established using the BBCH system. The ripening group for each variety (early, middle late, late variety) was determined. When the evaluated varieties reached a sugar content of 65 to 75 °Oe and the evaluators estimated them to be ripe the technological ripeness for each variety was determined. Based on sensory evaluation, an assessment of whether the grape skin and seeds are disruptive took place. ‘Perlaut’, ‘Beogradska rana’, ‘Alioshenkin’, ‘Demir Kapija’, ‘Kardinal’, ‘Muškat plevenski’ and ‘Kosovska rana’ were ranked among early varieties (up to 145 days). ‘Hecker, ‘Xenia’, ‘Rdeča žlahtnina’, ‘Prima’ and ‘Kraljica vinogradov’ were placed in the group of medium late varieties (146 to 165 days). ‘Artemis’, ‘Danlas’, ‘Afus Ali', 'Matilde 'and 'Delhro' were placed among late grape varieties (165 days and more). The seeds were most disruptive in the ‘Beogradska rana’ variety; no evaluator said that the seeds were disruptive in the ‘Artemis’ and ‘Matilde’ varieties. The grape skin was most disruptive in the ‘Danlas’ variety and the least in the ‘Alioshenkin’ variety. Most evaluators would buy the ‘Alioshenkin’ variety, and a few of them would decide to get the ‘Danlas’ variety.
Ključne besede:grape vine, phenophases, technological ripeness, sensory ripeness evaluation


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici