SLO | ENG

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva

Naslov:Comparison of methods for determination of polyphenols in wine by HPLC-UV/VIS, LC/MS/MS and spectrophotometry
Avtorji:Bukovac, Vesna (Avtor)
Strlič, Matija (Avtor)
Kočar, Drago (Avtor)
Datoteke:.pdf Acta_Chimica_Slovenica_2009_Weingerl,_Strli,_Ko_Comparison_of_Methods_for_Determination_of_Polyphenols_in_Wine_by_HPLC-UV_VIS_,_LC_MS.pdf (185,67 KB)
 
URL http://acta-arhiv.chem-soc.si/56/56-03-698.pdf
 
Jezik:Angleški jezik
Vrsta gradiva:Znanstveno delo (r2)
Tipologija:1.01 - Izvirni znanstveni članek
Organizacija:FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Opis:Phenolic antioxidants are usually grouped into flavonoids and non-flavonoids, according to their structure. With regard to the tannic character, phenolic antioxidants are further subdivided to tannic phenols and non-tannic phenols. Collectively, these compounds contribute to the high antioxidant capacity of wine. In this work, we compare determination of gallic acid, catechin, epicatechin, resveratrol, quercetin, dihydrobenzoic acid, sinapic acid, vanillic acid, caffeic acid, chlorogenic acid, ferullic acid, ellagic acid, p-coumaric acid and caftaric acid in 141 wine samples using two liquid chromatographic methods and detection systems, i.e. with UV detection and mass-spectrometric detection. In addition, we applied the conventional Folin-Ciocalteu spectrophotometric method for determination of the total phenolic content in wine samples and compared the results with those obtained using the chromatographic methods. Despite satisfactory correlations statistically significant differences between HPLC-UV/VIS and LC/MS/MS were established, which could be related to coelution not detectable with UV/VIS detectors. The correlations between results of the spectrophotometric method and sum of LC/MS/MS determinations are not satisfactory and are different for white, red, and rosé wines.
Ključne besede:food analysis, wine, antioxidants, chromatography
Leto izida:2009
Št. strani:str. 698-703
Številčenje:št. 3, Letn. 56
ISSN:1318-0207
UDK:543.544.5.068.7:543.48:663.21
COBISS_ID:30810373 Povezava se odpre v novem oknu
ISSN pri članku:1318-0207
Licenca:CC BY 4.0
To delo je dosegljivo pod licenco Creative Commons Priznanje avtorstva 4.0 Mednarodna
Število ogledov:74
Število prenosov:0
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Področja:Ostalo
:
  
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:Bookmark and Share

Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Gradivo je del revije

Naslov:Acta Chimica Slovenica
Skrajšan naslov:Acta Chim. Slov.
Založnik:Slovensko kemijsko društvo
ISSN:1318-0207
COBISS.SI-ID:14086149 Novo okno

Gradivo je financirano iz projekta

Financer:ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije (ARRS)
Program financ.:Raziskovalni projekti - temeljni
Številka projekta:P1-0153
Naslov:Raziskave in razvoj analiznih metod in postopkov
Akronim:
ID projekta:info:eu-repo/grantAgreement/ARRS/Raziskovalni%20projekti%20-%20temeljni/P1-0153

Sekundarni jezik

Jezik:Slovenski jezik
Opis:Glede na kemijsko sestavo delimo fenolne antioksidante na flavonoide in neflavonoide. Glede na taninski značaj jih delimo na taninske in netaninske fenole. Omenjene fenolne komponente so odgovorne za visok antioksidativni potencial vina. Primerjali smo določanje galne kisline, katehina, epikatehina, resveratrola, kvercetina dihidrobenzojske kisline, sinapinske kisline, vanilinske kisline, kavne kisline, klorogenske kisline, ferulne kisline, elaginske kisline, p-kumarne kisline in kaftarjeve kisline v številnih vzorcih vin z uporabo dveh metod tekočinske kromatografije z UV/VIS detekcijo in z masnospektrometrično detekcijo (LC/MS/MS). Uporabili smo konvencionalno spektrofotometrično metodo s Folin-Ciocalteu-jevim reagentom za določanje vsebnosti skupnih fenolov in rezultate primerjali z rezultati kromatografskih metod. Kljub zadovoljivim korelacijam smo ugotovili statistično signifikantne razlike med HPLC-UV/VIS in LC/MS/MS, kar je lahko posledica koelucije, ki je z UV/VIS detektorjem ne zaznamo. Primerjava med rezultati, dobljenimi s spektrofotometrično metodo in vsoto fenolnih komponent, določanih z LC/MS/MS je pokazala različne korelacijske premice za rdeča, rosé in bela vina.
Ključne besede:analizna kemija, analitska kemija, biotehnologija, analiza živil, vino, antioksidanti, antioksidantska aktivnost, določevanje polifenolnih antioksidantov v vinu, kromatografska analiza, tekočinska kromatografija visoke ločljivosti, HPLC, UV/VIS detekcija, masnospektrometrična detekcija, spektrofotometrija, polifenoli


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici