| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Show document

Title:Stres pri zaposlenih v podjetju Elma TT d.d.
Authors:Rubido, Žana (Author)
Miglič, Gozdana (Mentor) More about this mentor... New window
Marič, Miha (Co-mentor)
Files:.pdf VS_Rubido_Zana_2017.pdf (696,95 KB)
MD5: 1675581FDF91E903F5BCA8DC2EE4BCAB
 
Language:Slovenian
Work type:Bachelor thesis/paper (mb11)
Organization:FOV - Faculty of Organizational Sciences in Kranj
Abstract:Skozi teoretični in raziskovalni del smo preučevali problematiko stresa na delovnem mestu. Najprej smo opredelili stres, navedli vrste stresa in opisali njegove faze. Nato smo se osredotočili na stres na delovnem mestu in njegove vzroke. V nadaljevanju smo navedli simptome stresa, predlagali strategije za obvladovanje stresa in njegovo preprečevanje. Opisali smo tudi orodja za presojo psihosocialnih tveganj ter posledice stresa, kot je izgorelost. V raziskovalnem delu pa nas je zanimalo, kakšno je stanje glede problematike stresa na delovnem mestu v podjetju Elma TT d.d. Ljubljana. Zaposlenim smo razdelili anketne vprašalnike, katere je izpolnilo 50 oseb. Pri anketiranju je sodelovalo 42% žensk in 58% moških, od tega jih je bilo 37 zaposlenih v proizvodnji in 13 v administraciji. Njihova povprečna starost je znašala 48,1 let. Izkazalo se je, da je 98% anketirancev pod stresom. Kot najbolj stresen dejavnik na delovnem mestu so navedli nizko plačo. Pri anketirancih se kot znak stresa največkrat pojavlja pozabljivost/raztresenost, najmanjkrat pa glavoboli. Pri obvladovanju stresa jim v zasebnem življenju najbolj pomaga druženje z družino ali s prijatelji, v delovnem okolju pa razvrščanje delovnih nalog glede na prioriteto. Ugotovili smo tudi, da podjetje premalo pozornosti namenja obvladovanju in preprečevanju stresa na delovnem mestu. Da bi se trenutno stanje v podjetju izboljšalo, smo na koncu navedli nekaj uporabnih predlogov. Pri podajanju predlogov za izboljšave, pa so bili zelo aktivni tudi anketiranci.
Keywords:stres pri zaposlenih, Elma TT, d.d., vzroki stresa, posledice stresa, odpravljanje stresa
Year of publishing:2017
Source:Maribor
COBISS_ID:7949075 New window
NUK URN:URN:SI:UM:DK:URYJHAQ5
Views:1026
Downloads:121
Metadata:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Categories:FOV
:
  
Average score:(0 votes)
Your score:Voting is allowed only for logged in users.
Share:AddThis
AddThis uses cookies that require your consent. Edit consent...

Hover the mouse pointer over a document title to show the abstract or click on the title to get all document metadata.

Licences

License:CC BY-NC-ND 4.0, Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International
Link:http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
Description:The most restrictive Creative Commons license. This only allows people to download and share the work for no commercial gain and for no other purposes.
Licensing start date:19.07.2017

Secondary language

Language:English
Title:Stress of employees at company Elma TT d.d.
Abstract:Through the theoretical and research part, we were studying the problem of stress in the workplace. First, we identified stress, specified the types of stress and described its stages of development. Then, we focused on work related stress and its causes. Furthermore, we specified the symptoms of stress, suggested strategies for stress management and stress prevention. We have also described tools for judgement of psychosocial risks and the consequences of stress as is burnout. In the research part, we were interested in the situation considering the problem of stress at the workplace in the company Elma TT d.d. Ljubljana. We distributed our questionnaires to employees. 50 of the employees filled out the questionnaire. 42% of women and 58% of men participated in the survey. 37 participants were working in manufacturing and 13 in administration. Their average age was 48,1 years. It turned out, that 98% of the participants in the survey are under stress. As the most stressful factor in the workplace, they listed a low salary. In the case of respondents, most often occurs forgetfulness/distraction, most rarely headaches. Socialising with family and friends helps them in stress management at private life, and in the work environment sorting working tasks with according to their priority. We also found out, that company gives too little attention to managing and preventing stress in the workplace. In order to improve the current situation in the company, we proposed some useful suggestions. When submitting their proposals, the respondents were very active.
Keywords:stress of employees, Elma TT, d.d., causes of stress, consequences of stress, stress management


Comments

Leave comment

You have to log in to leave a comment.

Comments (0)
0 - 0 / 0
 
There are no comments!

Back
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica