| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva Pomoč

Naslov:Carcass and meat quality traits of pig fatteners from Slovenian breeding programme
Avtorji:ID Prevolnik Povše, Maja (Avtor)
ID Škrlep, Martin (Avtor)
ID Škorjanc, Dejan (Avtor)
ID Čandek-Potokar, Marjeta (Avtor)
Datoteke:.pdf Acta_Agriculturae_Slovenica_2008_Prevolnik_et_al._Carcass_and_meat_quality_traits_of_pig_fatteners_from_Slovenian_Breeding_programme.pdf (140,96 KB)
MD5: BF5CB46A3B670FA8DD258DB5A4B1E48D
PID: 20.500.12556/dkum/a04ae927-51ce-46e7-bf15-1e537d5ef1b9
 
URL http://aas.bf.uni-lj.si/zootehnika/supl/2-2008/PDF/2-2008-201-206.pdf
 
Jezik:Angleški jezik
Vrsta gradiva:Znanstveno delo
Tipologija:1.08 - Objavljeni znanstveni prispevek na konferenci
Organizacija:FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Opis:The aim of the present study was the comparison of carcass and meat quality traits of commercial pigs of various crossbreeds from two major Slovenian herds. The analysis is based on phenotypic data from field trials which have been collected in the last past five years within the Slovenian breeding programme. Important differences in carcass traits were observed between two herds and were associated to different crossbreeds used. In spite of that economically important result on the slaughter line (lean meat %) was similar for both herds. Meat quality traits were also significantly different between the two herds. Again, the difference could be ascribed to crossbreeds used. However, since the herd effect is connected with abattoir effect, different ante-mortem conditions and/or lower robustness of these animals to premortal stress could also be contributed to the observed differences. The presented results give important information on the state-of-the-art regarding meat quality of Slovenian pigs.
Ključne besede:pigs, carcass quality, meat, breeding programs, Slovenia
Status publikacije:Objavljeno
Verzija publikacije:Objavljena publikacija
Leto izida:2008
Št. strani:str. 201-206
Številčenje:Letn. 82, supl. 2
PID:20.500.12556/DKUM-66865 Novo okno
ISSN:1581-9175
UDK:636.4:637.5.04/.07(497.4)
COBISS.SI-ID:2783592 Novo okno
ISSN pri članku:1581-9175
NUK URN:URN:SI:UM:DK:78QPEGMP
Datum objave v DKUM:13.07.2017
Število ogledov:2785
Število prenosov:108
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
Področja:Ostalo
:
Kopiraj citat
  
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:Bookmark and Share


Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Gradivo je del zbornika

Naslov:Trajnostna reja domačih živali
Uredniki:Nežika Petrič
COBISS.SI-ID:240610816 Novo okno

Gradivo je del revije

Naslov:Acta agriculturae Slovenica
Skrajšan naslov:Acta agric. Slov.
Založnik:Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani
ISSN:1581-9175
COBISS.SI-ID:213840640 Novo okno

Licence

Licenca:CC BY-NC-ND 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.sl
Opis:Najbolj omejujoča licenca Creative Commons. Uporabniki lahko prenesejo in delijo delo v nekomercialne namene in ga ne smejo uporabiti za nobene druge namene.
Začetek licenciranja:13.07.2017

Sekundarni jezik

Jezik:Slovenski jezik
Naslov:Kakovost trupa in mesa prašičev iz slovenskega rejskega programa
Opis:Cilj raziskave je bila primerjava lastnosti klavnega trupa in mesa komercialnih prašičev pitancev različnih križanj iz dveh največjih slovenskih čred. Analiza je temeljila na fenotipskih podatkih, ki smo jih zbirali zadnjih pet let v okviru slovenskega rejskega programa. Med čredama smo ugotovili pomembne razlike v lastnostih trupa, ki jih lahko pripišemo razlikam v genotipih prašičev (križanjih), nismo pa ugotovili razlik v ekonomsko pomembnem rezultatu, deležu mesa v trupu, ki je bil podoben v obeh čredah. Lastnosti kakovosti mesa so bile med čredama prav tako statistično značilno različne. Tudi v tem primeru lahko razlike v veliki meri pojasnimo z genotipi prašičev (križanj), vendar pa zaradi povezanosti vpliva črede z vplivom klavnice del razlik lahko izhaja tudi iz različnih razmer ante-mortem in/ali manjše robustnosti živali na premortalne stresne dejavnike. Predstavljeni rezultati so pomembna informacija o stanju na področju kakovosti mesa prašičev v Sloveniji.
Ključne besede:prašiči, klavna kakovost, meso, rejski programi, Slovenija


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici