| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva

Naslov:Optimizacija in validacija metode za določanje sestave eteričnih olj hmelja s plinsko kromatografijo
Avtorji:Rutnik, Ksenija (Avtor)
Finšgar, Matjaž (Komentor)
Košir, Iztok Jože (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
Datoteke:.pdf UN_Rutnik_Ksenija_2017.pdf (2,86 MB)
MD5: CC2E3355AA89E4E5007F4194A8581175
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga (mb11)
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
Opis:Hmelj (Humulus lupulus L.) v pivovarstvu predstavlja eno ključnih komponent, ki vpliva na okus in aromo piva. Poznamo več tipov arome, npr.: sadno, citrusno, zeliščno, cvetlično in tipično hmeljno aromo. Katera od njih prevladuje v posameznem kultivarju je odvisno od sestave eteričnega olja določenega kultivarja, zato je za pivovarje pomembno, da lahko pridobijo informacije o sestavi eteričnega olja, saj lahko le tako izberejo tisti kultivar, ki bo njihovemu pivu dala želeno aromo. V ta namen smo na Inštitutu za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije optimizirali in validarali metodo za določevanje sestave eteričnega olja hmelja. Za metodo določevanja sestave eteričnih olj hmelja smo uporabili metodo iz zbirke standardnih metod Evropskega pivovarskega združenja (EBC). Za pridobitev eteričnega olja hmelja smo izvedli destilacijo z vodno paro, za analizo sestave pa smo uporabili plinsko kromatografijo s plamensko-ionizacijskim detektorjem. Zaradi kompleksne sestave eteričnega olja hmelja je potrditev validacijskih parametrov za vsako komponento posebej praktično nemogoča. Iz tega razloga smo se osredotočili na 10 komponent in v sklopu validacije zanje preverjali selektivnost, linearnost, natančnost in točnost metode. Določili smo tudi mejo zaznavnosti in mejo določanja.
Ključne besede:hmelj, eterično olje, plinska kromatografija, optimizacija, validacija
Leto izida:2017
Založnik:[K. Rutnik]
Izvor:Maribor
UDK:543.544.2(043.2)
COBISS_ID:21039894 Novo okno
NUK URN:URN:SI:UM:DK:EDKXVA4Z
Število ogledov:1227
Število prenosov:153
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Področja:KTFMB - FKKT
:
  
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:AddThis
AddThis uporablja piškotke, za katere potrebujemo vaše privoljenje.
Uredi privoljenje...

Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Licence

Licenca:CC BY-NC-ND 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.sl
Opis:Najbolj omejujoča licenca Creative Commons. Uporabniki lahko prenesejo in delijo delo v nekomercialne namene in ga ne smejo uporabiti za nobene druge namene.
Začetek licenciranja:13.07.2017

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Optimization and validation of analytical method for determination of hop essential oil composition by gas chromatography
Opis:Hop (Humulus Lupulus L.) is one of the key components in beer. Different hops result in both- different taste and aroma of the end product. Some of the various aromas are: citrus, fruit, herbal, flower or typical hop aroma. The aroma that prevails in a certain hop species depends upon the composition of the essential oil found in the species. Thus it is of utmost importance for brewers to be able to gather information about the composition of different essential oils, in order to get the desired aroma in their end product (beer). That is why we, at the Institute for hops and brewing of Slovenia, decided to optimize and validate a method for determination of hop essential oil. The method used was carefully selected among the standard methods collection released by the European Brewery Convention (EBC). In order to obtain essential oil from the hops, steam distillation was applied. Further analysis was performed using gas chromatography (GC) with flame ionization detector (FID). Complex essential oil composition is a major hindrance in determining validation parameters for a specific component, therefore only 10 components were focused on, studying their selectivity, linearity, accuracy and precision as a part of the validation. Detection and determination limits were also determined.
Ključne besede:hop, essential oils, gas chromatography, optimization, validation


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici