| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva Pomoč

Naslov:Zagotavljanje mikrobiološke ustreznosti tofuja med proizvodnjo in pri skladiščenju
Avtorji:ID Vezonik, Maja (Avtor)
ID Langerholc, Tomaž (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
ID Pintarič, Maša (Komentor)
Datoteke:.pdf MAG_Vezonik_Maja_2017.pdf (1,13 MB)
MD5: 479F0A5D8658BAF97F75E96DC509AAC5
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Magistrsko delo/naloga
Organizacija:FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Opis:S širjenjem znanja o zdravem prehranjevanju in uživanju manjših količin mesa, se soja kot prehranska popestritev jedilnikov vse bolj pogosto pojavlja v svetu in pri nas. V magistrski nalogi smo se osredotočili na sojin sir – tofu. V ta namen so se v obratu za proizvodnjo tofuja mikrobiološko testirale higienske razmere na površinah, v zraku, vodi in tofuju tekom proizvodnje. Ker je tofu zaradi sestave hitro kvarljiv produkt, se je ugotavljal tudi pojav kvarljivcev pri shranjevanju tofuja pri sobni temperaturi. Pri spremljanju rasti bakterij se je opazilo, da se prvih nekaj dni viša število domnevnih enterobakterij, nato pa le-to začne upadati in se viša rast mlečno-kislinskih bakterij iz rodu Lactobacillus spp. Pri mikrobiološkem testiranju tofuja tekom proizvodnje je bilo pri določenih vzorcih opaziti previsoko število domnevnih enterobakterij in aerobnih mezofilnih bakterij, vendar bi za dokončno mnenje morali biti opravljeni še drugi potrditveni testi. Higienske razmere na površinah, v zraku in v vodi pa so načeloma bile, razen nekaj izjem, ustrezne.
Ključne besede:soja, tofu, kvarljivci, mikrobiološka merila
Kraj izida:Maribor
Leto izida:2017
PID:20.500.12556/DKUM-65742 Novo okno
NUK URN:URN:SI:UM:DK:ZSXP0MGK
Datum objave v DKUM:26.05.2017
Število ogledov:1244
Število prenosov:194
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Področja:FKBV
:
Kopiraj citat
  
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:Bookmark and Share


Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Mikrobiological properties of tofu during the production and storage
Opis:Increasing awareness about healthy eating and a tendency for a smaller consumption of meat, make soy products to more often appear in our diet. In the present master thesis we have focused mainly on soy cheese – tofu. Therefore, tofu has been microbiologically tested in samples taken from the industrial production line. In addition, hygiene of industrial premices, air and water was also tested. Due to tofu’s nutritional composition, it is a fast spoilage product. To simulate temperature-related inappropriate storage of tofu, spoilage microbiota during storage at room temperature has been determined. While monitoring bacterial growth, it was noticed that in the first days of storage, presumptive Enterobacteriaceae count was rising, followed by its drop and a concomitant increase of lactic acid bacteria, most probably belonging to the genus Lactobacillus spp. During the microbiological examination of tofu sampled from the industrial production line, few samples had a too high count of presumptive Enterobacteriaceae and aerobic mesophylic bacteria, but more tests should have been performed to provide a conclusive opinion. Apart from few exceptions, the production facilities have met hygiene standards on the surfaces, in the air and in the water applied during the production.
Ključne besede:soy, tofu, spoilage bacteria, microbiological criteria


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici