SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Show document

Title:Do the experiences of patients of state-employed family physicians and concessionaires in Slovenia differ?
Authors:Rotar-Pavlič, Danica (Author)
Sever, Maja (Author)
Klemenc-Ketiš, Zalika (Author)
Švab, Igor (Author)
Kersnik, Janko (Author)
Boerma, Wienke (Author)
Files:.pdf Zdravniski_vestnik_2015_Pavlic_et_al._Do_the_experiences_of_patients_of_state-employed_family_physicians_and_concessionaires_in_Slovenia.pdf (105,74 KB)
 
URL http://vestnik.szd.si/index.php/ZdravVest/article/view/1108
 
Language:English
Work type:Scientific work (r2)
Typology:1.01 - Original Scientific Article
Organization:MF - Faculty of Medicine
Abstract:Background: Family practice healthcare in Slovenia is provided by state-employed family physicians as well as concessionaires. However, both work under a contract with the National Health Insurance Institute. This study focuses on comparing patients’ experiences with Slovenian concessionaires and state-employed physicians. Methods: We performed analyses using survey data from a cross-sectional study on patient experiences, which took place from September 2011 to April 2012 as a part of the international QUALICOPC study. The Slovenian branch of this study included 1,962 patients visiting family practices. Patients were classified into two groups with respect to the registered status of their family physician. They completed the questionnaires immediately aſter visiting their family physicians. Data used in the analyses included 76 variables: 18 socio-economic and 58 variables linked to the patient’s experience. Results: The analyses showed few differences between concessionaires and state-employed family physicians. In comparison with patients of state-employed family physicians, patients of concessionaires were less likely to make an appointment for a visit (19.8 % vs. 29.2 %), were generally more frequent visitors (43.7 % vs. 50.7 %), and more oſten felt that opening hours were too restricted (25.7 % vs. 31.9 %). Patients of concessionaires believed more oſten that in general, doctors can be trusted (40.1 % vs.47.1 %). A smaller percentage of patients of concessionaires felt that their physician had the capacity to deal with personal problems as well as to provide medical care (61.9 % vs. 54.7 %). Conclusions: There are few differences in patients’ experiences of state-employed family physicians and concessionaires. Slovenian patients have a generally positive experience with family practice services regardless of the family physicians’ status. Plans for organizational change of the health sector should include patients’ perceptions of services.
Keywords:patient, experience, family physician, state-employed, concessionaire
Year of publishing:2015
Number of pages:str. 670-678
Numbering:št. 10, Letn. 84
ISSN:1318-0347
UDC:614.2
ISSN on article:1318-0347
URN:URN:SI:UM:DK:K8FPRAR9
COBISS_ID:32313049 Link is opened in a new window
License:CC BY-NC 4.0
This work is available under this license: Creative Commons Attribution Non-Commercial 4.0 International
Views:355
Downloads:85
Metadata:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Categories:Misc.
:
  
Average score:(0 votes)
Your score:Voting is allowed only for logged in users.
Share:AddThis
AddThis uses cookies that require your consent. Edit consent...

Hover the mouse pointer over a document title to show the abstract or click on the title to get all document metadata.

Record is a part of a journal

Title:Zdravniški vestnik
Publisher:Slovensko zdravniško društvo
ISSN:1318-0347
COBISS.SI-ID:32893696 New window

Document is financed by a project

Funder:EC - European Commission
Funding Programme:FP7
Project no.:242141
Name:Quality and costs of primary care in Europe
Acronym:QUALICOPC

Secondary language

Language:Slovenian
Title:Ali se izkušnje bolnikov z zdravniki družinske medicine, zaposlenimi v javnih zavodih, in s koncesionarji v Sloveniji razlikujejo?
Abstract:Izhodišče: Družinsko medicino v Sloveniji izvajajo zdravniki, ki so zaposleni v javnih zavodih, in koncesionarji. Oboji delujejo v okviru pogodbe z Zavodom za zdravstveno zavarovanje. Ta študija se osredinja na primerjavo izkušenj bolnikov z zdravniki, zaposlenimi v javnem zdravstvu, in s koncesionarji. Metode: Uporabili smo podatke presečne raziskave o izkušnjah bolnikov, ki je kot del mednarodne raziskave QUALICOPC potekala od septembra 2011 do aprila 2012. V njeno slovensko vejo je bilo vključenih 1.962 bolnikov, ki so obiskali ambulante družinske medicine. Bolniki so vprašalnike izpolnili takoj po opravljenem obisku. Podatki, uporabljeni v analizi, vključujejo 76 spremenljivk: 18 socialno-ekonomskih in 58 spremenljivk, povezanih z bolnikovimi izkušnjami. Rezultati: Analiza je pokazala nekaj razlik med koncesionarji in zdravniki v javnih zavodih. V primerjavi z bolniki, ki so obiskali zdravnike družinske medicine, zaposlene v javnem zdravstvu, so se bolniki koncesionarjev manjkrat naročili na pregled (19,8 % v primerjavi z 29,2 %), na splošno so koncesionarja tudi pogosteje obiskali (43,7 % v primerjavi s 50,7 %) in pogosteje menili, da je obratovalni čas preveč omejen (25,7 % v primerjavi s 31,9 %). Bolniki koncesionarjev so pogosteje menili, da so zdravniki vredni zaupanja (40,1 % v primerjavi s 47,1 %). Manjši odstotek bolnikov, ki so obiskali koncesionarje, je povedal, da so bili poleg obravnave medicinskih deležni tudi obravnave svojih osebnih težav (61,9 % v primerjavi s 54,7 %). Zaključki: Obstaja nekaj razlik v izkušnjah bolni- kov, ki so obiskali zdravnike družinske medicine, zaposlene v javnem zdravstvu, in koncesionarje. Slovenski bolniki imajo na splošno pozitivne izkušnje z družinsko medicino ne glede na status družinskega zdravnika. Načrti za organizacijske spremembe v zdravstvenem sektorju bi morali vključevati izkušnje bolnikov.
Keywords:bolnik, izkušnje, zdravnik družinske medicine, zaposleni, koncesionar


Comments

Leave comment

You have to log in to leave a comment.

Comments (0)
0 - 0 / 0
 
There are no comments!

Back
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica