| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva

Naslov:Contingency factors influencing implementation of physical asset management practices
Avtorji:Maletič, Damjan (Avtor)
Maletič, Matjaž (Avtor)
Al-Najjar, Basim (Avtor)
Gotzamani, Katerina (Avtor)
Gianni, Maria (Avtor)
Kalinowski (Avtor)
Gomišček, Boštjan (Avtor)
Datoteke:.pdf Organizacija_2017_Maletic_et_al._Contingency_Factors_Influencing_Implementation_of_Physical_Asset_Management_Practices.pdf (675,00 KB)
MD5: 23A75560E977EBD274FC5589ECD0D5BD
 
URL http://www.degruyter.com/view/j/orga.2017.50.issue-1/orga-2017-0003/orga-2017-0003.xml
 
Jezik:Angleški jezik
Vrsta gradiva:Znanstveno delo (r2)
Tipologija:1.01 - Izvirni znanstveni članek
Organizacija:FOV - Fakulteta za organizacijske vede
Opis:Purpose: The purpose of this empirical study is to examine the role of two contingency factors, i.e. uncertainty and competitiveness in relation to physical asset management (PAM) practices as well as to maintenance key performance indicators. The research is based on a premise that PAM, which was defined by risk management practices, performance assessment practices, life cycle management practices, and policy & strategy practices, has become an indispensable element of strategic thinking of asset owners as well as maintenance and asset managers. The purpose of this study is to advance the understanding of how organizations that face high or low level of uncertainty and competitiveness respond in terms of PAM deployment. Methodology/Approach: This study employed a data set based on a large-scale survey among organizations in six European countries (i.e. Slovenia, Poland, Greece, Sweden, Turkey and Slovakia). Data were collected from 138 organizations located in the above-mentioned countries to conduct the study. Findings: The results show that organizations that are faced with high level of uncertainty and competitiveness are more engaged in the deployment of PAM practices. Moreover, results show that when organizations are facing high levels of competitiveness they are using KPIs to a greater extent than organizations under low levels of competitiveness. Originality/value: From a theoretical perspective, this study contributes to the contingency theory by providing empirical evidence whether a context-dependent approach to PAM is needed. The findings also provide insights for managers on how to respond to the competitive pressure as well as how to customize PAM practices in order to adapt to the changes in dynamic organizational environment.
Ključne besede:physical asset management, maintenance, uncertainty, competitiveness
Leto izida:2017
Št. strani:str. 3-14
Številčenje:št. 1, Letn. 50
ISSN:1318-5454
UDK:005.336.3
COBISS_ID:7901459 Novo okno
DOI:10.1515/orga-2017-0003 Novo okno
ISSN pri članku:1318-5454
NUK URN:URN:SI:UM:DK:MBHZWZC8
Število ogledov:898
Število prenosov:299
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Področja:Ostalo
:
  
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:AddThis
AddThis uporablja piškotke, za katere potrebujemo vaše privoljenje.
Uredi privoljenje...

Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Gradivo je del revije

Naslov:Organizacija
Založnik:Fakulteta za organizacijske vede Univerze v Mariboru, Založba Moderna organizacija, Sciendo
ISSN:1318-5454
COBISS.SI-ID:610909 Novo okno

Licence

Licenca:CC BY-NC-ND 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.sl
Opis:Najbolj omejujoča licenca Creative Commons. Uporabniki lahko prenesejo in delijo delo v nekomercialne namene in ga ne smejo uporabiti za nobene druge namene.
Začetek licenciranja:06.04.2017

Sekundarni jezik

Jezik:Slovenski jezik
Naslov:Vpliv kontingenčnih dejavnikov na izvajanje dejavnosti obvladovanja fizičnih sredstev
Opis:Namen: Namen pričujoče empirične raziskave je preučiti vlogo dveh kontingenčnih dejavnikov, t.i. negotovosti in konkurenčnost v povezavi z oblvadovanjem fizičnih sredstev (physical asset management - PAM), kakor tudi v pov­ezavi s ključnimi kazalniki učinkovitosti in uspešnosti vzdrževanja. Raziskava temelji na predpostavki, da dejavnosti obvladovanja fizičnih sredstev, ki so opredeljene z dimenzijami kot so obvladovanje tveganj, ocenjevanje učinkovitosti in uspešnosti, obvladovanje življenjskega cikla ter politika in strategija, so postali nepogrešljiv del strateškega razmišljanja lastnikov fizičnih sredstev, kakor tudi managerjev s področja vzdrževanja in PAM. Namen raziskave je poglobiti razumevanje odzivanja organizacij na visoko ali nizko stopnjo negotovosti in konkurenčnosti z vidika imple­mentacije PAM. Metodologija/pristop: Podatki v članku temeljijo na izvedeni anketni raziskavi med organizacijami iz šestih evropskih držav (Slovenija, Poljska, Grčija, Švedska, Turčija in Slovaška). Podatki so bili zbrani iz 138 organizacij, ki se nahajajo v omenjenih državah. Ugotovitve: Rezultati kažejo, da organizacije, ki se soočajo z visoko stopnjo negotovosti in konkurenčnost se bolj us­pešni pri vključevanju dejavnosti PAM v organizacijo. Nadalje, rezultati kažejo, da če se organizacije soočajo z visoko stopnjo konkurenčnosti uporabljajo ključne kazalnike učinkovitosti in uspešnosti vzdrževanja ter PAM v večji meri kot organizacije podvržene nizki stopnji konkurenčnosti. Izvirnost/pomembnost prispevka: S teoretičnega vidika, pričujoča raziskava prispeva k kontingenčni teoriji z zag­otovitvijo empiričnih dokazov, ki prikazujejo ali je potreben kontekstno odvisen pristop k PAM. Rezultati raziskave tudi nudijo spoznanje managerjem o tem kako se odzvati na pritisk konkurence in katere so dejavnosti PAM, ki organizaciji omogočajo, da se prilagodi na spremembe v dinamičnem poslovnem okolju.
Ključne besede:obvladovanje fizičnih sredstev, vzdrževanje, negotovost, konkurenčnost


Zbirka

To gradivo je del naslednjih zbirk del:
  1. Organizacija

Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici