| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva

Naslov:Multi-criteria assessment of vegetable production business alternatives
Avtorji:Pozderec, Silvo (Avtor)
Bavec, Martina (Avtor)
Rozman, Črtomir (Avtor)
Vinčec, Jožef (Avtor)
Pažek, Karmen (Avtor)
Datoteke:.pdf Organizacija_2015_Pozderec_et_al._Multi-Criteria_Assessment_of_Vegetable_Production_Business_Alternatives.pdf (709,15 KB)
MD5: 2A1397C2CA43CA5DA60634923164099B
 
URL http://www.degruyter.com/view/j/orga.2015.48.issue-3/orga-2015-0015/orga-2015-0015.xml
 
Jezik:Angleški jezik
Vrsta gradiva:Znanstveno delo (r2)
Tipologija:1.01 - Izvirni znanstveni članek
Organizacija:FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Opis:Purpose: Organic and integrated production of vegetables are the two most common production systems in Slovenia. The study analyzed two production systems with different cultures as alternatives with purpose to find the most appropriate variants. Design/Methodology/Approach: The study based on the development and integration of developed specific technological- economic simulation models for the production of vegetables (salad, growing peppers, salad cucumbers, pickling cucumbers, round and cherry tomato) in greenhouse and multi-criteria decision analysis. The methodology of the study based on the DEX methodology and the analytical hierarchy process (AHP) of organic (ECO) and integrated production (IP) in greenhouse. Results: The evaluation results show that both cultivation methods of commercially attractive vegetables in greenhouse are variable. In the case of integrated production, the assessment of multi-criteria decision analysis EC and DEXi showed that salad (Donertie F1) proved to be the best possible alternative. In the case of organic production, the multi-criteria analysis assessment of pickling cucumbers (Harmony F1) is the best possible business alternative. Conclusion: For the further production planning process by decision maker is the ranking with Expert Choice (EC) more useful and precise, while the DEX evaluations are more descriptive.
Ključne besede:simulation models, multi-criteria analysis, vegetable, greenhouses
Leto izida:2015
Št. strani:str. 203-213
Številčenje:št. 3, Letn. 48
ISSN:1318-5454
UDK:635:004.414.23:631.544.4
COBISS_ID:3965996 Novo okno
DOI:10.1515/orga-2015-0015 Novo okno
ISSN pri članku:1318-5454
NUK URN:URN:SI:UM:DK:OBDWFY0B
Število ogledov:834
Število prenosov:286
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Področja:Ostalo
:
  
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:AddThis
AddThis uporablja piškotke, za katere potrebujemo vaše privoljenje.
Uredi privoljenje...

Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Gradivo je del revije

Naslov:Organizacija
Založnik:Fakulteta za organizacijske vede Univerze v Mariboru, Založba Moderna organizacija, Sciendo
ISSN:1318-5454
COBISS.SI-ID:610909 Novo okno

Licence

Licenca:CC BY-NC-ND 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.sl
Opis:Najbolj omejujoča licenca Creative Commons. Uporabniki lahko prenesejo in delijo delo v nekomercialne namene in ga ne smejo uporabiti za nobene druge namene.
Začetek licenciranja:04.04.2017

Sekundarni jezik

Jezik:Slovenski jezik
Naslov:Več-kriterijska ocena poslovnih alternativ pridelave zelenjave
Opis:Namen: V Sloveniji sta ekološki in integriran način pridelave zelenjave med najpomembnejšimi proizvodnimi sistemi. Študija predstavlja analizo dveh proizvodnih sistemov, ki vključujeta pridelavo različnih zelenjadnic. Namen raziskave je več-kriterijska ocena najprimernejše poslovne alternative. Struktura/Metodologija/Pristop: Raziskava temelji na razvoju in povezavi specifičnih tehnološko-ekonomskih simulacijskih modelov za pridelavo zelenjave (solate, paprike, solatnih kumar, kumar za vlaganje, okroglega paradižnika in grozdastega paradižnika) v zaščitenem prostoru in več-kriterijski odločitveni analizi. Podlaga raziskavi je metodologija DEX in analitični hierarhični proces (AHP) za ekološko (EKO) in integrirano pridelave (IP) omenjenih zelenjadnic. Rezultati: Rezultati vrednotenja kažejo, da sta za pridelovalca spremenljiva oba načina pridelave tržno zanimivih zelenjadnic v zaščitenem prostoru. Pri integrirani pridelavi se je z oceno večkriterijske odločitvene analize EC in DEXi solata (Donertie F1) izkazala za najboljšo možno alternativo. Pri ekološki pridelavi so se kot najboljša možna alternativa izkazale kumare za vlaganje (Harmony F1). Zaključki: Za nosilca odločanja in lažje načrtovanje proizvodnje zelenjadnic v rastlinjaku je tako rangiranje na osnovi EC bolj natančno in koristno kot rangiranje s pomočjo DEXi orodja
Ključne besede:simulacijsko modeliranje, več-kriterijska analiza, zelenjava, rastlinjaki


Zbirka

To gradivo je del naslednjih zbirk del:
  1. Organizacija

Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici