| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva Pomoč

Naslov:Vpliv vključevanja krmnih dodatkov z antioksidativnim potencialom na lastnosti kakovosti pršuta
Avtorji:ID Dobaj Gomboc, Martina (Avtor)
ID Prevolnik Povše, Maja (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
ID Tomažin, Urška (Komentor)
Datoteke:.pdf VS_Dobaj_Martina_2017.pdf (769,08 KB)
MD5: 2E55BA650A5B0B79E0FF6E6E407A14F7
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Organizacija:FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Opis:V poskusu smo preučevali vpliv naravnih krmnih dodatkov z antioksidativnim potencialom na nekatere lastnosti kakovosti pršuta. V raziskavo smo vključili stegna 24 prašičev, ki so v končnem obdobju pitanja v krmo dobivali različne dodatke. Kontrolna skupina (n=6) je dobivala standardno krmo, namenjeno pitanju prašičev, ostale tri skupine pa so v standardni krmni obrok dobivale različne dodatke: vitamin E (125 IE α-tokoferola, n=6), tanin (3 % komercialnega pripravka Farmatan, n=6) ali hmelj (0,4 % hmelja; n=6). Pred začetkom postopka predelave v pršut smo izmerili nekatere lastnosti surovine (stegen), na končnih izdelkih (pršutih) pa smo določili barvo (L*a*b* v mišicah biceps femoris-BF, semimembranosus-SM in semitendinosus-ST ter maščobnem tkivu), reološke lastnosti (s testoma TPA in SR v mišicah BF in SM) in kemijsko sestavo (vsebnost vode, maščob, beljakovin, soli, nebeljakovinskega dušika in indeks proteolize v mišicah BF in SM). Z izjemo dveh lastnosti v poskusu nismo ugotovili pomembnejših razlik v barvi, teksturi in kemijski sestavi pršuta med preučevanimi skupinami. Pri taninski skupini smo ugotovili nekoliko višje vrednosti L* in b* v mišici SM, pri krmljenju z dodatkom vitamina E pa smo zabeležili večjo vsebnost intramuskularne maščobe. Preučevani krmni dodatki z antioksidativnim potencialom v izbranih koncentracijah niso vplivali na lastnosti kakovosti pršuta.
Ključne besede:pršut, kakovost, krmni dodatki, tanin, hmelj, vitamin E
Kraj izida:Maribor
Leto izida:2017
PID:20.500.12556/DKUM-65136 Novo okno
NUK URN:URN:SI:UM:DK:FNEI0TYY
Datum objave v DKUM:13.03.2017
Število ogledov:2894
Število prenosov:130
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
Področja:FKBV
:
Kopiraj citat
  
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:Bookmark and Share


Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Effect of feed additives with antioksidative potential on dry-cured ham quality
Opis:The effect of natural antioxidants as feed supplements on quality of dry-cured ham was studied. The experiment comprised hams of 24 pigs with different feeding strategies in the finishing period (addition of feed supplements). Control group (n=6) was fed with standard feeding mixture for finishers, test groups were supplemented with vitamin E (125 IE α-tocopherol, n=6), tannins (3% commercial preparation Farmatan, n=6) or hops (0.4% hops; n=6). Before the processing, some measurements were performed on green hams. The quality of dry-cured hams was assessed in terms of colour (L*a*b* of muscles biceps femoris-BF, semimembranosus-SM, semitendinosus-ST and subcutaneous fat tissue), rheological traits (TPA and SR test in BF and SM muscle) and chemical composition (the content of water, fat, protein, salt, non-protein nitrogen and proteolysis index in BF and SM muscle). No significant differences were found (except for two traits) in colour, texture and chemical composition among treatment groups. Somewhat higher L* and b* values were found in SM muscle of pigs from tannin group and higher intramuscular fat content was noted in pigs from vitamin E group. Respecting given concentrations, tested feed supplement with antioxidative potential did not affect the quality of dry-cured ham.
Ključne besede:dry-cured ham, quality, feed supplements, tannin, hops, vitamin E


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici