| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva Pomoč

Naslov:OSTANKI PESTICIDOV V ZELENJAVI IN SADJU
Avtorji:ID Urbanč, Kristina (Avtor)
ID Bavec, Martina (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
Datoteke:.pdf MAG_Urbanc_Kristina_2016.pdf (2,80 MB)
MD5: 9B2FFF7693A057EB9D8AF5926AF03244
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Magistrsko delo/naloga
Organizacija:FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Opis:Država porekla, način kmetijske pridelave ter prisotnost ostankov pesticidov so vse pomembnejši kriteriji pri nakupu hrane, še posebej pri sveži zelenjavi in sadju. V letu 2015 smo preučevali vsebnost in količino ostankov pesticidov v zelenjavi in sadju v odvisnosti od načina pridelave na podlagi analiz na ostanke pesticidov znotraj integrirane in ekološke pridelave ter stanje na splošnem trgu Republike Slovenije. Analizirali smo ostanke pesticidov iz vzorcev solate iz trajnostnega poskusa na UKC Maribor v letu 2015, kjer so bili preučevani štirje pridelovalni sistemi (konvencionalni, integrirani, ekološki, biodinamični). Rezultati kažejo, da je vsebnost ostankov pesticidov v zelenjavi in sadju odvisna od načina pridelave in da zelenjava in sadje, pridelana v sklopu sheme kakovosti ekološka pridelava v Sloveniji, nista obremenjena z ostanki pesticidov. V vzorcih integrirane pridelave so najdeni ostanki pesticidov, vendar pa je v primerjavi z vzorci splošnega trga znotraj integrirane pridelave večje delež vzorcev brez ostanka pesticidov (82,7 % vzorcev zelenjave in 30,6 % vzorcev sadja). V prihodnosti bo potrebno več pozornosti nameniti spodbudi kmetov za vključenost v sheme kakovosti, poskrbeti za kratke verige oskrbe in ozaveščati ljudi o pomembnosti uživanja lokalno pridelane ekološke zelenjave in sadja za boljšo kakovost njihovega življenja.
Ključne besede:zelenjava, sadje, ostanki pesticidov, integrirana pridelava, ekološka pridelava, pridelovani sistem
Kraj izida:Maribor
Leto izida:2016
PID:20.500.12556/DKUM-64527 Novo okno
NUK URN:URN:SI:UM:DK:5IP1ALOP
Datum objave v DKUM:27.10.2016
Število ogledov:3630
Število prenosov:376
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
Področja:FKBV
:
Kopiraj citat
  
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:Bookmark and Share


Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:PESTICIDE RESIDUE IN VEGETABLES AND FRUITS
Opis:The country of origin, a method of agricultural production and the presence of pesticide residues are important criteria when buying food, especially fresh vegetables and fruit. In 2015 we studied the content and quantity of pesticide residues in vegetables and fruit, depending on the method of production based on analyses of pesticide residues within the integrated and organic production and the situation on the general market of the Republic of Slovenia. We analyzed pesticide residues in the samples of salad from sustainable experiment at UKC Maribor in 2015, where four production systems (conventional, integrated, organic, biodynamic) were studied. The results show that the presence of pesticide residues in vegetables and fruit depends on the method of production and the fruit and vegetables produced within the scheme of quality organic production in Slovenia are not contaminated with pesticides. Pesticide residues were found in the samples of integrated production, but in comparison with the samples of the general market, within the integrated production, higher share of samples without residues of pesticides (82.7% of vegetable samples and 30.6% of fruit samples) is noticed. In the future more attention should be given to encourage farmers to participate in quality schemes, short supply chains should be provided and awareness about the importance of consuming locally grown organic vegetables and fruit to improve the quality of life should be raised.
Ključne besede:fruit, vegetable, pesticides residue, integrated farming, organic farming, production system


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici