| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva

Naslov:EKONOMSKA UPRAVIČENOST PRIDELAVE ZELENJAVE NA VRTU ZA SAMOOSKRBO
Avtorji:Šorli, Jernej (Avtor)
Rozman, Črtomir (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
Datoteke:.pdf UN_Sorli_Jernej_2016.pdf (1,31 MB)
MD5: 1483B7D8072B35F0D9394C199A5889EC
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga (mb11)
Organizacija:FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Opis:Ugotavljali smo ekonomsko upravičenost pridelavo zelenjave na domačem samooskrbnem vrtu velikosti 60m2. S pomočjo kalkulacije smo vrednotili, koliko zelenjave lahko v eni sezoni pridela štiričlanska družina in koliko lahko s tem privarčuje. Za vrt smo sestavili štiriletni kolobar in v njega vključili čim več raznovrstnih zelenjadnic, večina avtohtonih sort. Celotna pridelava je temeljila na ekološki pridelavi. Od aprila pa do decembra smo pridelali približno 265 kg zelenjave, ki bi na trgu imela vrednost okrog 781,50 evrov. To pomeni, da smo v tem času pridelali približno 1 kg sveže zelenjave na dan. Skupni stroški celotne sezone pa so znašali 768,29 evrov. Kalkulacija je torej pokazala, da je štiričlanska družina v času od aprila do decembra pokrila skupne stroške celotne sezone. S tem smo dokazali ter potrdili našo hipotezo, da je takšna pridelava za samooskrbo družine ekonomsko upravičena.
Ključne besede:ekonomska upravičenost, kalkulacije, zelenjava, samooskrba, vrt
Leto izida:2016
Izvor:Maribor
NUK URN:URN:SI:UM:DK:EXQVG0E6
Število ogledov:692
Število prenosov:87
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Področja:FKBV
:
  
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:AddThis
AddThis uporablja piškotke, za katere potrebujemo vaše privoljenje.
Uredi privoljenje...

Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Economic viability of vegetables production in a self-sufficient garden
Opis:The aim of this paper was to determine the economic viability of growing vegetables in a 60 m2 private, self-sufficient garden. Using a calculation it attempted to show what vegetable yield a four-member family could achieve in a season and the savings this could bring them. A four-year crop rotation was created for the garden, which included a maximum variety of mostly indigenous vegetable crops. The whole production process was ecological. Between April and December, approximately 265 kg of vegetables were produced with the total market value of around EUR 781,50. This means that approximately 1 kg of fresh vegetables was produced every day with total costs of the season amounting to EUR 768,29 and bringing a four-member family savings to EUR 13,21 in this period. This confirms and proves the hypothesis that this kind of self-sufficient production pays off for a family.
Ključne besede:economic viability, calculations, vegetables, self-sufficient, garden


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici