| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva

Naslov:VPLIV PRIDELOVALNIH SISTEMOV NA PRIDELEK IN MORFOLOŠKE LASTNOSTI DVEH SORT SOLATE
Avtorji:Frešer, Patricija (Avtor)
Bavec, Martina (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
Robačer, Martina (Komentor)
Datoteke:.pdf VS_Freser_Patricija_2016.pdf (1,40 MB)
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga (mb11)
Organizacija:FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Opis:Različni pridelovalni sistemi (PS) so lahko odločilen dejavnik za rast in razvoj zelenjadnic ter njihovo vključevanje v pridelavo. V okviru trajnostnega poljskega poskusa na Univerzitetnem kmetijskem centru Pohorski dvor, ki poteka že od leta 2007, smo v letu 2015 primerjali pridelek in morfološke lastnosti dveh sort solate v ekološki (EKO), biodinamični (BD), konvencionalni (KONV), integrirani (IP) kmetijski pridelavi ter v kontrolnem obravnavanju (K). Statistično značilno vpliva PS na skupni pridelek (najmanj K (19,92 t ha^(-1)) in največ BD (33,46 t ha^(-1))) in na tržni pridelek (najmanj K (13,94 t ha^(-1)), največ BD (27,40 t ha^(-1))). Med proučevanima sortama ('Comice' in 'Leda') v pridelkih ni statistično značilnih razlik. PS ne vpliva značilno na tržno maso rozet solate in na višino rozete. Višina rozete se statistično značilno razlikuje med sortama. PS statistično značilno vpliva na obseg solate (najmanj K (47cm), največ BD (57 cm)). Med sortama pa ni statistično značilnega vpliva. PS statistično značilno vpliva na premer rozet solate (najmanj K (18cm), največ BD (23 cm)), prav tako so statistično značilne razlike med sortama. PS je statistično značilno vplival na skupno maso rozete (najmanj K (193 g), največ BD (303 g), med sortama pa ni statistično značilnih razlik. Na podlagi rezultatov lahko sklepamo, da je v okviru EKO in BD pridelave možno doseči primerljive rezultate kot pri KONV in IP pridelavi.
Ključne besede:solata, pridelovalni sistemi, pridelek, morfološke lastnosti
Leto izida:2016
Izvor:Maribor
NUK URN:URN:SI:UM:DK:LNECRIKU
Število ogledov:748
Število prenosov:173
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Področja:FKBV
:
  
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:AddThis
AddThis uporablja piškotke, za katere potrebujemo vaše privoljenje.
Uredi privoljenje...

Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:IMPACT OF PRODUCTION SYSTEMS ON YIELD AND MORFOLOGICAL CHARACTERISTICS OF TWO LETTUCE CULTIVARS
Opis:Different productions systems (PS) can be a decisive factor for growth and development of vegetables and their integration into production. In the year 2015 we compared the yield and morphological properties of two varieties of lettuce in the organic (ORG), biodynamic (BD), conventional (CON), and integrated (INT) agricultural production and in control treatment (C), within the longitudinal experiment which took place at the University Agriculture Centre Pohorski dvor, and has been running since 2007. Production system has a significant effect on total yield (low C (19,92 t ha^(-1)) and high BD (33,46 t ha^(-1))) and on marketable yield (low C (13,94 t ha^(-1)), high BD (27,40 t ha^(-1) )). There are no significant differences in yields of two studied varieties of lettuce ('Comice' and 'Leda'). PS does not significantly affect the market mass and the height of rosettes. The height of rosettes is significantly different between two varieties of lettuce. PS has a significant effect on perimeter of lettuces (low C (47 cm), high BD (57 cm)) but there is no significant effect between the two varieties of lettuce. PS has a significant effect on the diameter of rosettes (low C (18 cm), high BD (23 cm)), as well there are significant differences between the two varieties. PS has a significant effect on the total mass of the rosettes (low C (193 g), high BD (303 g), but there is no significant differences between the two varieties. Based on these results, we can conclude that we can within ORG and BD production achieve comparable results as in CONV and INT production.
Ključne besede:Production systems, crop, morphological properties


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici