| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva

Naslov:KEMIJSKA SESTAVA IN SENZORIČNA VREDNOST VIN NEKATERIH INTERSPECIFIČNIH SORT VINSKE TRTE
Avtorji:Gorjup, Nejc (Avtor)
Valdhuber, Janez (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
Datoteke:.pdf VS_Gorjup_Nejc_2016.pdf (696,24 KB)
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga (mb11)
Organizacija:FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Opis:V letu 2012 smo v poskusu proučevali biološke in senzorične lastnosti pri šestih medvrstnih hibridih vinske trte. Sorte smo primerjali s kontrolno sorto Vitis vinifera L. 'Modri pinot'. Ugotovili smo, da sta največjo povprečno maso grozdja na trs imeli sorti 'Cabernet Carol' in 'Johannitter'. Največjo vsebnost sladkorjev v grozdnem soku je imela sorta 'Johanniter', najmanjšo pa sorta 'Monarch' (p ≤ 0,05). Največjo vsebnost skupnih titracijskih kislin smo izmerili pri sortah 'Cabernet Carol' in 'Prior', najmanjšo pa pri sortah 'Regent' in 'Johanniter'. Nizke vrednosti pH v soku so bile izmerjene pri sortah 'Cabernet Carol', 'Prior' in 'Monarch', najvišji pH pa je imela sorta 'Regent' (p ≤ 0,05). Najvišje vsebnosti antocianov ter intenziteto barve smo določili pri sortah 'Regent', 'Monarch' in Rondo', slednja ima tudi največjo vsebnost taninov. Pri senzoričnem profilu vina vsi medvrstni hibridi ustrezajo kakovosti vina žlahtne vinske trte.
Ključne besede:Vinska trta, medvrstni hibridi, sestava mošta, sestava vina, kakovost vina.
Leto izida:2016
Izvor:Maribor
NUK URN:URN:SI:UM:DK:ENJBO0Z9
Število ogledov:901
Število prenosov:88
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Področja:FKBV
:
  
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:AddThis
AddThis uporablja piškotke, za katere potrebujemo vaše privoljenje.
Uredi privoljenje...

Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:CHEMICAL COMPOSITION AND SENSORIAL VALUE OF SOME INTERSPECIFIC GRAPE VARIETIS
Opis:In 2012, we studied the biological and sensory properties of six interspecific hybrids of vine. The varieties were compared with the contro lvariety of Vitis vinifera L. 'Pinot Noir'. We found that the highest average weight of grapes per vine had varieties 'Cabernet Carol' and 'Johannitter'. The highest content of sugars in the grape juice had a variety of 'Johanniter', while the lowest the variety 'Monarch' (p ≤ 0.05). The highest content of total titratable acids were measured in the varieties 'Cabernet Carol' and 'Prior' and the lowest in 'Regent' and 'Johanniter'. Low pH values in the juice were measured in the varieties 'Cabernet Carol,' 'Prior' and 'Monarch', the highest pH in the variety 'Regent' (p ≤ 0.05). The highest levels of anthocyanins and color intensity was determined in the variety 'Regent', 'Monarch' and Rondo ', the latter also has hehighest content of tannins. In the sensory profile of wine, all interspecific hybrids match the quality of the Vitis vinifera L.wine.
Ključne besede:vine grape, interspecies, must composition, wine composition, wine quality


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici