| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva Pomoč

Naslov:VZPOSTAVITEV NOTRANJEGA NADZORA PITNE VODE PO SISTEMU HACCP
Avtorji:ID Gašpar, Breda (Avtor)
ID Goršek, Andreja (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
ID Simonič, Marjana (Komentor)
Datoteke:.pdf VS_Gaspar_Breda_2016.pdf (1,45 MB)
MD5: 90372CF208F395AC7CFDC2C422D050FA
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Diplomsko delo
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
Opis:Namen diplomske naloge je bil vzpostavitev notranjega nadzora po sistemu HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point) na skupnem vodovodnem sistemu, ki oskrbuje 12 občin severovzhodne Slovenije na območju levega brega reke Mure s pitno vodo. Pitna voda ne sme vsebovati mikrobioloških, fizikalnih in kemičnih onesnaženj, ki bi ogrožala zdravje ljudi. Problem, s katerim smo se srečali, je v velikem številu majhnih sistemov za oskrbo s pitno vodo, ki so po večini nezanesljivi, saj že same geografske razmere, intenzivno kmetijstvo in neurejeno odvajanje in čiščenje komunalnih odpadnih voda pogojujejo veliko tveganje za onesnaženje vodnega vira. Slabo pa je bilo tudi vzdrževanje vodovodnih omrežij, ki so bila vzrok za onesnaženje pitne vode. Z vstopom v EU je morala Slovenija svoj pravni red uskladiti z evropskim. Na področju pitne vode je to storila s sprejetjem Pravilnika o pitni vodi (Uradni list RS št. 19/2004, 35/2004, 26/2006, 92/2006, 25/2009 in 74/2015), ki je usklajen z Direktivo sveta 98/83/ES; o kakovosti pitne vode, namenjene za prehrano ljudi. S skupnim vodovodnim sistemom za vseh 12 občin in vzpostavljenim notranjim nadzorom po sistemu HACCP je zagotovljen nadzor nad kakovostjo pitne vode v celotnem procesu od zajetja, priprave in hrambe vode vse do pipe uporabnika.
Ključne besede:pitna voda, onesnaženje, vodovodni sistem, notranji nadzor, HACCP sistem
Kraj izida:Maribor
Založnik:[B. Gašpar]
Leto izida:2016
PID:20.500.12556/DKUM-60791 Novo okno
UDK:543.9:582.263(043.2)
COBISS.SI-ID:20306198 Novo okno
NUK URN:URN:SI:UM:DK:KMOVRHNN
Datum objave v DKUM:25.07.2016
Število ogledov:2288
Število prenosov:261
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
Področja:KTFMB - FKKT
:
Kopiraj citat
  
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:Bookmark and Share


Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:THE ESTABLISHMENT OF AN INTERNAL CONTROL SYSTEM FOR DRINKING WATER BY THE HACCP
Opis:The purpose of the paper was to establish internal control based on the HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point) system at the common water supply system, supplying 12 municipalities in North-east Slovenia, in the area of the left Mura river bank, with drinking water. Drinking water must not contain microbiological, physical and chemical contamination that could endanger the health of people. The issue that we faced was the great number of small water supply systems, which are usually unreliable, since the geographical conditions, intensive farming and the unregulated discharge of urban waste water alone represent a high risk of polluting the water source. The maintenance of water supply networks also turned out to be poor, causing the contamination of drinking water. By joining the EU, Slovenia had to align its legislation with the EU acquis. In the field of drinking water this was done by adopting the Rules on drinking water (Official Journal of the Republic of Slovenia no. 19/2004, 35/2004, 26/2006, 92/2006, 25/2009 and 74/2015), which is harmonised with the Council Directive 98/83/EC on the quality of water intended for human consumption. With a common water supply system in all 12 municipalities and the establishment of internal control based on the HACCP system, the control over the quality of drinking water in the entire process of collecting, preparing and supplying water all the way to the end-user's tap is ensured.
Ključne besede:drinking water, contamination, water supply system, internal control, HACCP system


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici