| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva

Naslov:SPREMENLJIVOST VSEBNOSTI SKUPNIH PROTEINOV, FENOLOV IN TIOLOV V LISTIH STARIH GENOTIPOV MURV V GORIŠKI REGIJI
Avtorji:Ugulin, Tina (Avtor)
Urbanek Krajnc, Andreja (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
Datoteke:.pdf MAG_Ugulin_Tina_2016.pdf (11,74 MB)
MD5: AF2A592E11F568B64D34D2516E7FB5D5
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Magistrsko delo/naloga (mb22)
Organizacija:FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Opis:Ohranjanje genskih virov rodu Morus je nezadostno, čeprav je nedvomno bistvenega pomena za ohranjanje svetovne zapuščine za naše naslednike. V magistrskem delu smo popisovali in vzorčili stare genotipe murv v Goriški regiji, ki so jih v preteklosti uporabljali z namenom krme sviloprejkam. Raziskava temelji na določitvi ključnih metabolitov (proteinov, fenolov in tiolov) v listih starih genotipov murv z namenom proučitve antioksidativne aktivnosti in hranilne vrednosti. Skupni proteini in fenoli so bili določeni spektrofotometrično s pomočjo Bradfordove in Folin-Ciocalteu metode, tioli so bili določeni s pomočjo HPLC po predhodnem markiranju s fluorescenčnim barvilom monobromobimane. Skupne proteine smo v listih različnih genotipov merili v razponu od 35 do 126 mg/g SS, skupni fenoli so dosegli vrednosti do 16 g ekvivalent galne kisline/100 g, glutation smo določili v razponu od 705 do 2019 nmol/g SS in cistein od 24 do 73 nmol/g SS. Rezultati določitve metabolitov kažejo, da imajo nekateri genotipi visoko vsebnost glutationa, v primerjavi z rezultati drugih avtorjev so superiorni v vsebnosti proteinov in fenolov in bodo v nadaljnjih raziskavah razmnoženi z namenom uporabe listov za krmo sviloprejk in ostalih živali.
Ključne besede:krmna rastlina, Morus, skupni fenoli, skupni proteini, tioli
Leto izida:2016
Izvor:Maribor
NUK URN:URN:SI:UM:DK:XL5EBI3L
Število ogledov:1295
Število prenosov:157
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Področja:FKBV
:
  
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:AddThis
AddThis uporablja piškotke, za katere potrebujemo vaše privoljenje.
Uredi privoljenje...

Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:VARIATIONS IN LEAF TOTAL PROTEIN, PHENOLIC AND THIOL CONTENTS AMONGST OLD VARIETIES OF MULBERRY FROM THE GORIZIA REGION
Opis:Preserving the plant genetic resources of genus Morus is insufficient but undoubtedly vital for conservation of the world’s germplasm for our successors. In the master's thesis we documented and sampled old mulberry genotypes from Gorizia region, that were used as a silkworm’s feed in the past. Research was focused on old mulberry varieties from the Gorizia region in Slovenia which were assessed for their contents on crucial metabolites (proteins, phenolics and thiols) in leaves regarding their antioxidant and nutraceutical potentials. Total proteins were measured spectrophotometrically by following the procedure of Bradford, the total phenolic contents were determined using the Folin-Ciocalteu method. Thiols were marked with monobromobimane fluorescent dye and determined fluorometrically by HPLC. Total proteins in leaves of different mulberry genotypes ranged from 35 to 126 mg/g dry matter (DM), total phenolics reached 16 g gallic acid equivalent/100 g, glutathione varied from 705 to 2019 nmol/g DM and cysteine from 24 to 73 nmol/g DM. The presented metabolite screening showed that some of the evaluated genotypes had higher concentrations of glutathione and were superior in contents of proteins and phenolics when compared to the results of other authors and could be propagated as highly recommendable feed for silkworms, and other animals.
Ključne besede:feeds, Morus, thiols, total phenols, total proteins


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici