| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva Pomoč

Naslov:Effect of solid state fermentation medium optimization on Pleurotus ostreatus laccase production
Avtorji:ID Belšak, Nataša (Avtor)
ID Gregori, Andrej (Avtor)
ID Leitgeb, Maja (Avtor)
ID Klinar, Dušan (Avtor)
ID Čelan, Štefan (Avtor)
Datoteke:.pdf Acta_Chimica_Slovenica_2015_Belsak-Sel_et_al._Effect_of_Solid_State_Fermentation_Medium_Optimization_on_Pleurotus_ostreatus_Laccase_Prod.pdf (126,99 KB)
MD5: E91624088702BD99AD48C9720ED17B7B
 
URL https://journals.matheo.si/index.php/ACSi/article/view/1764
 
Jezik:Angleški jezik
Vrsta gradiva:Znanstveno delo
Tipologija:1.01 - Izvirni znanstveni članek
Organizacija:FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
Opis:The objective of this work was to increase laccase production by Pleurotus ostreatus PLAB through culture medium optimization using solid-state culture conditions. Increased laccase activity was obtained through the design of experiments (DOE) using the Taguchi orthogonal array (OA). Seven factors, viz. lignocellulose, glucose, yeast extract, peptone, $KH_2PO_4$, $MgSO_4$ · $7H_2O$ and $MnSO_4$ · $H_2O$ at three levels and pH at two levels with OA layout of L18 ($2^1 × 3^7$) were selected for the proposed experimental design using Minitab 17 software. Data analysis showed that lignocellulose (20%) and glucose (10 g $L^{–1}$) had a positive effect, whereas $KH_2PO_4$, $MgSO_4$ · $7H_2O$ and $MnSO_4$ · $H_2O$ did not have a significant effect on laccase production. Taguchi OA analysis showed that pH 6, lignocellulose 20%, glucose 10 g $L^{–1}$, yeast extract 6 g $L^{–1}$, peptone 15 g $L^{–1}$, $KH_2PO_4$ 3 g $L^{–1}$, $MgSO_4$ · $7H_2O$ 0.5 g $L^{–1}$ and $MnSO_4$ · $H_2O$ 0.1 g $L^{–1}$ were the optimal conditions to maximize laccase production. The model predicted a 30.37 U $g^{–1}$ dry wt., which agreed with the experimentally obtained laccase activity 29.15 U $g^{–1}$ dry wt. at optimal conditions.
Ključne besede:Taguchi method (DOE), orthogonal array, optimization, Pleurotus ostreatus, laccase production, solid state fermentation
Status publikacije:Objavljeno
Verzija publikacije:Objavljena publikacija
Leto izida:2015
Št. strani:str. 932-939
Številčenje:Letn. 62, št. 4
PID:20.500.12556/DKUM-60170 Novo okno
ISSN:1318-0207
UDK:60:577.152.1
COBISS.SI-ID:19268374 Novo okno
DOI:10.17344/acsi.2015.1764 Novo okno
ISSN pri članku:1318-0207
NUK URN:URN:SI:UM:DK:S6UURWJK
Datum objave v DKUM:18.08.2017
Število ogledov:1711
Število prenosov:367
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
Področja:Ostalo
:
Kopiraj citat
  
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:Bookmark and Share


Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Gradivo je del revije

Naslov:Acta Chimica Slovenica
Skrajšan naslov:Acta Chim. Slov.
Založnik:Slovensko kemijsko društvo
ISSN:1318-0207
COBISS.SI-ID:14086149 Novo okno

Licence

Licenca:CC BY 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.sl
Opis:To je standardna licenca Creative Commons, ki daje uporabnikom največ možnosti za nadaljnjo uporabo dela, pri čemer morajo navesti avtorja.
Začetek licenciranja:09.06.2016

Sekundarni jezik

Jezik:Slovenski jezik
Opis:Namen tega dela je bilo povečanje proizvodnje lakaz glive Pleurotus ostreatus PLAB z optimizacijo gojitvenega medija trdnega gojišča. Povečane aktivnosti lakaz smo pridobili s pomočjo načrtovanja eksperimenta po Taguchi ortogonalni matriki. Izbrali smo sedem faktorjev, od teh so bile vrednosti lignoceluloze, glukoze, kvasnega ekstrakta, peptona, $KH_2PO_4$, $MgSO_4$ · $7H_2O$ in $MnSO_4$ · $H_2O$ izbrane na treh nivojih in vrednosti pH na dveh nivojih. Za načrtovanje eksperimenta smo izbrali predlagano ortogonalno matriko L18 (21 × 37) in programsko opremo Minitab 17. Analiza rezultatov izvedenega eksperimenta je pokazala, da sta imeli lignoceluloza (20 %) in glukoza (10 g $L^{–1}$) pozitivni učinek, medtem ko $KH_2PO_4$, $MgSO_4$ · $7H_2O$ in $MnSO_4$ · $H_2O$ niso imeli pomembnega vpliva na produkcijo lakaz. Analiza rezultatov Taguchi ortogonalne matrike je pokazala, da so pH 6, lignoceluloza 20 %, glukoza 10 g $L^{–1}$, kvasni ekstrakt 6 g $L^{–1}$, pepton 15 g $L^{–1}$, $KH_2PO_4$ 3 g $L^{–1}$, $MgSO_4$ · $7H2_O$ 0,5 g $L^{–1}$ in $MnSO_4$ · $H_2O$ 0,1 g $L^{–1}$ optimalni pogoji za maksimalno produkcijo lakaz. Po modelu je bila napovedana produkcija lakaz 30,37 U $g^{–1}$ suhe snovi pri optimalnih pogojih, eksperimentalno smo dosegli aktivnost lakaz 29,15 U $g^{–1}$ suhe snovi, kar je v skladu s napovedano vrednostjo po modelu.
Ključne besede:lakaze, glive, Pleurotus ostreatus, fermentacija, reakcijski pogoji, modeli, Taguchi metoda


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici