| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Show document

Title:SPOSOBNOST VZGOJITELJEV ZA NUDENJE PRVE POMOČI V VRTCU
Authors:Turk, Mojca (Author)
Lahe, Milica (Mentor) More about this mentor... New window
Files:.pdf VS_Turk_Mojca_2016.pdf (1,11 MB)
MD5: 55E46BF63268A00967BB66358E422A2A
 
Language:Slovenian
Work type:Undergraduate thesis (m5)
Typology:2.11 - Undergraduate Thesis
Organization:PEF - Faculty of Education
Abstract:Pri vsakdanjem delu v vrtcu se strokovni delavci poleg načrtovanega vzgojnega dela srečujejo tudi s poškodbami in nenadnimi bolezenskimi stanji. Namen diplomskega dela je bil ugotoviti, ali so strokovni delavci sposobni ustrezno nuditi prvo pomoč otroku. Za namen raziskave smo uporabili anketni vprašalnik, ki je vseboval 26 vprašanj. S pomočjo vprašalnika se je raziskalo, s katerimi poškodbami in nenadnimi bolezenskimi stanji se najpogosteje srečujejo vzgojitelji in pomočniki vzgojiteljev v praksi ter za katere jih je najbolj strah, da bi do njih prišlo v njihovi skupini. V raziskavi je sodelovalo 72 anketiranih vzgojiteljic in pomočnic vzgojiteljic na območju Dolenjske. Podatke smo obdelali kvantitativno z deskriptivno statistiko, s frekvenčno distribucijo, z uporabo tabel in z grafičnim prikazom. Raziskava je pokazala, da so strokovni delavci v vrtcih delno sposobni nuditi ustrezno prvo pomoč v določenih situacijah. Znanje prve pomoči strokovnih delavcev bi se moralo izpopolnjevati in obnavljati v krajšem obdobju.
Keywords:poškodbe otrok, nenadna bolezenska stanja, nudenje prve pomoči, varno okolje v vrtcu, zastrupitve otrok
Year of publishing:2016
Publisher:[M. Turk]
Source:Maribor
UDC:373.2:616-083.98(043.2)
COBISS_ID:22266376 New window
NUK URN:URN:SI:UM:DK:DJMMPVED
Views:999
Downloads:146
Metadata:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Categories:PEF
:
  
Average score:(0 votes)
Your score:Voting is allowed only for logged in users.
Share:AddThis
AddThis uses cookies that require your consent. Edit consent...

Hover the mouse pointer over a document title to show the abstract or click on the title to get all document metadata.

Secondary language

Language:English
Title:READINESS OF KINDERGARTEN TEACHERS TO GIVE FIRST AID IN THE KINDERGARTEN
Abstract:In addition to the planned educational work, early childhood professionals also face injuries and sudden health conditions with children in kindergartens. The objective of the diploma paper was to find whether early childhood professionals are able to properly offer first aid to children. We conducted a study with a questionnaire comprising 26 questions. The questionnaire helped us to analyse what injuries and sudden health conditions kindergarten teachers and their assistants encounter most frequently and which of those they are most afraid would occur in their groups. Our study included 72 kindergarten teachers and assistants in the Dolenjska region. The data obtained was processed quantitatively with descriptive statistics, using a frequency distribution, charts and graphs. The study has shown that early childhood professionals are partly able to properly offer first aid in certain situations. First aid knowledge among early childhood professionals should be extended and renewed over a shorter period of time.
Keywords:injuries in children, sudden health conditions, offering first aid, safe environment in kindergartens, poisoning in children


Comments

Leave comment

You have to log in to leave a comment.

Comments (0)
0 - 0 / 0
 
There are no comments!

Back
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica