Title: | Razvoj metode za vodeno sproščanje ogljikovega dioksida med fermentacijo probiotičnega napitka |
---|
Authors: | ID Groman, Jasna (Author) ID Goršek, Andreja (Mentor) More about this mentor... ID Pečar, Darja (Comentor) |
Files: | MAG_Groman_Jasna_2016.pdf (3,49 MB) MD5: A7AF710731CB3E4D52199A875EB260B1
|
---|
Language: | Slovenian |
---|
Work type: | Master's thesis/paper |
---|
Typology: | 2.09 - Master's Thesis |
---|
Organization: | FKKT - Faculty of Chemistry and Chemical Engineering
|
---|
Abstract: | V magistrskem delu smo obravnavali tematiko sproščanja ogljikovega dioksida (CO2) med fermentacijo mleka s kefirnimi zrni. CO2 ima velik vpliv na organoleptične lastnosti mlečnega napitka kefirja, zaradi česar je smiselno spremljanje njegove koncentracije v fermentacijskem mediju. Vsebnost CO2 lahko zaradi različnih razlogov tudi niha, kar na industrijskem nivoju ni zaželeno, zato smo pri naših raziskavah razvili model, ki je primeren za nadaljnjo analizo tega procesa ter za načrtovanje in sintezo regulacijskega sistema za vodeno dinamiko sproščanja CO2.
Vse eksperimente smo izvajali v avtomatiziranem šaržnem reaktorju, ki je deloval kot odprt sistem. Fermentacije so potekale pri različnih temperaturah in vrtilnih frekvencah mešala, sledili smo koncentracijo nastalega CO2. Dobljene koncentracijske profile smo najprej analizirali iz mikrobiološkega vidika. Ugotovili smo, da lahko značilnosti krivulje uspešno opišemo z Gompertz-ovim kinetičnim modelom in njegovimi parametri (maksimalno doseženo koncentracijo, maksimalno proizvodnost CO2 in čas trajanja lag faze). Potrdili smo tudi odvisnost sproščanja CO2 od obeh procesnih parametrov.
V nadaljevanju smo na osnovi analize eksperimentalnih podatkov razvili poenostavljen matematični model sproščanja CO2. Temperaturo in vrtilno frekvenco mešala smo obravnavali kot vhodni spremenljivki, koncentracijo plina kot izhodno. Serija eksperimentov pri konstantnih vhodnih spremenljivkah je pokazala, da lahko odziv izhodne spremenljivke v vseh primerih opišemo z eksponentnim izrazom s pripadajočimi parametri. Sledila je določitev vpliva stopničnega spreminjanja obeh vhodnih spremenljivk na izhodno. Primerjali smo koncentracijske profile CO2 v primeru konstantnih in spremenljivih vhodnih spremenljivk. Na tej osnovi smo določili prenosni funkciji, ki povezujeta spremembo vhodnih z odzivom izhodne spremenljivke. Dosegli smo zelo dobro ujemanje eksperimentalno in simulacijsko dobljenih profilov. |
---|
Keywords: | kefir, fermentacija, sproščanje CO2, matematični model, regulacija |
---|
Place of publishing: | Maribor |
---|
Publisher: | [J. Groman] |
---|
Year of publishing: | 2016 |
---|
PID: | 20.500.12556/DKUM-57295 |
---|
UDC: | 66.098:637.146.21(043.2) |
---|
COBISS.SI-ID: | 19533334 |
---|
NUK URN: | URN:SI:UM:DK:HJGBOSXI |
---|
Publication date in DKUM: | 25.02.2016 |
---|
Views: | 1964 |
---|
Downloads: | 185 |
---|
Metadata: | |
---|
Categories: | KTFMB - FKKT
|
---|
:
|
Copy citation |
---|
| | | Average score: | (0 votes) |
---|
Your score: | Voting is allowed only for logged in users. |
---|
Share: | |
---|
Hover the mouse pointer over a document title to show the abstract or click
on the title to get all document metadata. |