| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva

Naslov:DOLOČEVANJE SESTAVE MAŠČOBNIH KISLIN V JOGURTU
Avtorji:Lunder, Mojca (Avtor)
Brodnjak-Vončina, Darinka (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
Cencič- Kodba, Zdenka (Komentor)
Datoteke:.pdf VS_Lunder_Mojca_2015.pdf (2,19 MB)
MD5: 0B124FD9A1964D80DFF6C4812C1F3FA4
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga (mb11)
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
Opis:Namen diplomskega dela je določevanje sestave maščobnih kislin v jogurtu. Analizirali smo 13 navadnih in 7 probiotičnih jogurtov z različno vsebnostjo maščobe od 0,1 % do 3,8 % podano na deklaraciji. Maščobne kisline smo določili s plinsko kromatografijo kot metilne estre po alkalno katalizirani metanolizi gliceridov po predhodni ekstrakciji maščobe. Določili smo 17 maščobnih kislin, od tega jih je le 13 prisotnih v vsebnosti 1 % (m/m) ali več. Približno 28 % (m/m) maščobnih kislin v jogurtih je mononenasičenih, okoli 2,3 % (m/m) pa je polinenasičenih z najpomembnejšo linolno kislino (C18:2) v vrednosti 1,8 % (m/m). Nasičenih maščobnih kislin je skoraj 66 % (m/m). Metodo smo validirali. Rezultati kažejo, da je ta metoda uporabna in ponovljiva za določevanje maščobnih kislin . Ekstrakcija maščobe iz jogurtov daje od 84 % do 98 % izkoristke.
Ključne besede:maščobne kisline, jogurti, ekstrakcija, plinska kromatorafija, plamensko ionizacijski detektor, validacija analizne metode.
Leto izida:2015
Založnik:[M. Lunder]
Izvor:Maribor
UDK:543.635.3:637.146.34(043.2)
COBISS_ID:19453718 Novo okno
NUK URN:URN:SI:UM:DK:CL7O4A6W
Število ogledov:1132
Število prenosov:129
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Področja:KTFMB - FKKT
:
  
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:AddThis
AddThis uporablja piškotke, za katere potrebujemo vaše privoljenje.
Uredi privoljenje...

Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:DETERMINATION OF FATTY ACID COMPOSITION IN YOGURT
Opis:The aim my work was the determination of fatty acid composition in yoghurt . We analyzed 13 ordinary and 7 of probiotic yoghurts with different fat content from 0,1 % to 3,8 % given in the declaration. Fatty acids were determined as methyl esters by alkaline catalyzed methanolysis of triglycerides using gas chromatography, after a preliminary extraction of fat. We determined 17 fatty acids, of which only 13 are present in a content of 1 % ( w/w) or more. Approximately 28 % ( w/w) of fatty acids in the yoghurt are monounsaturated, about 2,3 % ( w/w) are polunysaturated with the most important linoleic acid ( C18:2 ) in the amount of 1,8% ( w/w). Saturated fatty acids are almost 66 % ( w/w). The analytical method was validated. The results show that this method is reproducible and it gives the extraction of the fat from the yoghurt from 84 % to 98 % yields.
Ključne besede:fatty acids, yoghurt, gas chromatography


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici