| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva Pomoč

Naslov:PRIDELOVANJE NAVADNE PŠENICE IN PIRE V RAZLIČNIH PRIDELOVALNIH SISTEMIH, VREDNOTENJE PRIDELKA IN PARAMETRI KLASOV
Avtorji:ID Šmigoc, Matej (Avtor)
ID Bavec, Franc (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
ID Jakop, Manfred (Komentor)
Datoteke:.pdf VS_Smigoc_Matej_2015.pdf (1005,30 KB)
MD5: 8734F52AC8BE5C840B5FAC16AC99CB4B
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Organizacija:FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Opis:Različni pridelovalni sistemi lahko imajo različen vpliv na rast in pridelek zahtevnejše navadne pšenice v primerjavi s piro. Namen poskusa je analizirati vpliv različnih pridelovalnih sistemov (konvencionalni, integrirani, ekološki, biodinamični in kontrola) na pridelek in značilnosti klasa pšenice (sorta "Antonius") ter pire (sorta "Ebners Rotkorn"). Za vsak pridelovalni sistem so upoštevani predpisi, ki veljajo za posamezen pridelovalni sistem. Statistično značilno najvišji pridelek pšenice je dosežen pri konvencionalni (5,4 kg/10 m2) in integrirani pridelavi (5,3 kg/10 m2), statistično značilno nižji pridelek pa pri kontroli (3,6 kg/10 m2). Rezultati kažejo, da pridelovalni sistemi vplivajo tudi na pridelek pire, kjer je dosežen statistično značilno najvišji pridelek pri konvencionalnem (4,6 kg/10 m2) in integriranem pridelovalnem sistemu (4,3 kg/10 m2) ter statistično značilno najnižji pri biodinamičnem pridelovalnem sistemu (2,9 kg/10 m2). Analiza klasov kaže, da pridelovalni sistemi vplivajo na parametre klasa pri pšenici, medtem ko pridelovalni sistemi nimajo statistično značilnega vpliva na parametre klasov pire. Na podlagi rezultatov poskusa lahko sklepamo, da je glede pridelka po upoštevanju vsaj delnega varstva okolja najprimernejši integriran pridelovalni sistem.
Ključne besede:pšenica, pira, pridelovalni sistemi, pridelek
Kraj izida:Maribor
Leto izida:2015
PID:20.500.12556/DKUM-55020 Novo okno
NUK URN:URN:SI:UM:DK:QBR3KCDG
Datum objave v DKUM:05.10.2015
Število ogledov:2031
Število prenosov:430
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
Področja:FKBV
:
Kopiraj citat
  
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:Bookmark and Share


Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:PRODUCTION COMMON WHEAT AND SPELT IN DIFFERENT PRODUCTION SYSTEMS, EVALUATION OF YIELD AND CHARAKTERISTICS OF SPIKES
Opis:Different production systems can have a different effects on growth and yield of common wheat compared with spelt. The aim of field trials was analysed the efects of production systems ( organic, conventional, integrated, biodynamic and control) of winter wheat (variety "Antonius") and spelt (variety "Ebners Rotkorn") on grain yield and characteristcs of spikes. For each production system regulations and rules were took into account. Significantly highest yields of wheat was in conventional (5,4 kg/10 m2) and integrated crop system (5,3 kg/10 m2) and lowest yield was in the control (3,6 kg/10 m2). Also the results indicate in spelt that production systems showed significantly highest yield in the conventional (4,6 kg/10 m2) and integrated crop system (4,3 kg/10 m2) and were significantly lower yield was in biodynamic system (2,9 kg/10 m2). Analysis of the spikes showed that production systems did affect the parameters in wheat, but not in spelt. On the base of experiment can be concluded that with respect to yield, considering environment protection that the most promising is integrated production system.
Ključne besede:wheat, spelt, production system, yield


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici