| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Show document Help

Title:Garancija za brezhibno delovanje stvari - primerjava pravil OZ in ZVPot
Authors:ID Turk, Urška (Author)
ID Kranjc, Vesna (Mentor) More about this mentor... New window
Files:.pdf UN_Turk_Urska_2015.pdf (483,28 KB)
MD5: FE2C8CD472BA743806FBB3BD2BF8B133
 
Language:Slovenian
Work type:Bachelor thesis/paper
Typology:2.11 - Undergraduate Thesis
Organization:PF - Faculty of Law
Abstract:Garancija za brezhibno delovanje stvari je institut, ki predstavlja kupcu jamstvo, da bo stvar v garancijskem roku brezhibno delovala. V slovenski zakonodaji jo urejata Obligacijski zakonik in Zakon o varstvu potrošnikov. Glavni namen mojega diplomskega dela je primerjava pravil obeh zakonov na področju navedenega instituta. Iz ureditve OZ izhaja, da ta ureja prostovoljno garancijo, ZVPot pa v večini določb v poglavju o garanciji ureja obvezno garancijo, razen prvih štirih členov, ki veljajo za obe vrsti. Vendar pa pravila OZ dopolnjujejo ZVPot, glede tistih vprašanj, ki v slednjem niso urejena - tudi v primeru obvezne garancije. Če pride v garancijskem roku do okvare stvari, lahko kupec na podlagi obeh zakonov uveljavlja enake zahtevke. To so: zahtevek za popravilo, zahtevek za zamenjavo, odstop od pogodbe, znižanje kupnine. Z vidika kupca je relevantno, da jih uveljavlja v skladu z določeno hierarhijo, ki jo poznata oba zakona. Poleg navedenih zahtevkov pa lahko uveljavlja tudi odškodnino. Med zakonoma obstajajo razlike glede ureditve rokov, ki jih mora kupec poznati za uspešno uveljavljanje pravic iz naslova garancije. ZVPot določa minimalno dolžino garancijskega roka, medtem ko je OZ ne predpisuje. Razlika je tudi v ureditvi roka za odpravo napake, ki se ga mora držati garant, saj ga ZVPot v nasprotju z OZ konkretizira. Tudi dolžina roka za sodno uveljavljanje pravic se razlikuje - ZVPot namreč določa daljšega kot OZ.
Keywords:garancija za brezhibno delovanje stvari, Obligacijski zakonik, Zakon o varstvu potrošnikov, kupec, zahtevek, rok
Place of publishing:Maribor
Publisher:[U. Turk]
Year of publishing:2015
PID:20.500.12556/DKUM-54892 New window
UDC:347.453.031(043.2)
COBISS.SI-ID:5073195 New window
NUK URN:URN:SI:UM:DK:JF581BLJ
Publication date in DKUM:16.05.2016
Views:3599
Downloads:421
Metadata:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Categories:PF
:
Copy citation
  
Average score:(0 votes)
Your score:Voting is allowed only for logged in users.
Share:Bookmark and Share


Hover the mouse pointer over a document title to show the abstract or click on the title to get all document metadata.

Secondary language

Language:English
Title:GUARANTEE-COMPARISON OF PROVISIONS BETWEEN OZ AND ZVPot
Abstract:Guarantee is an instrument which ensures customers flawless operation of goods within the guarantee period. In Slovenian legislation the instrument is governed by Obligations Code (OZ) and Consumer Protection Act (ZVPot). The main purpose of my thesis is to compare provisions about guarantee between both acts. OZ governs voluntary guarantee, while ZVPot, in most of the provisions, governs obligatory guarantee, except for the first four articles which relate to both, voluntary and obligatory guarantee. However, provisions of the OZ complement ZVPot in the issues that are not governed in the latter – also with regard to obligatory guarantee. In case the product purchased malfunctions, consumers have the right to the same kind of claims based on both laws. These are: demand for repair or replacement, withdrawal from the contract, reduction of purchase money. It is relevant that consumers claim their rights in conformity of the hierarchy of both laws. Beside the listed claims consumers may also claim compensation. There are differences between both laws as to time limits which consumers must regard as to be successful in their claims. ZVPot stipulates the minimal guarantee period, while OZ does not. There is a difference also in the rules governing the time limit for correcting malfunctions that a guarantor is to abide by, since it is concretely stated in ZVPot. Another difference is in the time limit to claim consumer rights in court – in ZVPot it is longer than in OZ.
Keywords:guarantee, Obligations Code, Consumer Protection Act, consumer, claim, time limit


Comments

Leave comment

You must log in to leave a comment.

Comments (0)
0 - 0 / 0
 
There are no comments!

Back
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica