| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva

Naslov:Povezanost vsebnosti vitamina C v cvetovih in plodovih različnih genotipov bezga
Avtorji:Pertinač, Špela (Avtor)
Kristl, Janja (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
Ivančič, Anton (Komentor)
Datoteke:.pdf UN_Pertinac_Spela_2015.pdf (1005,08 KB)
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga (mb11)
Organizacija:FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Opis:Namen raziskave je bil določiti celokupno vsebnost vitamina C v cvetovih in jagodah različnih genotipov bezga (Sambucus spp.) ter ugotoviti ali obstaja povezanost med vsebnostjo v cvetovih in jagodah. Zbrali smo vzorce socvetij v polnem cvetenju in povsem dozorelih jagod. Ekstrakcijo vitamina C smo izvedli z dodatkom 3 % raztopine metafosforjeve kisline (MPA). Za redukcijo dehidroaskorbinske kisline (DHA) v askorbinsko kislino (AA) smo dodali raztopino ditiotreitola (DTT) v trisu. Vsebnosti vitamina C v ekstraktih bezgovih cvetov in jagod smo določevali s tekočinsko kromatografijo visoke ločljivosti (HPLC). Vrednost izmerjenega vitamina C v cvetovih je bila med 3,37 mg/g in 8,12 mg/g suhe snovi, v jagodah pa med 5,76 mg/100 g in 42,32 mg/100 g svežega vzorca. Pearson-ov koeficient korelacije je znašal 0,601; kar kaže na statistično značilno korelacijsko povezanost med vsebnostjo vitamina C v cvetovih in jagodah.
Ključne besede:vitamin C, askorbinska kislina, bezeg, Sambucus spp., bezgovi cvetovi, bezgove jagode
Leto izida:2015
Izvor:Maribor
NUK URN:URN:SI:UM:DK:XB8NK9LG
Število ogledov:747
Število prenosov:168
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Področja:FKBV
:
  
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:AddThis
AddThis uporablja piškotke, za katere potrebujemo vaše privoljenje.
Uredi privoljenje...

Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Relationship between concentrations of vitamin C in flowers and fruits of various genotypes of elders
Opis:The aim of the present study was to determine the contents of vitamin C in flowers and fruits of different elder (Sambucus ssp.) genotypes. Flowers were collected in full blossom and berries when they were fully ripe. The extraction of vitamin C from the samples was carried out by treating the samples with 3% metaphosphoric acid (MPA). In sample extracts, dehydroascorbic acid (DHA) was reduced to ascorbic acid (AA) by adding ditiothreitol (DTT). The contents of vitamin C in extracts of elder flowers and fruits were determined by high performance liquid chromatography (HPLC). The values of this vitamin in elder flowers ranged between 3.37 mg/g and 8.12 mg/g of dry weight, while in fruits they ranged between 5.76 mg/100 g and 42.32 mg/100 g of fresh weight. The Pearson´s correlation coefficient (0.601) indicated that there was a relatively strong positive correlation between the content of vitamin C in elder flowers and fruits.
Ključne besede:vitamin C, ascorbic acid, elder, Sambucus spp., elder flowers, elder fruits


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici