| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Show document

Title:Sociološki vidiki kakovostne starosti in medgeneracijskega sodelovanja: področje koroške regije
Authors:Gabrovec, Neja (Author)
Goriup, Jana (Mentor) More about this mentor... New window
Files:.pdf MAG_Gabrovec_Neja_2015.pdf (1,44 MB)
 
Language:Slovenian
Work type:Master's thesis/paper (mb22)
Typology:2.09 - Master's Thesis
Organization:FF - Faculty of Arts
Abstract:V magistrski nalogi z naslovom Sociološki vidiki kakovostne starosti in medgeneracijskega sodelovanja: področje koroške regije smo v teoretičnem delu opredelili starost kot tretje in četrto življenjsko obdobje, za kateri moramo poskrbeti že v mladosti in odraslosti. Opisali smo posledice staranja prebivalstva ter predstavili dejavnike, ki staranje zavirajo. Osredotočili smo se na kakovostno starost, vpliv upokojitve ter naloge in zmožnosti v starosti. Opisali smo medgeneracijsko sodelovanje in učenje ter kako sodobna družba vrednoti starostnika. Ker smo v empiričnem delu naloge analizirali starostnike, ki živijo doma, in tiste, ki živijo v domovih za starejše smo se osredotočili tudi na institucionalizirano varstvo starejših. V empiričnem delu smo z raziskavo analitično primerjali starostnike glede na spol, starost, izobrazbo ter starostnike, ki bivajo doma, s tistimi, ki bivajo v domu za starejše. Osredotočili smo se na kakovostno starost, stik z družinskimi člani, zdravje, osamljenost, druženje z mlajšo generacijo, občutek zanemarjenosti, tehnologijo, cene bivanj v domu za starejše ter vključenost v društva. Raziskavo smo izvedli po koroški regiji v domovih za starejše in med tistimi, ki bivajo doma. Rezultati so pokazali, da so tisti, ki živijo v domu za starejše, bolj ogroženi. So slabšega zdravja, včasih se počutijo osamljeno. Na vključenost v društva vpliva starost, kar pomeni, da so mlajši starostniki bolj vključeni v društva. To je pričakovano, saj so v povprečju bolj zdravi. Kot pa je bilo pričakovano, so po njihovih ocenah cene bivanja v domovih za starejše predrage.
Keywords:kakovostna starost, starostniki, tretje življenjsko obdobje, medgeneracijsko sodelovanje, institucionalizirano bivanje
Year of publishing:2015
Publisher:[N. Gabrovec]
Source:Maribor
UDC:316.346.32-053.9 (043.2)
COBISS_ID:21731080 Link is opened in a new window
NUK URN:URN:SI:UM:DK:0EYKWTM5
Views:946
Downloads:178
Metadata:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Categories:FF
:
  
Average score:(0 votes)
Your score:Voting is allowed only for logged in users.
Share:AddThis
AddThis uses cookies that require your consent. Edit consent...

Hover the mouse pointer over a document title to show the abstract or click on the title to get all document metadata.

Secondary language

Language:English
Title:Sociological aspects of quality of life in old age and intergenerational cooperation in the Carinthia region
Abstract:In the theoretical part of the MA thesis titled Sociological aspects of quality of life in old age and intergenerational cooperation in the Carinthia region we firstly establish the term age as the third and fourth age, which has to be taken into consideration beforehand in our youth and adulthood. We describe the effects of ageing and introduce the factors that decelerate the process. We especially focus on quality of life in old age, effects that retirement has on an individual and duties and opportunities for an individual when reaching old age. We also describe intergenerational cooperation and learning and how the contemporary society values elderly people. Our research includes elderly people that live at home and those that live in a nursing home, which is why we also focus on institutionalized safety of the elderly. In the empirical part we analytically compare the elderly based on their sex, age, education and type of residence (at home or in a nursing home). We focus on quality of health, family connections, quality of life in old age, loneliness, socializing with the younger generations, feelings of neglect, modern technology, prices of nursing homes and participation in different social clubs. The questionnaires were carried out in Carinthia region both in homes of the elderly and in nursing homes. The research shows that the elderly that live in nursing homes are more vulnerable, meaning that their health is worse and that they sometimes feel lonely. Participation in social clubs is mostly influenced by age, meaning that younger elderly are more likely to join such clubs, which was to be expected, because they are in better health. We also predicted that the elderly believe that the prices in nursing homes are too high.
Keywords:quality of life in old age, the elderly, third age, intergenerational cooperation, institutionalized care


Comments

Leave comment

You have to log in to leave a comment.

Comments (0)
0 - 0 / 0
 
There are no comments!

Back
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica