| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva

Naslov:VPLIV UPORABE BAKROVIH PRIPRAVKOV NA VSEBNOST VITAMINA C V PLODOVIH PARADIŽNIKA
Avtorji:Kosi, Sabina (Avtor)
Kristl, Janja (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
Lešnik, Mario (Komentor)
Datoteke:.pdf MAG_Kosi_Sabina_2015.pdf (326,43 KB)
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Magistrsko delo/naloga (mb22)
Organizacija:FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Opis:Namen magistrskega dela je bil primerjati vplive sorte in uporabe bakrovih pripravkov na vsebnost vitamina C in suhe snovi v paradižniku. Plodovi sort 'Optima', 'Monro' in 'Paki' so se obirali v času polne zrelosti v letih 2011 in 2012. Celokupno koncentracijo vitamina C smo določili s tekočinsko kromatografijo visoke ločljivosti (HPLC). Intenziteto absorpcije vitamina C smo merili s PDA detektorjem pri valovni dolžini 245 nm. Sorta, ki je vsebovala največ suhe snovi, je vsebovala tudi največ vitamina C. V letu 2011 je bila najvišja vsebnost suhe snovi in vitamina C v sorti ‘Monro’ (9,1 ± 0,5 % in 545 ± 32 mg/100g SS), sledili sta sorti 'Paki' (5,6 ± 0,4 % in 415 ± 59 mg/100g SS) in ‘Optima’ (5,0 ± 0,5 % in 372 ± 56 mg/100g SS). V letu 2012 smo največ suhe snovi in vitamina C določili v sorti 'Paki' in najmanj v sorti 'Optima'. Sorta je imela značilen vpliv na vsebnost vitamina C in suhe snovi, medtem ko bakrovi pripravki na vsebnost suhe snovi niso vplivali. Njihov vpliv na vsebnost vitamina C je bil zelo majhen in nekonsistenten.
Ključne besede:paradižnik (Lycopersicon esculentum Mill.) / vitamin C / suha snov / bakrovi pripravki
Leto izida:2015
Izvor:Maribor
NUK URN:URN:SI:UM:DK:I5UXTWRG
Število ogledov:672
Število prenosov:123
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Področja:FKBV
:
  
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:AddThis
AddThis uporablja piškotke, za katere potrebujemo vaše privoljenje.
Uredi privoljenje...

Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:THE EFFECT OF COPPER SPRAYS ON THE VITAMIN C CONTENT IN TOMATO FRUITS
Opis:The aim of the proposed master thesis was to compare the effects of cultivar and copper sprays on the content of dry matter and vitamin C in tomato. The fruits of the cultivars 'Optima', 'Monro' and 'Paki' were harvested at fully mature stage in years 2011 and 2012, respectively. Total vitamin C concentrations were measured at 245 nm using high performance liquid chromatography (HPLC) with PDA detection. The cultivar of the highest dry matter content had also the highest vitamin C content. Among the cultivars (in 2011), 'Monro' showed the highest dry matter and vitamin C contents (9.1 ± 0.5 % in 545 ± 32 mg/100g SS) followed by 'Paki' (5.6 ± 0.4 % in 415 ± 59 mg/100g SS) and ‘Optima’ (5.0 ± 0.5 % in 372 ± 56 mg/100g SS). In 2012 the highest dry matter and vitamin C contents were determined in cultivar 'Paki', and the lowest in 'Optima'. Dry matter and vitamin C contents were significantly influenced by cultivar. The copper sprays had no effects on dry matter content, whereas their effects on vitamin C contents were only minor and inconsistent.
Ključne besede:tomato (Lycopersicon esculentum Mill.) / vitamin C / dry matter / copper sprays


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici