| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva Pomoč

Naslov:UGOTAVLJANJE TEHNOLOŠKIH LASTNOSTI ODPORNIH SORT 'MONARCH' IN 'RONDO'
Avtorji:ID Masilo, Jasmina (Avtor)
ID Vršič, Stanislav (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
ID Pulko, Borut (Komentor)
Datoteke:.pdf VS_Masilo_Jasmina_2015.pdf (1,16 MB)
MD5: C730FE6FCF7FC69E27B12F217203187C
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Organizacija:FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Opis:V letu 2009 smo na Univerzitetnem centru za vinogradništvo in vinarstvo Meranovo Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede ugotavljali tehnološke lastnosti dveh odpornih sort vinske trte 'Monarch' in 'Rondo'. Spremljali smo fenofaze in dozorevanje grozdja, merili klorofil, temperature listne površine, mladike, jagode in zraka, analizirali grozdni sok ter rezultate primerjali s kontrolno sorto 'Modri pinot'. Ocenili smo napad peronospore na listih (odporni sorti sta bili brez tretiranja proti boleznim, pri kontrolni sorti pa je bilo varstvo po integrirani pridelavi grozdja). Glede na razvoj fenofaz smo ugotovili, da je najhitrejša v razvoju sorta 'Rondo', sorta 'Monarch' pa glede na kontrolno sorto 'Modri pinot' v razvoju nekoliko zaostaja (p≤0,05). Odporni sorti sta imeli v listih manjšo vrednost klorofila kot kontrolna sorta 'Modri pinot' (p≤0,05). Pri merjenju temperatur smo ugotovili, da je pri temperaturi zraka 28 ˚C najnižja povprečna temperatura v listih (25,1˚C), nekoliko višja v mladikah (25,4 ˚C) in najvišja v jagodah (26,1 ˚C) (p≤0,05). Največjo maso jagod je imela sorta 'Rondo' (207 g), sorta 'Monarch' 188 g, najmanjšo pa sorta 'Modri pinot' (168 g). Okuženost s peronosporo je bila pri sorti 'Rondo' večja (45,8 %) kot pri sorti 'Monarch' (23,3 %). Pri analizi mošta smo ugotovili, da je bila vsebnost skupnih titracijskih kislin najvišja pri sorti 'Monarch' (7,6 g/L), pH vrednost je bila višja pri sorti 'Rondo' (3,8), najvišjo vsebnost jabolčne kisline pa je imela kontrolna sorta 'Modri pinot' (2,9 g/L).
Ključne besede:vinska trta, odporne sorte, 'Monarch', 'Rondo'
Kraj izida:Maribor
Leto izida:2015
PID:20.500.12556/DKUM-48282 Novo okno
NUK URN:URN:SI:UM:DK:4RKW40AK
Datum objave v DKUM:29.06.2015
Število ogledov:2058
Število prenosov:144
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
Področja:FKBV
:
Kopiraj citat
  
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:Bookmark and Share


Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:ESTABLISHING TECHNOLOGICAL PROPERTIES OF RESISTANT GRAPE VARIETIES 'MONARCH' AND 'RONDO'
Opis:In the year 2009 technological properties of two grape varieties ‘Monarch’ and ‘Rondo’ were being determined at the University centre for viticulture and enology Meranovo of the Faculty of Agriculture and Life Sciences. We monitored the phenophases and grape ripening, measured chlorophyll, leaf surface, bud, berry and air temperatures and analysed the grape juice. The results were compared to the ones of the control grape variety ‘Pinot noir’. We also assessed the extent of downy mildew on the leaves (the resistant varieties were without treatment against diseases, the control variety was grown according to the integrated grape production). Based on the phenophases development, we determined that the variety ‘Rondo’ is fastest in development, and the variety ‘Monarch’ falls behind in development somewhat when compared to the control variety in comparison to the control variety ‘Pinot noir’ (p≤0.05). In regards to temperature measuring, we determined that the lowest average temperature was in the leaves (25.1 °C), somewhat higher in the buds (25.4 °C) and highest in the berries (26.1 °C) at air temperature of 28 °C (p≤0.05). The highest berry mass was found in the variety ‘Rondo’ (207 g), followed by ‘Monarch’ (188 g), and ‘Pinot noir’ having the lowest mass at 168 g. Downy mildew infection was more widespread in the variety ‘Rondo’ (45.8 %) than in ‘Monarch’ (23.3 %). Must analysis showed that the content of titrable acids (7.6 g/L) was higher in the variety ‘Monarch’ pH content was highest in the variety ‘Rondo’ (3.8), and the control variety ‘Pinot noir’ had the highest content of malic acid (2,9 g/L).
Ključne besede:vine, resistant varieties, ‘Monarch’, ‘Rondo’


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici