Naslov: | VPLIV IZBRANIH TRIAZOLOV NA ALGO PSEUDOKIRCHNERIELLA SUBCAPITATA (KORSHIKOV) F. HINDAK |
---|
Avtorji: | ID Hajnžič, Barbara (Avtor) ID Šajna, Nina (Mentor) Več o mentorju... ID Kos Durjava, Mojca (Komentor) |
Datoteke: | UN_Hajnzic_Barbara_2015.pdf (1,64 MB) MD5: AAECB1A65D4C50C366C37EAA3BE32864
|
---|
Jezik: | Slovenski jezik |
---|
Vrsta gradiva: | Diplomsko delo |
---|
Tipologija: | 2.11 - Diplomsko delo |
---|
Organizacija: | FNM - Fakulteta za naravoslovje in matematiko
|
---|
Opis: | V diplomskem delu sem določala strupenost triazolov za enocelično zeleno algo Pseudokirchneriella subcapitata in določila vrednosti ErC50 in NOEC. Za določanje sem uporabila standardno metodo OECD 201, pri čemer sem kulturo enoceličnih zelenih alg v času eksponentne rasti za 72 ur izpostavila različnim koncentracijam izbranih triazolov. ErC50 in NOEC vrednosti sem izračunala iz podatkov poskusa in ugotovila, da so v skladu s sicer redkimi podatki iz literature.
Dobljene rezultate sem ovrednotila in jih razvrstila v skladu s kemijsko zakonodajo REACH oziroma s pomočjo Uredbe o razvrščanju, označevanju in pakiranju kemikalij (CLP) ter ugotovila, da niti eden izmed obravnavanih triazolov ne predstavlja akutne, torej kratkotrajne nevarnosti za algo Pseudokirchneriella subcapitata. Večina obravnavanih triazolov spada v kategorijo kroničnosti 2 z 72 urnim ErC50 med 1 in 10 mg/l. |
---|
Ključne besede: | Pseudokirchneriella subcapitata, triazoli, testi strupenosti za vodne organizme, ErC50, NOEC |
---|
Kraj izida: | Maribor |
---|
Založnik: | [B. Hajnžič] |
---|
Leto izida: | 2015 |
---|
PID: | 20.500.12556/DKUM-47952 |
---|
UDK: | 504.5:582.263(043.2) |
---|
COBISS.SI-ID: | 21371400 |
---|
NUK URN: | URN:SI:UM:DK:ZKJUBRSN |
---|
Datum objave v DKUM: | 27.05.2015 |
---|
Število ogledov: | 2057 |
---|
Število prenosov: | 128 |
---|
Metapodatki: | |
---|
Področja: | FNM
|
---|
:
|
Kopiraj citat |
---|
| | | Skupna ocena: | (0 glasov) |
---|
Vaša ocena: | Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom. |
---|
Objavi na: | |
---|
Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše
podrobnosti ali sproži prenos. |