| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva

Naslov:Uporaba bele sadre pri jablanah sort 'Gala' in 'Braeburn
Avtorji:Brglez Sever, Marinka (Avtor)
TOJNKO, Stanislav (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
Datoteke:.pdf VS_Brglez_Sever_Marinka_2014.pdf (667,47 KB)
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Diplomsko delo (m5)
Organizacija:FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Opis:Na posestvu Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede, UKC Pohorski dvor, smo v letu 2007 raziskovali vpliv uporabe različnih kalcijevih gnojil (sadre in apna) ter različnih odmerkov sadre na lastnosti tal, vsebnost kalcija v listih, mineralno sestavo plodov, pomološke parametre jablan ter zrelostne in kakovostne parametre pridelka. Poskus je vključeval sorti 'Gala' in 'Braeburn'. Pri sorti 'Gala' je bilo v poskus vključenih 6 obravnavanj (5 t/ha sadre, 10 t/ha sadre, 15 t/ha sadre, 20 t/ha sadre, 25 t/ha sadre, 20 t/ha hidratiziranega apna, ter negnojeno kontrola), pri sorti 'Braeburn' pa 5 obravnavanj (15 t/ha sadre, 20 t/ha sadre, 25 t/ha sadre, 20 t/ha hidratiziranega apna in negnojeno kontrola). Uporaba hidratiziranega apna je pri sorti 'Gala' in 'Braeburn' rezultirala z največjo spremembo pH tal (povečanje pH), medtem ko uporaba sadre na pH tal ni imela odločilnega vpliva. Pri sorti 'Gala' je bila koncentracija kalcija v plodovih najbolj povišana pri uporabi 10 in 20 t/ha sadre ter nekoliko manj pri uporabi 20 t/ha apna, prav tako je bil tudi pri sorti 'Braeburn' vpliv kalcifikacije na povečanje koncentracije kalcija v plodovih najbolj izrazit pri uporabi 20 t/ha sadre. Vsebnost kalcija v listih se je pri sorti 'Braeburn' povečevala s povečevanjem odmerka sadre, prav tako vsebnost žvepla v tleh. Pri sorti 'Gala' se je koncentracija kalcija v listih povečala le pri uporabi 15 t/ha sadre, vsebnost žvepla v tleh pa se je povečevala z večanjem odmerka sadre. Najboljša obarvanost plodov (delež krovne barve) pri sorti 'Gala' je bila ugotovljena pri najvišjem odmerku sadre in apna, pri sorti 'Braeburn' pa vpliv vira in odmerka kalcijevih gnojil na obarvanost plodov ni bil potrjen.
Ključne besede:sadra, kalcij, apno, žveplo, kakovost, tla
Leto izida:2014
Izvor:Maribor
NUK URN:URN:SI:UM:DK:TXCHTCEA
Število ogledov:1059
Število prenosov:99
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Področja:FKBV
:
  
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:AddThis
AddThis uporablja piškotke, za katere potrebujemo vaše privoljenje.
Uredi privoljenje...

Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:The use of white gypsum with apple trees cultivars 'Gala' and 'Braeburn'
Opis:In the year 2007, at the property of the Faculty of Agriculture and Life Sciences, called Pohorski dvor, we studied the impact of using different calcium fertilizers (lime and gypsum) and the impact of different doses of lime on soil, content of calcium in the leaves, on the mineral composition of fruits, pomological parameters of the apple trees as well as ripeness and quality parameters of the produce. The experiment included the cultivars 'Gala' and 'Braeburn'. The cultivar 'Gala' was included in 6 treatments (5 t/ha gypsum, 10 t/ha gypsum, 15 t/ha gypsum, 20 t/ha gypsum, 25 t/ha gypsum, 20 t/ha hydrated lime and unfertilised control samples) and the cultivar 'Braeburn' in 5 treatments (15 t/ha gypsum, 20 t/ha gypsum, 25 t/ha gypsum, 20 t/ha hydrated lime and unfertilised control samples). The use of hydrated lime resulted in the highest pH change (increased pH) with both cultivars, while the use of gypsum did not have a decisive impact on the pH in the soil. With the cultivar 'Gala', the calcium content in fruits increased the most, when 10 and 20 t/ha of gypsum was used. The use of 20 t/ ha of lime also substantially increased the concentration of calcium in the fruit, although not as much as with the use of gypsum. With the cultivar 'Braeburnu', the impact of calcification on increasing concentrations of calcium in the fruits was most prominent when using 20 t/ha of gypsum.With the cultivar Braeburnu, both calcium and sulfur content increased with higher doses of gypsum. With the cultivar Gala, the calcium content increased only when 15 t/ha of gypsum were used, whereas the sulfur content increased with higher doses of gypsum. The best coloring of the cultivar 'Gala' was observed in connection with the highest dose of gypsum and lime. With the the cultivar 'Braeburnu', no differences in the coloring of fruits were demonstrated as a result of fertilization with calcium fertilizers.
Ključne besede:gypsum, calcium, lime, sulfur, quality, soil


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici