| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva Pomoč

Naslov:Priprava in analiza filmov iz mešanic hitozana in keratina iz piščančjega perja
Avtorji:ID Križanec, Andreja (Avtor)
ID Strnad, Simona (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
ID Fras Zemljič, Lidija (Komentor)
Datoteke:.pdf MAG_Krizanec_Andreja_2014.pdf (3,21 MB)
MD5: A398F9E6098475BEB74F9EC5FA0A8413
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Magistrsko delo/naloga
Tipologija:2.09 - Magistrsko delo
Organizacija:FS - Fakulteta za strojništvo
Opis:Perutninsko perje predstavlja pomemben industrijski odpadek, ki vsakodnevno nastaja pri proizvodnji in predelavi perutninskega mesa. Zato potekajo številne raziskave možnosti njegove ponovne uporabe oz. razvoja novih materialov in produktov iz perutninskega perja. Uporaba keratina iz perja za izdelavo funkcionalnih filmov je ena od pomembnejših smeri razvoja na tem področju, saj je zamenjava izdelkov temelječih na petrokemičnih polimerih z organskimi eden od osnovnih ciljev razvoja materialov v prihodnje. Zaradi relativno nizkega povprečja molskih mas, imajo filmi iz čistega keratina slabše fizikalne lastnosti. Hitozan je polisaharid z dobro izraženimi protimikrobnimi lastnostmi. V zadnjih letih potekajo številne raziskave možnosti njegove uporabe pri razvoju funkcionalne embalaže. Cilj magistrske naloge je bil pripraviti filme iz mešanice hitozana in keratina iz perutninskega perja in jih analizirati ter ugotoviti področja potencialne uporabe (za različne materiale in izdelke). Rezultati analiz so pokazali, da imajo filmi iz mešanice hitozana in keratina ob dodatku glicerola antibakterijski učinek, so transparentni, trdnejši, fleksibilnejši in biorazgradljivi v primerjavi s filmi izdelanimi iz čistega keratina. Izboljšane lastnosti filmov izdelanih iz mešanic hitozana in keratina, odpirajo nove možnosti uporabe odpadnega perutninskega perja kot izhodnega vira keratina.
Ključne besede:Keratin iz piščančjega perja, hitozan, biopolimerni filmi, analizne metode, hidrofilnost/hidrofobnost.
Kraj izida:Maribor
Založnik:[A. Križanec]
Leto izida:2014
PID:20.500.12556/DKUM-46167 Novo okno
UDK:678.567.017.86:591.478(043.2)
COBISS.SI-ID:18335766 Novo okno
NUK URN:URN:SI:UM:DK:VXFYLW1K
Datum objave v DKUM:29.10.2014
Število ogledov:1919
Število prenosov:223
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Področja:KTFMB - FS
:
Kopiraj citat
  
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:Bookmark and Share


Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Preparation and analysis of chitozan/feather - keratin blend films
Opis:Poultry feathers is an important industrial waste which is daily produced in the production and processing of poultry meat. Therefore, conducted many studies of possibilities in reuse and development of new materials and products from poultry feathers. Use of keratin from feathers to produce functional films is one of the the most important trends in this field since. The replacement of petrochemical products with organic polymers is one of the basic objectives of the development of materials in the future. Because of the relatively low average molecular weight, a film of pure keratin indicate inferior physical properties. Chitosan is a polysaccharide with good expression of the anti-microbial properties. In the last years take place several research into the possibilities of its use in the development of functional packaging. The aim of the master's thesis was to prepare films of a blend of chitosan and keratin from poultry feathers, analyze them and identify areas of potential application (for a variety of materials and products). The results of analysis showed that the films of a blend of chitosan and keratin with the addition of glycerol antibacterial effect. They are also transparent, stronger, flexible and biodegradable in comparison with the films made of pure keratin. Improved properties of films made from blends of chitosan and keratin, opening new possibilities of using waste poultry feathers as the output source of keratin.
Ključne besede:Keratin from chicken feathers, chitosan, biopolymer films, analytical methods, hydrophilicity / hydrophobicity.


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici