Naslov: | Okoljski odtis različnih načinov pridelave koruze na posestvu Perutnine Ptuj d. d. |
---|
Avtorji: | ID Ljubec, Kristijan (Avtor) ID Stajnko, Denis (Mentor) Več o mentorju... |
Datoteke: | VS_Ljubec_Kristijan_2014.pdf (2,98 MB) MD5: 6AEB5F1B044F12F0F84D612D9F7D1926
|
---|
Jezik: | Slovenski jezik |
---|
Vrsta gradiva: | Diplomsko delo |
---|
Organizacija: | FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
|
---|
Opis: | Okoljski ali ekološki odtis je orodje za oceno biološko produktivne površine, ki je potrebna za pridelovanje hrane, surovin in energije in je nujno potrebna za prebivalstvo določenega območja. Območje, ki ga dobimo s pomočjo izračunov, imenujemo biokapaciteta in je primerljiva razpoložljiva površina za določeno proizvodnjo, populacijo ali posameznika. Ogljični odtis smo izračunali s pomočjo podatkov, zbranih pri poskusu, ki je potekal na posestvu v občini Rače-Fram, v kraju Gorica, s pomočjo orodja SPIonExcel za tri različne sisteme pridelovanja: konvencionalno obdelavo s plugom, konzervirajočo obdelavo z rahljalnikom in direktno setev. V poskusu smo izračunali najmanjši ogljični odtis za pripravo tal pri konzervirajoči obdelavi tal, ta znaša 27,7 ha, na kar vpliva odsotnost oranja in manjše uporabe herbicidov. Čeprav se pri konvencionalni obdelavi tal porabi več goriva kot pri direktni setvi, je ogljični odtis manjši pri konvencionalni obdelavi in znaša 28,3 ha. Največji ogljični odtis je pri direktni setvi in znaša 39 ha, na kar najbolj vpliva uporaba 5 l herbicidov pred setvijo. |
---|
Ključne besede: | okoljski odtis, kultivator, konvencionalna obdelava, konzervirajoča obdelava, direktna setev |
---|
Kraj izida: | Maribor |
---|
Leto izida: | 2014 |
---|
PID: | 20.500.12556/DKUM-43473 |
---|
NUK URN: | URN:SI:UM:DK:LT4RQKV0 |
---|
Datum objave v DKUM: | 26.09.2014 |
---|
Število ogledov: | 2105 |
---|
Število prenosov: | 225 |
---|
Metapodatki: | |
---|
Področja: | FKBV
|
---|
:
|
Kopiraj citat |
---|
| | | Skupna ocena: | (0 glasov) |
---|
Vaša ocena: | Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom. |
---|
Objavi na: | |
---|
Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše
podrobnosti ali sproži prenos. |