| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva Pomoč

Naslov:VPLIV TEMPERATURE NA KRITIČNO MICELJNO KONCENTRACIJO SURFAKTANTOV
Avtorji:ID Novak, Renata (Avtor)
ID Fuchs-Godec, Regina (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
ID Petek, Aljana (Komentor)
Datoteke:.pdf VS_Novak_Renata_2014.pdf (1,60 MB)
MD5: 1A6F2451A382104BFF0189DA878D7D8E
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Diplomsko delo
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
Opis:Namen diplomskega dela je bil določiti kritično micelarno koncentracijo (CMC) anionskega surfaktanta natrijev dodecil sulfat (SDS) in kationskega surfaktanta cetildimetilbenzilamonijev klorid (CDBACl) pri standardnih pogojih in proučiti vpliv temperature na vrednost CMC. Kot topilo smo uporabili Milli-Q vodo. Izbrano temperaturno območje je bilo med 283 K in 323 K. Meritve smo izvedli pri sedmih različnih temperaturah v prej omenjenem temperaturnem območju. Pri tem smo uporabili klasično konduktometrično metodo. Na osnovi grafične predstavitve, CMC v odvisnosti od temperature, smo v skladu z literaturo dobili krivuljo v obliki črke U, kar pomeni, da obstaja minimalna vrednost CMC za posamezni surfaktant pri določeni temperaturi. Na koncu smo izračunali še standardne termodinamske količine: stopnjo disociacije proti-iona (β), spremembo standardne entalpije micelizacije (〖ΔH〗_mic^°), spremembo standardne entropije micelizacije (〖ΔS〗_mic^°) in spremembo standardne proste Gibbsove energije (〖ΔG〗_mic^°). To smo naredili v skladu z dvema enačbama, ki se razlikujeta po tem, da ena vpliv temperature na stopnjo disociacije proti-iona β upošteva v celoti, druga pa ta vpliv na β zanemari. Stopnja disociacije proti-iona s temperaturo narašča. Ta ugotovitev velja za izbrano temperaturno območje in za oba izbrana surfaktanta. Standardna prosta Gibbsova energija micelizacijeje negativna (in glede na izbrano temperaturno območje skoraj konstantna), kar pove, da je proces micelizacije spontan proces.
Ključne besede:surfaktant, kritična micelarna koncentracija, natrijev dodecil sulfat, standardna prosta Gibbsova energija, standardna entalpija micelizacije, standardna entropija micelizacije, stopnja disociacije proti-iona
Kraj izida:Maribor
Založnik:[R. Novak]
Leto izida:2013
PID:20.500.12556/DKUM-43218 Novo okno
UDK:544.31:544.6.018.4(043.2)
COBISS.SI-ID:17695510 Novo okno
NUK URN:URN:SI:UM:DK:3ELGTDSC
Datum objave v DKUM:20.03.2014
Število ogledov:2008
Število prenosov:210
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
Področja:KTFMB - FKKT
:
Kopiraj citat
  
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:Bookmark and Share


Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:INFLUENCE OF THE TEMPERATURE ON THE CRITICAL MICELLE CONCENTRATION OF THE SURFACTANTS
Opis:Purpose of this study was to determine the critical micelle concentration (CMC) of the anion surfactant named sodium dodecyl sulphate (SDS) and cationic surfactant cetyldimethylbenzilammonium chloride (CDBACl) under standard conditions. Moreover, the effect of the temperature on the CMC value was also investigated. The Milli-Q water was used as a solvent. Measurements were performed at different temperatures within the temperature range of 283 - 323 K. As measurement method the classical conductivity measurements were used. Using graphs CMC as a function of temperature are consistent with the literature given curve U-shaped, which means that there is a minimum value of the CMC for each surfactant at a given temperature. In the end the standard thermodynamic quantity: degree of counterion dissociation (β), standard enthalpy of micellization (〖ΔH〗_mic^°), standard entropy of micellization (〖ΔS〗_mic^°) and the standard Gibbs free energy (〖ΔG〗_mic^°) were calculated. This was done in accordance with the equations, which differ in that one the effect of temperature on the degree of counterion dissociation β takes into consideration as whole the other this effect ignores. It was found that degree of counterion dissociation increased with increasing temperature (within chosen temperature range) for both SDS and CDBACl. The values for standard Gibbs free energy are negative and almost constant within chosen temperature range, which indicates that the micellization process is spontaneous process for presented system.
Ključne besede:surfactant, critical micelle concentration, sodium dodecyl sulphate, standard Gibbs free energy, standard enthalpy of micellization, standard entropy of micellization, the degree of counterion dissociation


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici