| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Show document

Title:Dejavniki zaupanja v institucije formalnega družbenega nadzorstva : diplomsko delo univerzitetnega študija
Authors:Pirnat, Urška (Author)
Meško, Gorazd (Mentor) More about this mentor... New window
Files:.pdf UNI_Pirnat_Urska_2013.pdf (908,19 KB)
 
Language:Slovenian
Work type:Bachelor thesis/paper (mb11)
Typology:2.11 - Undergraduate Thesis
Organization:FVV - Faculty of Criminal Justice and Security
Abstract:Formalno družbeno nadzorstvo s svojim delovanjem vzpostavlja red v družbi in preprečuje oziroma poskuša preprečevati odklonsko in deviantno vedenje posameznikov. To počnejo institucije formalnega družbenega nadzorstva, najbolj prepoznavni so policija in sodišča, ne smemo pa pozabiti še na zavode za prestajanje kazni in carine. Deviantna vedenja preprečujejo z različnimi mehanizmi, pri tem si pomagajo s pravnimi in nepravnimi sredstvi, najpomembnejša mehanizma pa sta kaznovanje in nadzorovanje. Institucije formalnega družbenega nadzorstva ne morejo delovati učinkovito brez sodelovanja javnosti, saj so posamezniki tisti, ki v večini primerov prijavijo kazniva dejanja in so očividci kaznivih dejanj. Sodelovanja javnosti si ne moremo predstavljati brez zaupanja v te institucije, saj so ljudje, ki zaupajo v policijo in sodstvo, bolj pripravljeni sodelovati z njimi in jim pomagati. Da bi povečali zaupanje javnosti v institucije formalnega družbenega nadzorstva, moramo opredeliti dejavnike, ki so ključni za zaupanje v te institucije. Najpomembnejši dejavnik je zagotovo stik s temi institucijami, natančneje s policisti in sodišči. Če posameznik v stiku s policisti pridobi slabo izkušnjo, njegovo zaupanje pade in je v prihodnje manj pripravljen sodelovati z njimi. Pri stikih pa je treba izpostaviti tri ključne dejavnike, ki vplivajo na to, ali bo izkušnja dobra ali slaba, in sicer postopkovno pravičnost, legitimnost in vedenje policistov oziroma sodnikov. Pomemben dejavnik je tudi učinkovitost institucij, saj se posamezniki, ko dobijo vtis, da so policija in sodišča učinkoviti in preganjajo storilce kaznivih dejanj, počutijo varnejše, njihovo zaupanje v te institucije pa se poveča. Prav tako kot dejavnikov zaupanja ne smemo zanemariti vpliva gospodarske in politične krize, zviševanja stopnje korupcije, stopnje kriminalitete na določenem območju in demografskih dejavnikov (spol, starost, zaposlitveni status … ). Pri tej diplomski nalogi smo prišli do sklepa, da je zaupanje v institucije formalnega družbenega nadzorstva pomembno za njihovo delovanje in na splošno za podporo demokratičnemu sistemu. Pomembno je tudi sodelovanje javnosti z institucijami, saj se tako veča njihova učinkovitost, najpomembnejši dejavnik zaupanja pa so izkušnje z institucijami formalnega družbenega nadzorstva.
Keywords:kriminologija, družbeno nadzorstvo, formalno nadzorstvo, policija, sodstvo, legitimnost, postopkovna pravičnost, zaupanje, diplomske naloge
Year of publishing:2013
Publisher:U. Pirnat]
Source:[Ljubljana
UDC:343.9(043.2)
COBISS_ID:2702314 Link is opened in a new window
NUK URN:URN:SI:UM:DK:HQUQHTRK
Views:1179
Downloads:192
Metadata:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Categories:FVV
:
  
Average score:(0 votes)
Your score:Voting is allowed only for logged in users.
Share:AddThis
AddThis uses cookies that require your consent. Edit consent...

Hover the mouse pointer over a document title to show the abstract or click on the title to get all document metadata.

Secondary language

Language:English
Abstract:Formal social control is essential for society because it brings peace and order, and attempts to prevent crime and criminal behaviour. This is the work for institutions of formal social control, such as police, courts of justice and jails. They prevent criminal behaviour with many different mechanisms, the most significant of which are control and punishment. Institutions of formal social control cannot work properly without public cooperation because in many cases eyewitnesses report crime and help the police with providing information. We cannot imagine the general public’s cooperation without trust in institutions of formal social control: when people trust the police and courts, they are more likely to cooperate with them in comparison to those people who do not have trust and confidence in them. In order to improve trust and cooperation with institutions of formal social control, it is essential to determine and study the factors of trust in institutions of formal social control. The most influential factor that shapes public trust is contact with these institutions. Procedural justice, legitimacy and behaviour are factors that determine whether the experience with the police will be good or bad and whether it will have influence on the public’s trust. Effectiveness is another key factor of these institutions, because when people think that police and courts are effective, they feel safer and are more willing to trust the police and courts. There are several other factors that must be mentioned, such as economic and political crises, corruption, levels of crime in neighbourhoods and demographic factors (age, gender, employment, education, etc.). With this study, it can be concluded that trust in institutions of formal social control is essential for their work and also for maintaining and supporting the democratic system; moreover, trust in institutions increase public cooperation with institutions, which increases their effectiveness.


Comments

Leave comment

You have to log in to leave a comment.

Comments (0)
0 - 0 / 0
 
There are no comments!

Back
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica