Naslov: | IZBOLJŠANJE PRIPRAVE TEHNOLOŠKE VODE ZA PODJETJE JUB |
---|
Avtorji: | ID Iršič, Maša (Avtor) ID Simonič, Marjana (Mentor) Več o mentorju...  ID Novak-Pintarič, Zorka (Komentor) ID Iršič Bedenik, Nataša (Komentor) |
Datoteke: | UNI_Irsic_Masa_2013.pdf (3,27 MB) MD5: 58BBD4D93EF438C17F810E5F860E1681
|
---|
Jezik: | Slovenski jezik |
---|
Vrsta gradiva: | Diplomsko delo/naloga |
---|
Tipologija: | 2.11 - Diplomsko delo |
---|
Organizacija: | FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
|
---|
Opis: | Namen diplomskega dela je bil poiskati nove možnosti za pripravo tehnološke vode v podjetju JUB. Obstoječi postopek priprave vode obsega kemijsko mehčanje in dezinfekcijo z UV- žarnico. Pri delu smo se osredotočili na znižanje dodatka sredstva za mehčanje vode ter uporabo ionske izmenjave in reverzne osmoze. Preučevali smo učinkovitost dveh ionskih smol, ki bi bili primerni predvsem za znižanje trdote vode (Lewatit TP 207 in Lewatit S 1468), ter membrano iz polietersulfona. V nadaljevanju smo z mehčano vodo pripravili izbrane izdelke podjetja in jih ocenili glede na učinkovitost dispergiranja polnil v vodnih raztopinah. Ocenili smo stroške alternativnih postopkov priprave vode. Ugotovili smo, da bi bila za pripravo tehnološke vode glede na rezultate najbolj primerna kombinacija kemičnega mehčanja z znižanim dodatkom sredstva za mehčanje vode in ionske izmenjave. |
---|
Ključne besede: | Mehčanje vode, trdota vode, ionska izmenjava, reverzna osmoza, dezinfekcija z UV- žarki. |
---|
Kraj izida: | Maribor |
---|
Založnik: | [M. Iršič] |
---|
Leto izida: | 2013 |
---|
PID: | 20.500.12556/DKUM-42028  |
---|
UDK: | 628.162(043.2) |
---|
COBISS.SI-ID: | 17487126  |
---|
NUK URN: | URN:SI:UM:DK:7OB3LOWO |
---|
Datum objave v DKUM: | 18.09.2013 |
---|
Število ogledov: | 2915 |
---|
Število prenosov: | 329 |
---|
Metapodatki: |  |
---|
Področja: | KTFMB - FKKT
|
---|
:
|
Kopiraj citat |
---|
| | | Skupna ocena: | (0 glasov) |
---|
Vaša ocena: | Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom. |
---|
Objavi na: |  |
|
Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše
podrobnosti ali sproži prenos. |