| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva

Naslov:Pridelek korenja (Daucus carota L.) v združeni setvi
Avtorji:Pangerl, Klavdija (Avtor)
Bavec, Martina (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
Datoteke:.pdf VS_Pangerl_Klavdija_2013.pdf (1,80 MB)
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Diplomsko delo (m5)
Organizacija:FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Opis:Leta 2006 smo na Univerzitetnem kmetijskem centru Pohorski dvor v Pivoli pri Mariboru izvedli ekološki poljski poskus združene setve zelenjadnic, s katerim smo preučili vpliv petih zelenjadnic na pridelek korenja (Daucus carota L.). Korenje kot osnovni posevek je bil posejan skupaj z zelenjadnicami: glavnato solato (Lactuca sativa L.), rdečo peso (Beta vulgaris L. ssp. vulgaris var. conditiva Alef.), koper (Anethum graveolens), grah (Pisum sativum L.) in nizek fižol (Phaseolus vulgaris). Zelenjadnice so bile posejane istočasno kot korenje, le sadike solate smo predhodno vzgojili v rastlinjaku Univerzitetnega kmetijskega centra Pohorski dvor. Vse zelenjadnice so bile posejane po aditivnem vzorcu združene setve, na sredi medvrstnih prostorov korenja. Kot samostojni posevek so bile posejane tudi ostale zelenjadnice. Postavitev poskusa je bil naključni blok sistem s štirimi ponovitvami. Izračunane so bile vrednosti količnika ekvivalenta tal (LER). Statistično značilno je bil dosežen največji pridelek korenja v združeni setvi z nizkim grahom (1,48), najnižji dosežen LER pa je bil v združeni setvi s koprom (0,86). Rezultati poskusa so pokazali prednost združene setve korenja z vsemi ostalimi posevki, razen s koprom.
Ključne besede:korenje, združena setev, količnik ekvivalenta tal (LER), ekološko kmetovanje, pridelek zelenjadnic
Leto izida:2013
Izvor:Maribor
NUK URN:URN:SI:UM:DK:5LCV4OEE
Število ogledov:1287
Število prenosov:176
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Področja:FKBV
:
  
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:AddThis
AddThis uporablja piškotke, za katere potrebujemo vaše privoljenje.
Uredi privoljenje...

Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Productivity of carrot (Ductus carota L.) in intercropping system
Opis:In 2006, the University Agricultural Center in Pivola estate, near Maribor conducted ecological field experiment of intercropping of vegetables with which we examine the impact of five vegetable crops in carrot (Daucus carota L.). Carrot was used as a main crop with head lettuce (Lactuca sativa L.), read beet (Beta vulgaris L. ssp. vulgaris var. conditiva Alef.), dill (Anethum graveolens), peas (Pisum sativum L.), dwarf french bean (Phaseolus vulgaris). Each of the intercrop was planted at the same time as carrot.Plants of lettuce were grown in greenhouse at the University agricultural Center Pohorski dvor. Each of the intercrop was planted simultaneously in additive intercropping design between carrot rows and also as sole crops. Experiment was designed as randomized block system with four replications. The indeks of Land Equivalent Ratio (LER) was calculated. Statisticaly significant highest yield of carrot was obtained in intercropping with peas (1.48), the lowest LER was with dill (0.86). The results of the experiment showed the advantages of intercropping carrot with all the crops than with dill.
Ključne besede:carott, intercropping, land equivalent ratio (LER), organic farming, yield of plants


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici