Naslov: | SEPARACIJA FENOLNIH SPOJIN IZ ZELIŠČ |
---|
Avtorji: | ID Petek, Suzana (Avtor) ID Škerget, Mojca (Mentor) Več o mentorju...  ID Knez, Željko (Komentor) |
Datoteke: | VS_Petek_Suzana_2013.pdf (2,40 MB) MD5: 42C1E786EB86FD6F5A5537E7EC2622C7 PID: 20.500.12556/dkum/1fb8feba-e21f-4c14-8a05-ecc8733830b5
|
---|
Jezik: | Slovenski jezik |
---|
Vrsta gradiva: | Diplomsko delo |
---|
Tipologija: | 2.11 - Diplomsko delo |
---|
Organizacija: | FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
|
---|
Opis: | Zelišča, ki uspevajo v naših krajih sem ekstrahirala ter analizirala izkoristek ekstrakcije posameznih delov rastline (steblo, listi, cvet) in vsebnost učinkovin. Analizirala sem ekstrakte klasaste mete, koroške mete, dlakave mete, ožepka, sivke in rimske kamilice.
Za pridobivanje ekstraktov sem uporabila dve ekstrakcijski metodi, konvencionalno ekstrakcijo pri kateri sem kot topilo uporabila 96% etanol in sem jo izvajala pri sobni temperaturi in pri 40°C ter superkritično ekstrakcijo s CO2 pri 280 bar in 60°C. Pripravljenim raztopinam ekstraktov sem določila vsebnost skupnih fenolov, skupnih flavonoidov ter antioksidativno aktivnost. Uporabila sem spektrofotometrijo in na podlagi dobljenih absorbanc pri različnih valovnih dolžinah izračunala % antioksidativne aktivnosti in na podlagi umeritvenih krivulj določila koncentracijo skupnih fenolov in flavonoidov.
Rezultate sem podala na gram ekstrakta in na gram materiala.
Antioksidativno učinkovitost ekstraktov sem določila z uporabo DPPH metode. Rezultati analiz vsebnosti antioksidativnih komponent so pokazali, da je v raztopinah ekstraktov, ki sem jih pridobila s konvencionalno ekstrakcijo, višja vsebnost učinkovin kot pa v ekstraktih dobljenih s superkritično ekstrakcijo s CO2. Vsebnost komponent je odvisna tudi od dela rastline, več učinkovin je v listih in v cvetu posameznih rastlin kot pa v steblu. |
---|
Ključne besede: | Meta, sivka, ožepek, rimska kamilica, superkritična ekstrakcija s CO2, konvencionalna ekstrakcija, antioksidativna aktivnost, skupni fenoli, skupni flavonoidi. |
---|
Kraj izida: | Maribor |
---|
Založnik: | [S. Petek] |
---|
Leto izida: | 2013 |
---|
PID: | 20.500.12556/DKUM-40482  |
---|
UDK: | 665.53:547.913(043.2) |
---|
COBISS.SI-ID: | 17475094  |
---|
NUK URN: | URN:SI:UM:DK:ESCZESJY |
---|
Datum objave v DKUM: | 28.05.2013 |
---|
Število ogledov: | 3831 |
---|
Število prenosov: | 472 |
---|
Metapodatki: |  |
---|
Področja: | KTFMB - FKKT
|
---|
:
|
Kopiraj citat |
---|
| | | Skupna ocena: | (0 glasov) |
---|
Vaša ocena: | Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom. |
---|
Objavi na: |  |
---|
Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše
podrobnosti ali sproži prenos. |