| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva

Naslov:SEPARACIJA FENOLNIH SPOJIN IZ ZELIŠČ
Avtorji:Petek, Suzana (Avtor)
Škerget, Mojca (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
Knez, Željko (Komentor)
Datoteke:.pdf VS_Petek_Suzana_2013.pdf (2,40 MB)
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Diplomsko delo (m5)
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
Opis:Zelišča, ki uspevajo v naših krajih sem ekstrahirala ter analizirala izkoristek ekstrakcije posameznih delov rastline (steblo, listi, cvet) in vsebnost učinkovin. Analizirala sem ekstrakte klasaste mete, koroške mete, dlakave mete, ožepka, sivke in rimske kamilice. Za pridobivanje ekstraktov sem uporabila dve ekstrakcijski metodi, konvencionalno ekstrakcijo pri kateri sem kot topilo uporabila 96% etanol in sem jo izvajala pri sobni temperaturi in pri 40°C ter superkritično ekstrakcijo s CO2 pri 280 bar in 60°C. Pripravljenim raztopinam ekstraktov sem določila vsebnost skupnih fenolov, skupnih flavonoidov ter antioksidativno aktivnost. Uporabila sem spektrofotometrijo in na podlagi dobljenih absorbanc pri različnih valovnih dolžinah izračunala % antioksidativne aktivnosti in na podlagi umeritvenih krivulj določila koncentracijo skupnih fenolov in flavonoidov. Rezultate sem podala na gram ekstrakta in na gram materiala. Antioksidativno učinkovitost ekstraktov sem določila z uporabo DPPH metode. Rezultati analiz vsebnosti antioksidativnih komponent so pokazali, da je v raztopinah ekstraktov, ki sem jih pridobila s konvencionalno ekstrakcijo, višja vsebnost učinkovin kot pa v ekstraktih dobljenih s superkritično ekstrakcijo s CO2. Vsebnost komponent je odvisna tudi od dela rastline, več učinkovin je v listih in v cvetu posameznih rastlin kot pa v steblu.
Ključne besede:Meta, sivka, ožepek, rimska kamilica, superkritična ekstrakcija s CO2, konvencionalna ekstrakcija, antioksidativna aktivnost, skupni fenoli, skupni flavonoidi.
Leto izida:2013
Založnik:[S. Petek]
Izvor:Maribor
UDK:665.53:547.913(043.2)
COBISS_ID:17475094 Povezava se odpre v novem oknu
NUK URN:URN:SI:UM:DK:ESCZESJY
Število ogledov:1790
Število prenosov:337
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Področja:KTFMB - FKKT
:
  
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:AddThis
AddThis uporablja piškotke, za katere potrebujemo vaše privoljenje.
Uredi privoljenje...

Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:SEPARATION PHENOLIC COMPONENTS FROM HERBS
Opis:The herbs native to aur region were extracted and the efficiency of the extraction of individual herb parts (stem, leaf, flower) and the content of active ingredients were analysed. The extracts of spike-like mint, carinthian mint, hairy mint, hyssop, lavender and roman chamomile were analysed. Two extraction methods were used; a conventional extraction with 96% ethanol at room temperature and at 40°C and the supercritical extraction with CO2, whic was performed at 280 bar and 60°C. The content of total phenolic compounds and total flavonoids in extracts and antioxidant activity of the extracts were determined by spectrophotometer. Based on the absorbance measured at different wavelengths the % of antioxidant activity of extracts and the concentration of total phenols and flavonoids were determined. The results were expressed per g of extract and per g of material. The antioxidant activity of the extracts was determined by DPPH method. The results of the analysis of antioxidant components show that the solutions of the extracts, gained with the conventional method, have a higher content of active ingredients in comparison to supercritical extraction. The results also vary depending on the part of the plant more active ingredients were extracted from the flowers than from the stems of the plants.
Ključne besede:Mint, lavender, hyssop, roman chamomile, supercritical extraction with CO2, conventional extraction, antioxidant activity, total phenolics, total flavonoids.


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici