| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Show document

Title:PREDNOSTI IN SLABOSTI ELEKTRONSKEGA VLAGANJA IZVRŠB
Authors:Horjak, Tanja (Author)
Rijavec, Vesna (Mentor) More about this mentor... New window
Files:.pdf UNI_Horjak_Tanja_2012.pdf (13,33 MB)
 
Language:Slovenian
Work type:Undergraduate thesis (m5)
Typology:2.11 - Undergraduate Thesis
Organization:PF - Faculty of Law
Abstract:Vlaganje predlogov za izvršbo v klasični, papirni obliki je bilo že od nekdaj zamudno in nepraktično, kar je posledično povzročalo večanje sodnih zaostankov na sodiščih. V Sloveniji so se lotevali različnih projektov in načinov, s katerimi bi sodne zaostanke omilili ali celo odpravili. Tako se je z dnem 01.01.2008 pri nas začel elektronski postopek vlaganja izvršb in s tem tudi začetek delovanja Centralnega oddelka za verodostojno listino (COVL), ki pa je bil omejen zgolj na izvršbe, predlagane na podlagi verodostojne listine. Postal je pomembna ločnica na področju plačilne discipline in na področju odprave sodnih zaostankov. Portal COVL, ki je deloval od 1.1.2008, se je z dnem 27.2.2012 ukinil in je bil preusmerjen na portal e-sodstvo, podportal e-izvršba. Z elektronski vlaganjem izvršb se je tako izboljšalo poslovanje sodišč, na kar kažejo tudi rezultati raziskav v Sloveniji in številna priznanja. Ker pa ima vsaka novost tako dobre kot slabe strani, ne smemo prezreti tudi določenih pomanjkljivosti na področju elektronskega vlaganja izvršb, ki se nanašajo predvsem na obrazec predloga za izvršbo.
Keywords:Izvršilni postopek, pravna podlaga, elektronsko poslovanje, e-izvršba, verodostojna listina, portal COVL, portal e-sodstvo, sklep o izvršbi, obrazec.
Year of publishing:2012
Publisher:[T. Horjak]
Source:Maribor
UDC:347.952(043.2)
COBISS_ID:4481067 Link is opened in a new window
NUK URN:URN:SI:UM:DK:PYTBFYC5
Views:1735
Downloads:261
Metadata:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Categories:PF
:
  
Average score:(0 votes)
Your score:Voting is allowed only for logged in users.
Share:AddThis
AddThis uses cookies that require your consent. Edit consent...

Hover the mouse pointer over a document title to show the abstract or click on the title to get all document metadata.

Secondary language

Language:English
Title:ADVANTAGES AND DISADVATAGES OF ELECTRONICAL CIVIL ENFORCEMENT
Abstract:Submitting proposals for enforcement in paper form has always been time-consuming and unpractical, consequently resulting in higher number of court backlogs. In Slovenia, there have been many different projects and methods aiming at minimizing or even eliminating court backlogs. Thus on 1 January 2008 the electronic process of submitting enforcements was launched, together with the establishment of Central department for authentic document (COVL) which was limited only to enforcements proposed on the basis of the authentic document. It became an important dividing line in the areas of payment discipline and eliminating court backlogs. COVL portal, which was operational from 1 January 2008, stopped working on 27 February 2012 and was redirected to the e-judiciary portal, e-enforcement sub-portal. Electronic submission of enforcements has improved court operations, as can be seen from the results of studies in Slovenia as well as numerous recognition awards. As every innovation has its advantages as well as disadvantages, we should not overlook certain drawbacks of electronic submission of enforcements relating mostly to the enforcement proposal form.
Keywords:Enforcement procedure, legal basis, electronic commerce, e-enforcement, authentic document, COVL portal, e-judiciary portal, writ of execution, form.


Comments

Leave comment

You have to log in to leave a comment.

Comments (0)
0 - 0 / 0
 
There are no comments!

Back
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica