| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva Pomoč

Naslov:VPLIV BIOPROCESNIH PARAMETROV NA PROIZVODNJO CO 2 MED FERMENTACIJO LAKTOZE V MLEKU
Avtorji:ID Groman, Jasna (Avtor)
ID Goršek, Andreja (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
ID Kolar, Mitja (Komentor)
Datoteke:.pdf UNI_Groman_Jasna_2012.pdf (1,76 MB)
MD5: F3BA5096DDBB403181A9F734793C764E
PID: 20.500.12556/dkum/d2a8f0f2-c212-4bbe-a4db-e9540d444ec1
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
Opis:V diplomskem delu je opisan postopek določanja vpliva bioprocesnih parametrov na proizvodnost CO2 pri fermentaciji laktoze v mleku. Eksperimente smo izvajali v šaržnem reaktorju, opremljenim z merilnikom CO2, ki je bil priklopljen na osebni računalnik, s katerim smo lahko 24 h beležili vsebnost CO2 v reaktorju. Laboratorijski del raziskav je bil sestavljen iz štirih sklopov. V prvem smo določili okvirno koncentracijo CO2 pri predhodno določenih optimalnih pogojih za rast zrn ter izbrali najprimernejši kinetični model. V drugem sklopu smo proučevali vpliv temperature fermentacije na proizvodnost CO2, maksimalno končno koncentracijo CO2 in dolžino lag faze. Tudi v tretjem in četrtem sklopu smo določali te tri kinetične parametre. Spreminjali smo koncentracijo glukoze v fermentacijskem mediju in vrtilno frekvenco mešala. Hkrati smo v vseh sklopih zasledovali tudi prirast mase kefirnih zrn. Rezultati raziskav nam omogočajo izbiro pravilne kombinacije nivojev bioprocesnih parametrov za izbrano proizvodnost CO2. Na osnovi določenih kinetičnih parametrov bi v nadaljevanju lahko dimenzinirali industrijski biofermentor.
Ključne besede:kefir, fermentacija, proizvodnost CO2, bioprocesni parametri, kinetični model
Kraj izida:Maribor
Založnik:[J. Groman]
Leto izida:2012
PID:20.500.12556/DKUM-38615 Novo okno
UDK:663.14.039.3(043.2)
COBISS.SI-ID:16701462 Novo okno
NUK URN:URN:SI:UM:DK:UPIHM1K3
Datum objave v DKUM:05.10.2012
Število ogledov:2076
Število prenosov:165
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
Področja:KTFMB - FKKT
:
Kopiraj citat
  
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:Bookmark and Share


Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:IMPACT OF BIOPROCESS PARAMETERS ON THE PRODUCTION OF CO 2 DURING THE FERMENTATION OF LACTOSE IN MILK
Opis:This thesis describes the process of determining the impact of bioprocess parameters on the productivity of CO2 during the fermentation of lactose in milk. The experiments were performed in a batch reactor, equipped with a CO2 meter, connected to a personal computer which was used for monitoring the CO2 content in the reactor for 24 h. The laboratory work of the research consisted of four parts. In the first one the CO2 content was determined at previously established optimal conditions for kefir grains growth and selected the appropriate kinetic model. In the second part, we studied the effect of the fermentation temperature on the productivity of CO2, the maximum CO2 concentration reached and the duration of the lag phase. In the third and forth step, we studied the same three kinetic parameters, however glucose concentrations in the fermentation medium and rotational frequency of the stirrer were varied. During all the experiments we also measured the kefir grain mass increase. The obtained results enable us the selection of the proper combination of bioprocess parameters levels for the selected productivity of CO2. Based on the known kinetic parameters, we are able to determine the dimensions of an industrial biofermentor.
Ključne besede:kefir, fermentation, productivity of CO2, bioprocess parameters, kinetic model


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici