| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva Pomoč

Naslov:IMOBILIZACIJA HRENOVE PEROKSIDAZE NA MAGHEMITNE NANODELCE, MODIFICIRANE Z AMINOSILANOM IN HITOZANOM
Avtorji:ID Pezdevšek, Nataša (Avtor)
ID Leitgeb, Maja (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
ID Primožič, Mateja (Komentor)
Datoteke:.pdf UNI_Pezdevsek_Natasa_2012.pdf (10,07 MB)
MD5: 68E11F1DE63ADBE634D226FD6EDE926B
PID: 20.500.12556/dkum/6b01f2cb-1f53-45a2-8b02-77e003cee763
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Diplomsko delo
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
Opis:Namen diplomske naloge je optimizacija procesnih pogojev za imobilizacijo encima hrenove peroksidaze na površinsko modificirane maghemitne nanodelce. Spreminjali smo masno razmerje med nosilcem in encimom, koncentracijo mrežnega povezovalca glutaraldehida in čas imobilizacije. Primerjali smo učinkovitost imobilizacije ter ohranjeno aktivnost encima, vezanega na aminosilanske in hitozanske maghemitne nanodelce. Maghemitne nanodelce smo sintetizirali s koprecipitacijo Fe2+ in Fe3+ ionov ob dodatku obarjalnega reagenta, 25 % amonijaka. Aminosilanske maghemitne nanodelce smo pripravili v dveh stopnjah. Najprej smo nanodelce prevlekli s funkcionalno plastjo silike (SiO2), nato pa še s plastjo aminosilana. Hitozanski maghemitni nanodelci so bili pripravljeni po treh različnih postopkih. Kljub dobri učinkovitosti imobilizacije, se v nobenem primeru ni ohranila visoka aktivnost encima. Najvišjo ohranjeno aktivnost imobiliziranega encima smo dosegli pri aminosilanskih nanodelcih, in sicer 2,06 % pri 65,76 % učinkovitosti imobilizacije. Prav tako je imobiliziran encim v primerjavi s prostim encimom pokazal nižjo stabilnost pri povišanem tlaku in temperaturi. Z zvišanjem temperature pri atmosferskem tlaku, se je aktivnost prostega in imobiliziranega encima izboljšala.
Ključne besede:Imobilizacija encima, hrenova peroksidaza, maghemitni nanodelci, aminosilanski maghemitni nanodelci, hitozanski maghemitni nanodelci, učinkovitost imobilizacije, aktivnost encima
Kraj izida:Maribor
Založnik:[N. Pezdevšek]
Leto izida:2012
PID:20.500.12556/DKUM-38597 Novo okno
UDK:579.22(043.2)
COBISS.SI-ID:16704278 Novo okno
NUK URN:URN:SI:UM:DK:FP1TUWVG
Datum objave v DKUM:16.10.2012
Število ogledov:2780
Število prenosov:390
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Področja:KTFMB - FKKT
:
Kopiraj citat
  
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:Bookmark and Share


Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:IMMOBILIZATION OF HORSERADISH PEROXIDASE ONTO MAGHEMITE NANOPARTICLES, MODIFIED WITH AMINOSILANE AND CHITOSAN
Opis:The purpose of the diploma thesis is optimization of process conditions for immobilization of horseradish peroxidase onto surface modified maghemite nanoparticles. By varying the mass ratio between carrier and enzyme, concentration of glutaraldehyde and duration time of immobilization, the comparison of the binding efficiency and residual activity of enzyme, immobilized onto maghemite nanoparticles coated by aminosilane and chitosan was done. Maghemite nanoparticles were synthetized by coprecipitation of Fe2+ and Fe3+ ions by adding an 25 % ammonia as precipitation agent. Aminosilane coated maghemite nanoparticles were prepared in two stages. First, maghemite nanoparticles were functionalized with silica (SiO2) and afterwards with aminosilane. Chitosan coated nanoparticles were prepared by three different procedures. Despite well binding efficiency, there were no high residual activities obtained. The highest activity preserved was in case of enzyme, immobilized onto aminosilane coated nanoparticles: 2,06 % at 65,76 % binding efficiency. Immobilized enzyme also demonstrated lower stability at higher pressure and temperature in comparison with free enzyme. Residual activity of free and immobilized enzyme increased by raising temperature at atmospheric conditions.
Ključne besede:Enzyme immobilization, horseradish peroxidase, maghemite nanoparticles, aminosilane-coated maghemite nanoparticles, chitosan-coated maghemite nanoparticles, binding efficiency, enzyme activity


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici