| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Show document

Title:Jugoslovanska radikalna zajednica in njeno delovanje v Mariboru med leti 1935 in 1938
Authors:Hrastovec, Uroš (Author)
Friš, Darko (Mentor) More about this mentor... New window
Files:.pdf UNI_Hrastovec_Uros_2012.pdf (953,97 KB)
MD5: BF48301B6CB7CAB909BF1327917D4343
 
Language:Slovenian
Work type:Undergraduate thesis (m5)
Typology:2.11 - Undergraduate Thesis
Organization:FF - Faculty of Arts
Abstract:Politično dogajanje v Kraljevini Jugoslaviji v tridesetih letih 20. stoletja je bilo vse prej kot dolgočasno. V prvi polovici tega desetletja je bila na oblasti Jugoslovanska nacionalna stranka (JNS), katere del so bili tudi slovenski liberalci. Na podlagi zakonske določbe, ki je dovoljevala le obstoj vsedržavnih strank, so bile formalno prepovedane vse ostale stranke. Poleg tega so bili vsi voditelji bivših strank, ki se niso vključili v JNS, politično konfinirani v različne dele države. Leta 1935 je prišlo do spremembe v beograjski vladi. Premierski stolček je prevzel dr. Milan Stojadinović, ki je skupaj z Mehmedom Spaho in dr. Antonom Korošcem oblikoval vsedržavno Jugoslovansko radikalno stranko (JRZ). Kmalu po prevzetju oblasti je JRZ načrtno nastavljala svoje ljudi na vse pomembnejše državne, banske, sreske in občinske položaje. To se je zgodilo tudi v Mestni občini Maribor, ko so pristaši stranke že v letu 1935 prevzeli vse pomembnejše občinske funkcije, med drugim tudi položaj predsednika in podpredsednika Mestne občine ter večino v mestnem svetu. V diplomskem delu je najprej na splošno predstavljeno politično dogajanje v Kraljevini Jugoslaviji v tridesetih letih 20. stoletja. Hkrati s predstavitvijo dogodkov na ravni celotne države je pomemben del diplomskega dela namenjen tudi opisu političnega dogajanja v Dravski banovini, ki je takrat skoraj v celoti zajemala ozemlje današnje Slovenije. V nadaljevanju je nato podrobneje predstavljena Jugoslovanka radikalna stranka, in sicer njen nastanek, organizacija in delovanje v državi. Zadnji del diplomskega dela pa obsega opis političnega dogajanja v Mestni občini Maribor s poudarkom na obdobju med leti 1935 in 1938, ko je bila na oblasti stranka JRZ. Glavni vir podatkov za zadnji del naloge so bili Zapisniki sej Mestnega sveta v obravnavanem obdobju.
Keywords:Jugoslovanska radikalna zajednica, Kraljevina Jugoslavija, Mestna občina Maribor, mestni svet, trideseta leta 20. stoletja
Year of publishing:2012
Publisher:[U. Hrastovec]
Source:Maribor
UDC:329(497.12Maribor)"1935/1938"JRZ(043.2)
COBISS_ID:19360264 New window
NUK URN:URN:SI:UM:DK:U82LFZOO
Views:2253
Downloads:276
Metadata:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Categories:FF
:
  
Average score:(0 votes)
Your score:Voting is allowed only for logged in users.
Share:AddThis
AddThis uses cookies that require your consent. Edit consent...

Hover the mouse pointer over a document title to show the abstract or click on the title to get all document metadata.

Secondary language

Language:English
Title:JRZ and their activities in Maribor between the years 1935 and 1938
Abstract:Political events in Kraljevina Jugoslavija in the thirties of the twentieth century was everything but boring. In the first half of this decade the Yugoslav National Party (JNS) was in power, part of which were also Slovenian liberals. Pursuant to legal provisions, which allowed the existence of nationwide parties only, all other parties were officially forbidden. In addition all the leaders of former parties, who did not join JNS, were politically exiled to different parts of the land. In 1935 there was a change in the Belgrade government. Dr. Milan Stojadinović became premier and formed national Yugoslav radical party (JRZ) together with Mehmed Spaha and dr. Anton Korošec. Shortly after the take-over the JRZ was deliberately setting its people to major national, bank and municipal positions. This happened also in the Maribor municipality, when the followers of the party took over all important municipal functions in 1935, including the position of president and vice-president of the Municipality and the majority in the City Council. Present diploma work presents political events in Kraljevina Jugoslavija in the thirties of the twentieth century in general. In parallel with the presentation of the events at the state level, the important part of the diploma work is also the description of political events in the Drava Banate which stretched over almost entire territory of present Slovenia. Afterwards the Yugoslav radical party is presented in details; its origins, formation and its function in the country. The last part of the diploma work consists of description of the political events in the Maribor municipality with emphasis on the period between 1935 and 1938, when the JRZ party was in power. The main source of data for the last part of the diploma work was records of City Council meetings in the discussed periods.
Keywords:JRZ, Kraljevina Jugoslavija, the Maribor Municipality, the thirties of the twentieth century, the City Council.


Comments

Leave comment

You have to log in to leave a comment.

Comments (0)
0 - 0 / 0
 
There are no comments!

Back
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica