| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva Pomoč

Naslov:UPORABA SUPERKRITIČNEGA OGLIKOVEGA DIOKSIDA (SC CO 2 ) ZA IZOLACIJO ENCIMOV IN PROTEINOV IZ CELIC ČRNE KVASOVKE TRIMMATOSTROMA SALINUM
Avtorji:ID Bosilj, Monika (Avtor)
ID Leitgeb, Maja (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
ID Primožič, Mateja (Komentor)
Datoteke:.pdf VS_Bosilj_Monika_2012.pdf (3,89 MB)
MD5: AEE1D7FF1FE40B529C119F6BB608D430
PID: 20.500.12556/dkum/17dd54fc-61b7-4f04-b8d5-1851054fd021
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
Opis:Namen diplomske naloge je določiti vpliv superkritičnega ogljikovega dioksida (SC CO2) na preživetje črnih kvasovk Trimmatostroma salinum in izločanje proteinov in nukleinskih kislin iz celične suspenzije T. salinum. Suspenzijo s kulturo T. salinum smo v visokotlačnem šaržnem reaktorju izpostavili SC CO2 pri tlaku 100 bar in 35 °C. Rezultati so pokazali, da se je s podaljševanjem časa inkubacije v SC CO2 preživelost celic T. salinum zmanjševala. Merili smo tudi aktivnost encimov celulaze, α-amilaze, β-glukozidaze in proteaze ter koncentracije proteinov in nukleinskih kislin v odvisnosti od inkubacijskega časa v SC CO2. T. salinum vsebuje ekstracelularne in intracelularne encime. Z inkubacijo celične suspenzije T. salinum v SC CO2 smo dosegli, da so se iz celic T. salinum izločili še intracelularni encimi. Tako se je posledično povečala koncentracija skupnih proteinov v suspenziji po inkubaciji v SC CO2. S podaljševanjem inkubacijskega časa celične suspenzije T. salinum v SC CO2 je padala aktivnost ekstracelularnim encimom, medtem ko se je aktivnost intracelularnih encimov v celični suspenziji T. salinum zviševala. Predvidevamo, da je SC CO2 povzročil denaturacijo encimov.
Ključne besede:SC CO2, T. salinum, celulaza, β-glukozidaza, proteini, α-amilaza
Kraj izida:Maribor
Založnik:[M. Bosilj]
Leto izida:2012
PID:20.500.12556/DKUM-36712 Novo okno
UDK:66-987:[543.645.4.054+543.384.054](043.2)
COBISS.SI-ID:16697110 Novo okno
NUK URN:URN:SI:UM:DK:RRJ2S5SK
Datum objave v DKUM:26.06.2012
Število ogledov:2155
Število prenosov:250
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Področja:KTFMB - FKKT
:
Kopiraj citat
  
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:Bookmark and Share


Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:USE OF SUPERCRITICAL CARBON DIOXIDE (SC CO 2 ) FOR ISOLATION OF ENZYMES AND PROTEINS FROM BLACK YEAST TRIMMATOSTROMA SALINUM
Opis:The purpose of the diploma thesis is to examine how the survival of black yeast Trimmatostroma salinum and secretion of proteins and nucleic acids are affected during exposure to supercritical carbon dioxide (SC CO2). The suspension of T. salinum was exposed to SC CO2 on high pressure batch reactor at 100 bar and at 35 °C. The results showed that the survival of T. salinum cells decreased with prolongation of incubation time in SC CO2. The activity of cellulose, α-amylose, β-glucosidase and protease in dependence of incubation time in SC CO2 was measured as well as the concentration of proteins and nucleic acids. T. salinum contains extracellular and intracellular proteins. During the incubation of T. salinum suspension in SC CO2, intracellular proteins were secreted. Therefore the total protein concentration in T. salinum suspension increased. With the increase in incubation time in SC CO2 the activity of extracellular enzymes in T. salinum cell suspension was reduced. We anticipate that the denaturation of enzymes was caused by SC CO2.
Ključne besede:SC CO2, T. salinum, cellulase, proteins, α-amylase, β-glucosidase


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici