| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Show document

Title:MOŽNOSTI RAZVOJA TURIZMA V OBČINI DUPLEK
Authors:Rajšp, Ana (Author)
Horvat, Uroš (Mentor) More about this mentor... New window
Files:.pdf UNI_Rajsp_Ana_2012.pdf (4,23 MB)
 
Language:Slovenian
Work type:Undergraduate thesis (m5)
Typology:2.11 - Undergraduate Thesis
Organization:FF - Faculty of Arts
Abstract:Temeljni namen diplomskega dela je bil proučiti možnosti razvoja turizma v občini Duplek. Na podlagi tega namena smo analizirali fizično-geografske in družbeno-geografske značilnosti tega območja. Na območju občine Duplek je bila v preteklosti razvita predvsem kmetijska dejavnost, počasi se to spreminja, danes prihajajo v ospredje nove gospodarske dejavnosti kot so trgovina, gradbeništvo in tudi turizem. Turizem, ki trenutno ni razvit, kot bi lahko bil, da bi postal pomembna gospodarska dejavnost za občino, zahteva vlaganja v določeno infrastrukturo in zavedanje o naravnih in kulturnih danostih, ki jih ima to območje. Na podlagi analize geografskih značilnosti občine, smo ugotovili, da ima občina ugodno prometno lego, saj leži ob regionalni cesti Maribor–Ptuj in je od obeh večjih mest oddaljena približno enako, kar je pomemben dejavnik za prihod turistov iz obeh smeri kot tudi iz smeri Lenarta in njegovih okoliških krajev. Občina ima ugodne klimatske razmere, ki omogočajo športne dejavnosti tako poleti kot tudi pozimi, precej topla do vroča poletja omogočajo možnost ribolova, nogometa, malega nogometa, sprehodov po sprehajalnih poteh. Zime s snegom omogočajo smučarske skoke. Pomemben vpliv ima podnebje tudi na kulturne prireditve, ki jih v občini ni malo. Od predstav na letnem gledališču na Vurberku, Vurberškega festivala kot tudi drugih prireditev na različnih prireditvenih prostorih v občini. Na območju občine je veliko naravnih in kulturnih spomenikov, ki so turistično zanimivi, vendar so pogosto premalo izpostavljeni in predstavljeni. S svojo gostoljubnostjo privabljajo tudi gostišča, turistične kmetije, kmečki turizmi in vinotoči. Potrebna bi bila vlaganja v turistične komplekse, kjer bi lahko turisti prenočili, saj bi se povečalo število gostov, ki bi prihajali za več dni in ne zgolj na kakšno prireditev. Z izgradnjo rekreacijskega centra bi se število možnosti za turizem bistveno povečalo, povečal bi se tudi delež turistov iz okoliških krajev, odprla bi se nova delovna mesta za prebivalce občine, zmanjšala bi se brezposelnost in povečal bi se bruto družbeni produkt na prebivalca.
Keywords:turizem, športno rekreacijski center, naravna in kulturna dediščina, prireditve, turistična ponudba, turistični potencial, občina Duplek.
Year of publishing:2012
Publisher:[A. Rajšp]
Source:Maribor
UDC:91(043.2)
COBISS_ID:19676168 Link is opened in a new window
NUK URN:URN:SI:UM:DK:YSDNTNVT
Views:2090
Downloads:239
Metadata:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Categories:FF
:
  
Average score:(0 votes)
Your score:Voting is allowed only for logged in users.
Share:AddThis
AddThis uses cookies that require your consent. Edit consent...

Hover the mouse pointer over a document title to show the abstract or click on the title to get all document metadata.

Secondary language

Language:English
Title:POSSIBILITIES OF DEVELOPING TOURISM IN THE DUPLEK MUNICIPALITY
Abstract:Dir primäre Absicht der Diplomarbeit war es, die Möglichkeiten der Turismusentwicklung in der Gemeinde Duplek zur erforschen. Auf Grund dessen haben wir die physische-geographischen und sozial-geographischen Merkmale der Gemeinde analysiert. Auf dem Gebiet der Gemeinde Duplek war in der Vergangenheit hauptsächlich Landwirtschaft entwickelt, aber langsam wer ändert sich das. Heute kommen in den Vordergrund neue Wirtschaftszweige wie z. B. der Handel, das Bauwesen und der Tourismus. Der Tourismus, der jetzt noch nicht so entwickelt ist, wie er Sein könnte und somit ein wichtiger Wirtschaftszweig der Gemeinde wäre, verlangt Investierungen in die Infrastruktur und Bewusstsein über die Natur- und Kulturgegebenheit der Region. Die Gemeinde hat ein günstiges Klima, welches ermöglicht sportliche Aktivität im Sommer und Winter. Sehr warme und auch heiße Sommer ermöglichen die Fischerei, den Fußball und Kleinfussbal, Spaziergange usw. Die Winter mit Schnee ermöglichen Schispringen. Einen wichtigen Einfluss hat das Klima auch auf die zahlreichen Kulturveranstaltungen, von den Vorstellungen an der Freilichtbühne auf Vurberk und Festival Vurberk, bis zu den anderen zahlreichen Veranstaltungen in der Gemeinde. Auf dem Gebiet der Gemeinde gibt es viele Natur- und Kulturdenkmale, die touristisch interessant sind. Dennoch sind sie oftmals zu wenig betont und schlecht vorgestellt. Mit ihrer Gastfreundschaft locken Gaststätte, die touristischen Bauernhöfe und Weinkeller. Erforderlich wären Investitionen in Tourismuskomplexe wo die Gäste übernachten könnten, so würde sich die Zahl der Touristen vergrößern und Sie würden mehrere Tage in der Gemeine bleiben und nicht nur für einen Abend. Mit dem Aufbau eines Erholungszentrums würden sich die Tourismusmöglichkeiten der Gemeinde sehr verbessern. Vergrößern würde sich auch die Zahl der Touristen aus den Nachbarregionen. Es gäbe neue Arbeitsplätze für die Bewohner der Gemeinde, so würde sich die Zahl der Arbeitslosen verringern und das Bruttoinlandsprodukt würde sich vergrößern.
Keywords:Der Tourismus, das Sport- und Erholungszentrum, das Natur- und Kulturerbe, die Veranstaltungen, das Tourismusangebot, das Tourismuspotential, die Gemeinde Duplek.


Comments

Leave comment

You have to log in to leave a comment.

Comments (0)
0 - 0 / 0
 
There are no comments!

Back
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica