SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva

Naslov:Experimental design of crystallization processes using Taguchi method
Avtorji:Hvalec, Miran (Avtor)
Goršek, Andreja (Avtor)
Glavič, Peter (Avtor)
Datoteke:.pdf Acta_Chimica_Slovenica_2004_Hvalec,_Gorsek,_Glavic_Experimental_design_of_crystallization_processes_using_Taguchi_method.pdf (701,22 KB)
 
URL http://acta-arhiv.chem-soc.si/51/51-2-245.pdf
 
Jezik:Angleški jezik
Vrsta gradiva:Znanstveno delo (r2)
Tipologija:1.01 - Izvirni znanstveni članek
Organizacija:FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
Opis:Crystallization has become one of the most important unit operation in the chemical industries. The need to reduce the time from product discovery to market introduction is an inherent concern. In order to achieve the prescribedproduct quality characteristics, the process of engineering experimentation has to be optimized. Therefore, an experimental design method for crystallization processes is presented in this paper. Initially, the standardized Taguchi method was used to plan a minimum number of experiments. After identifying the working levels of the design factors and the main performance characteristics of the product under study, the method can be successfully applied to the crystallization processes. The simultaneous variations of the main crystallization parameters and their interactions were investigated using orthogonal array technique. A statistical analysis of 'signal-to-noise' ratio was followed by performing a variance analysis. After developing some special criteria, which depend on performance objectives, the optimal levels of the design factors were determined. Crystallization of $KNO_3$ with desirable particle size as a performance characteristic was used to illustrate the design procedure. The effects of rotational frequency of the stirrer, linear cooling rate and added admixture on final particle size were studied. In order to keep the selected parameters constant during the experiment and to ensure reproduction of entire experiment the automated reaction calorimeter RC1 was used.
Ključne besede:crystallization, particle size, Taguchi method
Leto izida:2004
Št. strani:str. 245-256
Številčenje:št. 2, Letn. 51
ISSN:1318-0207
UDK:66.065
COBISS_ID:8823574 Povezava se odpre v novem oknu
ISSN pri članku:1318-0207
Licenca:CC BY 4.0
To delo je dosegljivo pod licenco Creative Commons Priznanje avtorstva 4.0 Mednarodna
Število ogledov:1161
Število prenosov:37
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Področja:Ostalo
:
  
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:AddThis
AddThis uporablja piškotke, za katere potrebujemo vaše privoljenje.
Uredi privoljenje...

Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Gradivo je del revije

Naslov:Acta Chimica Slovenica
Skrajšan naslov:Acta Chim. Slov.
Založnik:Slovensko kemijsko društvo
ISSN:1318-0207
COBISS.SI-ID:14086149 Novo okno

Sekundarni jezik

Jezik:Slovenski jezik
Opis:Kristalizacija predstavlja eno najpomembnejših osnovnih operacij v kemijski industriji. Uvajanje vedno novih produktov na tržišče zahteva hitre in učinkovite raziskave. Predpisano kvaliteto produkta lahko dosežemo z optimiranjem procesov eksperimentiranja. V članku je predstavljena metoda eksperimentalnega načrtovanja procesov kristalizacije. V prvi fazi raziskav je bila za načrtovanje minimalnega števila eksperimentov uporabljena standardizirana Taguchijeva metoda. Z določitvijo nivojev izbranih procesnih parametrov in glavnih značilnosti produkta, je metoda primerna za uporabo na procesih kristalizacije. Tehnika ortogonalnih tabel je omogočila hkratno spreminjanje procesnih parametrov in zasledovanje njihovih medsebojnih vplivov. Izračunu statističnega razmerja S/N je sledila analiza variance. V drugi fazi so bili za določitev optimalnih nivojev proučevanih faktorjev razviti posebni kriteriji, odvisni od zahtevane kvalitete produkta. Eksperimentalno načrtovanje je bilo izvedeno na primeru $KNO_3$, pri čemer je velikost kristalnega zrna predstavljala merilo za ocenjevanje kvalitete produkta. V našem primeru so bili proučevani faktorji vrtilna frekvenca mešala, hitrost ohlajanja suspenzije in dodatek različnih topil. Kristalizacija je bila izvedena v avtomatskem laboratorijskem reakcijskem kalorimetru RC1 (Mettler Toledo), ki je omogočal vzdrževanje konstantnih parametrov procesa in zagotovil ponovljivost rezultatov. Izvajanje eksperimentov v visoko avtomatizirani opremi omogoča uporabo rezultatov pri povečavah na večje volumne.
Ključne besede:kristalizacija, velikost delcev, Taguchi metoda


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici