| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva Pomoč

Naslov:Classification of white varietal wines using chemical analysis and sensorial evaluations
Avtorji:ID Šnuderl, Katja (Avtor)
ID Mocak, Jan (Avtor)
ID Brodnjak-Vončina, Darinka (Avtor)
ID Sedláčkova, Bibiana (Avtor)
Datoteke:.pdf Acta_Chimica_Slovenica_2009_Snuderl_et_al._Classification_of_white_varietal_wines_using_chemical_analysis_and_sensorial_evaluations.pdf (209,77 KB)
MD5: 3C7DF87DFBB7AC639CD88C560A6097F0
PID: 20.500.12556/dkum/b89d18b2-dc54-4f83-98e8-e78227bb4e41
 
URL http://acta-arhiv.chem-soc.si/56/56-4-765.pdf
 
Jezik:Angleški jezik
Vrsta gradiva:Znanstveno delo
Tipologija:1.01 - Izvirni znanstveni članek
Organizacija:FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
Opis:The ways of application of multivariate data analysis and ANOVA to classification of white varietal wines are here demonstrated. Wine classification was performed using the following classification criteria: winevariety, year of production, wine producer, and wine quality, as found by sensorial testing (bouquet, colour, and taste). Subjective wine evaluation, made by wine experts, is combined with commonly used chemical and physico-chemical properties, measured in analytical laboratory. Importance of the measured variables was determined by principal component analysis and confirmed by analysis of variance. Linear discriminant analysis enabled not only a very successful wine classification but also prediction of the wine category for unknown samples. The wine categories were set up either by three wine varieties, or two vintages, wine producers; two or three wine categories established by wine quality reflected either total points obtained in sensorial evaluation or the points obtained for a particular quality descriptor like colour, taste and bouquet.
Ključne besede:multivariate data analysis, principal component analysis, discriminant analysis, feature selection, ANOVA, sensory analysis
Status publikacije:Objavljeno
Verzija publikacije:Objavljena publikacija
Leto izida:2009
Št. strani:str. 765-772
Številčenje:Letn. 56, št. 4
PID:20.500.12556/DKUM-26535 Novo okno
ISSN:1318-0207
UDK:544.431
COBISS.SI-ID:13810454 Novo okno
ISSN pri članku:1318-0207
NUK URN:URN:SI:UM:DK:NRNNPVF0
Datum objave v DKUM:31.05.2012
Število ogledov:2308
Število prenosov:107
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
Področja:Ostalo
:
Kopiraj citat
  
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:Bookmark and Share


Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Gradivo je del revije

Naslov:Acta Chimica Slovenica
Skrajšan naslov:Acta Chim. Slov.
Založnik:Slovensko kemijsko društvo
ISSN:1318-0207
COBISS.SI-ID:14086149 Novo okno

Licence

Licenca:CC BY 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.sl
Opis:To je standardna licenca Creative Commons, ki daje uporabnikom največ možnosti za nadaljnjo uporabo dela, pri čemer morajo navesti avtorja.
Začetek licenciranja:31.05.2012

Sekundarni jezik

Jezik:Slovenski jezik
Opis:Prikazali smo načine uporabe analize večdimenzionalnih podatkov in ANOVE pri klasifikaciji vin belih vrst. Klasifikacijo smo izvedli z uporabo več klasifikacijskih kriterijev, ki so vrsta vina, letnik, proizvajalec in kakovost vina kot je bila ocenjena s senzoričnim preskušanjem (cvetica, barva in okus). Uporabili smo kombinacijo subjektivnih ocen vzorcev vin s strani enologov in fizikalno kemijskih lastnosti vzorcev vin izmerjenih v analiznem laboratoriju. Vplivnost izmerjenih spremenljivk smo določili z metodo glavnih osi in rezultate potrdili z analizo variance. Z linearno diskriminantno analizo smo vzorce vin uspešno ustrezno uvrstili v razrede, kakor tudi neznane vzorce vin uvrstili v ustrezno kategorijo. Kategorije vina smo določili glede na tri vrste vina, na dva letnika in na dva proizvajalca. Dve ali tri kategorije smo določili glede na kakovost vina, ki je bila odraz skupne ocene senzorične analize vzorcev vin ali ocene vzorcev vin po posameznih deskriptorjih opravljene senzorične analize (barva, okus in cvetica).
Ključne besede:analiza podatkov, analizne komponentne, diskriminantne analize


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici