| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva

Naslov:Omega-3 maščobne kisline - učinkovina funkcionalnih živil, ki rešuje življenja
Avtorji:ID Pisnik, Gorazd (Avtor)
ID Cencič, Avrelija (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
Datoteke:.pdf MAG_Pisnik_Gorazd_2012.pdf (1,71 MB)
MD5: ADE70755FF7BA2A3A73AD0A8B8181CA2
PID: 20.500.12556/dkum/2cc92ef6-1ea4-40c8-bc8e-1c9cbbabfb03
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Magistrsko delo (m2)
Organizacija:FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Opis:Namen naloge je bil ugotoviti poučenost koronarnih bolnikov o omega-3 maščobnih kislinah; koliko jih uživajo in koliko pozornosti jim namenjajo njihovi zdravniki. Raziskave kažejo, da lahko pomagajo preprečiti nastanek in razvoj obolenj, povezanih s previsokim nivojem vnetnih mehanizmov v telesu, zaradi neugodnega razmerja med omega-6 in omega-3 maščobnimi kislinami. Najmočneje vplivajo na srčno-žilni sistem, zato smo s pomočjo ankete raziskali prehranjevanje ljudi, ki se zdravijo zaradi koronarne bolezni srca. Ugotovili smo, da koronarni bolniki posvečajo veliko pozornosti zdravemu prehranjevanju, vendar uživajo premalo živil z omega-3 maščobnimi kislinami. Bolniki se ne poslužujejo funkcionalne prehrane in prehranskih dopolnil z omega-3 maščobnimi kislinami ter ne uživajo Omacor zdravil. Zdravniki pri zdravljenju teh bolnikov ne namenjajo pozornosti omega-3 maščobnim kislinam.
Ključne besede:Funkcionalna prehrana, omega-3 in omega-6 maščobne kisline, koronarna bolezen srca
Leto izida:2012
Izvor:Maribor
PID:20.500.12556/DKUM-22857 Novo okno
NUK URN:URN:SI:UM:DK:VYDDP0OQ
Datum objave v DKUM:25.05.2012
Število ogledov:2663
Število prenosov:345
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Področja:FKBV
:
  
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:AddThis
AddThis uporablja piškotke, za katere potrebujemo vaše privoljenje.
Uredi privoljenje...

Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Omega-3 fatty acids - functional food ingredient that saves lives
Opis:Purpose of this project was to determine awareness, coronary patients on omega-3 fatty acids, how much they consume, and whether physicians should consider the research. It has been shown to help prevent the emergence and development of diseases associated with excessive levels of inflammatory mechanisms in the body due to improper relationship between omega-6 and omega-3 fatty acids. Because they have demonstrated the greatest impact on the cardiovascular system, we have studied nutrition survey of people being treated for coronary heart disease. We found that coronary patients placed considerable emphasis on a healthy diet but do not eat enough foods with omega-3 fatty acids. Patients should not consume functional food and dietary supplements with omega-3 fatty acids, and do not intake the drug Omacor. Physicians in treating these patients should not devote attention to omega-3 fatty acids.
Ključne besede:Functional food, omega-3 and omega-6 fatty acids, coronary hearth disease


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici