| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva Pomoč

Naslov:Vpliv uporabe giberelinov na mehansko in kemijsko sestavo grozdja pri sortah 'Rumeni muškat' in 'Renski rizling'
Avtorji:ID Kunčić, Denis (Avtor)
ID Vršič, Stanko (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
Datoteke:.pdf VS_Kuncic_Denis_2012.pdf (1,29 MB)
MD5: 41DD7A16A7EA7BC03832CDF7D30B0B9D
PID: 20.500.12556/dkum/8a14c387-1af7-4f6b-86bb-2e0518603c19
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Diplomsko delo
Organizacija:FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Opis:V letu 2008 smo v vinogradu družine Kunčić (Razkrižje) proučevali vpliv uporabe giberelinov in defoliacije na mehansko in kemijsko sestavo grozdja pri sortah 'Rumeni muškat' in 'Renski rizling'. Poskus smo zastavili po metodi latinskega kvadrata 4 x 4. Tako so bila 4 obravnavanja; -giberelini v koncentraciji 20 mg/l (G2), giberelini v koncentraciji 10 mg/l (G1), defoliacija (D) in kontrola (K) v 4 ponovitvah. Škropljenje z giberelini v koncentraciji 20 mg/l smo opravili 8. junija, z giberelini v koncentraciji 10 mg/l pa 8. junija in 12. junija. Defoliacija je bila izvedena v času polnega cvetenja. Poskus je zajemal 80 trsov pri vsaki sorti. Grozdi so bili najmanj zbiti pri defoliaciji, najbolj pa pri kontroli. Med G1 in G2 ni bilo razlik. Vsebnost sladkorja je bila v treh primerih najmanjša pri kontroli. Skupne titracijske kisline so bile v treh primerih najmanjše pri defoliaciji. Masa jagode je bila pri G1 in G2 večja kot pri kontroli, pri defoliaciji pa je bila najmanjša. Masa pecljevine je bila v treh primerih največja pri kontroli. Delež pecljevine je bil največji pri kontroli, z izjemo G1 pri sorti 'Renski rizling'. Razmerje med dolžino pecljevine in maso jagod je bilo pri defoliaciji večje kot pri kontroli, v treh primerih pa je bilo to razmerje večje tudi pri G1 in G2. Razmerje med dolžino in maso pecljevine je bilo najmanjše pri kontroli. Pri ostalih parametrih ni bilo statistično značilnih razlik.
Ključne besede:vinska trta, giberelini, mehanska in kemijska sestava grozdja
Kraj izida:Maribor
Leto izida:2012
PID:20.500.12556/DKUM-22672 Novo okno
NUK URN:URN:SI:UM:DK:ZQSEAYK8
Datum objave v DKUM:20.04.2012
Število ogledov:2368
Število prenosov:200
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
Področja:FKBV
:
Kopiraj citat
  
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:Bookmark and Share


Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Sekundarni jezik

Jezik:Nemški jezik
Naslov:Die Auswirkungen der Anwendung von Gibberellinen auf die mechanische und chemische Zusammensetzung der Trauben bei den Rebsorten „Gelber Muskateller“ und „Rheinriesling“
Opis:Im Jahr 2008 haben wir im Weinberg der Familie Kunčić (Razkrižje) die Auswirkungen der Anwendung von Gibberellinen und der Defoliation auf die mechanische und chemische Zusammensetzung der Trauben bei den Rebsorten „Gelber Muskateller“ und „Rheinriesling“ untersucht. Den Versuch haben wir nach der Methode des lateinischen Quadrates 4 x 4 durchgeführt. Somit gab es vier Behandlungen; Gibberelline in der Konzentration 20 mg/l (G2), Gibberelline in der Konzentration 10 mg/l (G1), Defoliation (D) und Kontrolle (K) in vier Wiederholungen. Die Spritzungen mit Gibberellinen in der Konzentration 20 mg/l haben wir am 08. Juni, mit Gibberellinen in der Konzentration 10 mg/l am 08. Juni und am 12. Juni. Die Defoliation wurde zum Zeitpunkt der vollen Blüte durchgeführt. Der Versuch umfasste 80 Rebstöcke bei jeder Rebsorte. Die Auflockerung des Traubengerüsts zeigte sich am deutlichsten bei der Defoliation. Zwischen G1 und G2 gab es keine Unterschiede. Der Zuckergehalt war in drei Fällen am niedrigsten bei der Kontrolle. Die gesamten Titrationssäuren waren in drei Fällen am niedrigsten bei der Defoliation. Die Masse der Beeren war bei G1 und G2 größer als bei der Kontrolle, ausgenommen G1 bei der Rebsorte „Rheinriesling“. Das Verhältnis zwischen der Länge des Stielgerüsts und der Masse der Beeren war bei der Defoliation größer als bei der Kontrolle, in drei Fällen war dieses Verhältnis bei G1 und G2 ebenfalls größer. Das Verhältnis zwischen der Länge und der Masse des Stielgerüsts war bei der Kontrolle am kleinsten. Bei den anderen Parametern gab es keine statistisch nennenswerte Unterschiede.
Ključne besede:Rebstock, Gibberelline, mechanische und chemische Zusammensetzung der Trauben


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici