Title: | Pomen preprečevanja bakterijskih okužb prebavil |
---|
Authors: | ID Šekoranja, Karmen (Author) ID Turk, Karl (Mentor) More about this mentor... ID Lahe, Milica (Comentor) |
Files: | VS_Sekoranja_Karmen_2012.pdf (421,63 KB) MD5: 0187723B2F3DA77AF71E14B0A34E45A0 PID: 20.500.12556/dkum/6d7b4ad7-9e46-445b-9a31-a1380a23e1a1
|
---|
Language: | Slovenian |
---|
Work type: | Undergraduate thesis |
---|
Typology: | 2.11 - Undergraduate Thesis |
---|
Organization: | FZV - Faculty of Health Sciences
|
---|
Abstract: | V teoretičnem delu diplomskega dela z naslovom Pomen preprečevanja bakterijskih okužb prebavil smo predstavili dejavnike tveganja za okužbo z glavnimi bakterijskimi povzročitelji, z živili, vodo ter možnosti njihovega preprečevanja in nadzora. Predstavljena je tudi vloga medicinske sestre pri preprečevanju bakterijskih okužb prebavil. Medicinska sestra lahko s svojo izobrazbo in delovanjem osvešča posameznika in širšo družbeno skupnost o nevarnostih okužbe in prepoznavnosti le- teh.
V empiričnem delu smo v obliki grafikonov predstavili rezultate raziskave, s katero smo želeli ugotoviti seznanjenost posameznikov o bakterijskih okužbah, simptomih in preventivnimi ukrepi.
Metodologija raziskovanja. Uporabili smo deskriptivno metodo dela, za pridobitev želenih podatkov pa smo uporabili anonimen anketni vprašalnik. Sodelovalo je 100 naključno izbranih pacientov v Zgornjesavinjskem zdravstvenem domu. Anketiranje je bilo izvedeno v mesecih maj, junij in julij 2011.
Rezultati raziskave. Rezultati raziskave so pokazali, so se pacienti v 83 % že srečali s težavami, ki so bile posledica okužbe prebavil z bakterijo, 69 % anketiranih pozna vsaj enega od povzročiteljev okužb. V večini so seznanjeni s preventivnimi ukrepi, med katere sodijo predvsem higiena rok in rokovanje z živili. Informacije pa so si pridobili v 73 % preko medijev.
Sklep. Bakterijske okužbe prebavil so pogosta obolenja, ki prizadenejo osebe vseh starosti. Nevarnejša so pri otrocih, starostnikih, pri osebah z oslabelim imunskim sistemom. Pomembna je seznanjenost posameznikov in širše skupnosti o dejavnikih tveganja za okužbo in preprečevalnimi ukrepi, ki so poglavitni za ohranjanje in krepitev zdravja. |
---|
Keywords: | Bakterije, okužba, zastrupitev s hrano, pitna voda, medicinska sestra. |
---|
Place of publishing: | Maribor |
---|
Publisher: | [K. Šekoranja] |
---|
Year of publishing: | 2012 |
---|
PID: | 20.500.12556/DKUM-22573 |
---|
UDC: | 616-022.3:572.785 |
---|
COBISS.SI-ID: | 1791396 |
---|
NUK URN: | URN:SI:UM:DK:PKYWF1WW |
---|
Publication date in DKUM: | 07.06.2012 |
---|
Views: | 2691 |
---|
Downloads: | 374 |
---|
Metadata: | |
---|
Categories: | FZV
|
---|
:
|
Copy citation |
---|
| | | Average score: | (0 votes) |
---|
Your score: | Voting is allowed only for logged in users. |
---|
Share: | |
---|
Hover the mouse pointer over a document title to show the abstract or click
on the title to get all document metadata. |