| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Show document Help

Title:ZNAMENJA IN KAPELICE V STUDENIŠKI IN MAKOLSKI ŽUPNIJI
Authors:ID Žnidar, Patricija (Author)
ID Vidmar, Polona (Mentor) More about this mentor... New window
Files:.pdf UNI_Znidar_Patricija_2012.pdf (11,22 MB)
MD5: E363991EA5AA3DD0719D913AC8468042
PID: 20.500.12556/dkum/9416174f-f187-4902-ad27-37afcfbd9801
 
Language:Slovenian
Work type:Undergraduate thesis
Organization:PEF - Faculty of Education
Abstract:V diplomski nalogi so bila obravnavana znamenja in kapelice v studeniški in makolski župniji, ki doslej v literaturi še niso bile natančno popisane in opredeljene. Namen diplomskega dela je preučiti ter izdelati natančen topografski popis znamenj in kapelic v studeniški in makolski župniji; preučiti njihovo arhitekturo ter njihovo slikarsko in kiparsko opremo; ikonografsko opredeliti različne tipe Kristusa in Marije; poudariti pomen in izbor upodobitev svetnikov, ki se nahajajo v znamenjih. Namen diplomskega dela je tudi raziskati provenienco kipov in slik višje umetniške kakovosti. Popis kulturnozgodovinskih objektov se je opiral na tipologijo, ki jo je v strokovno literaturo uvedel Marijan Zadnikar. Lokacija se je določila glede na kraje in hišne številke. Opis je potekal po določeni metodologiji. Ugotovljeno je bilo, da je največ kapelic na tem območju zaprtega tipa, ki so jih iz raznih razlogov večinoma postavili lastniki zemljišč. Najpogostejši vzrok je bila zahvala za uslišane prošnje ob boleznih, vrnitvi iz vojske in drugih srečnih dogodkih. Predvideva se, da so kipe višje kakovosti, ki se nahajajo v Studenicah, postavile dominikanke ob praznovanju petstoletnice samostana. Več del v kapelicah in znamenjih je kiparskih kot slikarskih. Tukaj gre izpostaviti Lurško Mater Božjo, tj. tip, ki se najpogosteje pojavlja v kiparskih in tudi slikarskih delih. Poleg Lurške Marije se pojavlja še tip Brezmadežne, Marije Kraljice in Marije z Jezusom ter Srca Marijinega. Od Kristusov bi izpostavila tip »hrvaškega Kristusa« in Kristusa v ječi. Od slikarskih del je največ naslikanih svetniških podob.
Keywords:Ključne besede: drobna arhitektura, znamenja, kapelice, župnija Studenice, župnija Makole, slikarsko okrasje, kiparsko okrasje.
Place of publishing:Maribor
Publisher:[P. Žnidar]
Year of publishing:2012
PID:20.500.12556/DKUM-22401 New window
UDC:73/76(043.2)
COBISS.SI-ID:19064328 New window
NUK URN:URN:SI:UM:DK:E57GL3ED
Publication date in DKUM:11.04.2012
Views:3345
Downloads:276
Metadata:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Categories:PEF
:
Copy citation
  
Average score:(0 votes)
Your score:Voting is allowed only for logged in users.
Share:Bookmark and Share

Hover the mouse pointer over a document title to show the abstract or click on the title to get all document metadata.

Secondary language

Language:English
Title:CHRISTIAN PILLARS AND CHAPELS IN THE STUDENICE AND MAKOLE PARISHES
Abstract:My diploma thesis deals with pillars and chapels in the Studenice and the Makole parishes, which have not yet been studied in any great detail. The purpose of the thesis is to study the pillars and the chapels of the Studenice and the Makole parishes and to create an accurate topographical list of them. To study their architecture, along with the paintings and the sculptures found in them. To define the iconography of various types of Christ and Mary, and to highlight the meaning of the saints portrayed in the pillars. The purpose of the thesis is also to research the origin of the statues and paintings of high artistic quality. The list of the culturally and historically significant objects was based on the typology introduced by Marijan Zadnikar. Location was determined based on the towns and the house numbers. Descriptions were made in accordance with the selected methodology. Conclusions show that most chapels in this area are of the closed type and were, for the most part, built by landowners for various reasons. The most common reason for the building of the chapels was to show gratitude for fulfilled requests, in cases of illnesses, safe returns from the army and other joyful events. It is assumed that the statues at Studenice, which are of a substantial quality, were built by the Dominican sisters to mark the five hundred years of the convent. The chapels and the pillars contain more statues than paintings. I would like to point out the Lurška Mati Božja, which is the most common type represented in the statues and the paintings as well. Other frequently observed types are the Immaculate Conception, Queen Mary, Mary with Jesus and Heart of Mary. Of the various Christ types, I would like to mention the “Croatian Christ” and the Jailed Christ. Most paintings depict various saints.
Keywords:fine architecture, pillars, chapels, Studenice parish, Makole parish, paintings, statues.


Comments

Leave comment

You must log in to leave a comment.

Comments (0)
0 - 0 / 0
 
There are no comments!

Back
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica